Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 23 sep 2008 - Anul XIII, nr. 224 (3905)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Korodi: Campania "Marea debarasare" continuă în 4 octombrie şi se extinde şi în zona rurală

Marţi, 23 Septembrie 2008 (15:07:42)
Ministrul Mediului, Korodi Attila, a spus marţi, într-o conferinţă de presă, că a treia ediţie a campaniei de colectare a deşeurilor electrice şi electronice, "Marea debarasare", începe în 4 octombrie şi se va extinde şi în zona rurală.

Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile a lansat campania "Marea debarasare" în 2007, iar la prima ediţie au fost vizate 110 localităţi şi s-au colectat 600 de tone de deşeuri electronice şi electrice.

"Nu valoarea contează, ci participarea autorităţilor locale", a spus ministrul Korodi Attila, care a adăugată că, la 19 aprilie 2008, valoarea colectată a deşeurilor a fost mai mare.

A treia ediţie a campaniei va începe în 4 octombrie şi, concomitent, se va lansa o campanie la nivel naţional prin care, în fiecare sâmbătă a fiecărei luni, timp de un an de zile, se vor organiza colectări de deşeuri de echipamente electrice şi electronice.

Ministrul a precizat şi că, dacă până în prezent, campania de colectare s-a adresat exclusiv locuitorilor din mediul urban, noutatea din această toamna constă în organizarea unei acţiuni de colectare şi în zona rurală, sub forma unui proiect pilot.

Astfel, în judeţul Argeş şi Covasna vor ajunge camioane pentru colectarea deşeurilor, mai ales în zona rurală, iar fiecare va staţiona aproximativ 30 de minute în fiecare localitate.

Totodată, ministrul s-a declarat convins că deşeurile ar putea reprezenta o sursă de profit, în condiţiile unei colectări responsabile şi conforme normelor UE.

Acesta a explicat că 90 la sută din deşeurile de pe teritoriul României provin din minerit (aproximativ 355 de milioane de tone anual), iar restul, din activităţi industriale şi agricole, însumând aproximativ 8,19 milioane de tone. În total, România produce anual 364 de milioane de tone de deşeuri. Această cantitate, plus un sistem eficient de colectare, ar produce profituri importante, este de părere ministrul Korodi.

"Autorităţile locale nu pot rămâne indiferente. Astfel poate să scadă factura pentru serviciile de salubrizare. Un segment aparte îl reprezintă deşeurile electrice şi electronice. Colectarea acestora este o obligaţie pentru fiecare dintre noi", a mai spus ministrul Korodi, în contextul în care există o ţintă anuală, impusă de Uniunea Europeană, de patru kilograme pe cap de locuitor.

"Nu toate depind de producători, depind şi de consumatori", a mai spus ministrul Mediului, adăugând că autorităţile locale sunt totuşi veriga slabă în problema colectării deşeurilor. Ministrul Mediului a mai spus că dacă până în iulie 2010 autorităţile nu ating ţintele, li se vor acorda penalizări.

Cristina Bogdan, general manager AVE, un operator de salubrizare, este de părere că "sunt judeţe unde cei din administraţie nu ştiu ce înseamnă salubrizarea la nivel înalt", nefiind vorba, neapărat, de rea voinţă.

Potrivit lui Bogdan Constantinescu, manager de marketing urban, operatorii de salubrizare sunt obligaţi să facă investiţii majore, mai ales pe partea de tratare a deşeurilor, marja de profit fiind deocamdată mică, de 5-10 la sută.

Pe de altă parte, Valentin Negoiţă, preşedintele EcoTic, o organizaţie colectivă de gestionare a deşeurilor de echipamente electrice si electronice, susţine că deşeurile electronice au devenit subiectul unui comerţ şi obiectul unei licitaţiie şi s-a declarat în favoarea monitorizării şi controlării acestui comerţ.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Korodi: Campania "Marea debarasare" continuă în 4 octombrie şi se extinde şi în zona rurală.
 Vizualizări articol: 509 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Korodi: Campania "Marea debarasare" continuă în 4 octombrie şi se extinde şi în zona rurală0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei