Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 21 aug 2008 - Anul XIII, nr. 196 (3877)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Studenţii cer ministrului Adomniţei o întâlnire de urgenţă pentru rezolvarea problemelor

Joi, 21 August 2008 (15:59:40)

Studenţii îi cer ministrului Educaţiei, Cristian Adomniţei, o întâlnire de urgenţă, săptămâna viitoare, pentru a găsi soluţii la problemele existente în învăţământul superior, astfel ca până la începutul anului universitar acestea să fie rezolvate.
 
  Uniunea Naţională a Studenţilor din România (UNSR) şi Uniunea Studenţilor din România (USR) susţin că dacă ministrul Educaţiei nu va începe dialogul cu studenţii, vor cere ajutorul premierului Călin Popescu Tăriceanu, printr-o scrisoare deschisă, iar dacă, totuşi, problemele lor rămân nerezolvate, nu exclud nici acţiunile de protest.

Studenţii spun că lucrările de renovare a căminelor sunt făcute "de mântuială", iar termenele de predare sunt depăşite cu mult.

"Vrem lucrări de calitate şi executate în termen, astfel ca, la 1 octombrie, studenţii să nu se cazeze printre mormane de moloz. Având în vedere stadiul în care se află acum lucrările, acestea nu se vor finaliza într-o lună jumătate, iar rolul nostru este de a le accelera. Ne interesează să se termine la timp, dar şi cum se termină", a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, preşedintele USR, Gheorghe Păduraru.

Acesta a dat ca exemplu câteva cămine din Grozăveşti renovate anul trecut şi la care, la luarea în primire, studenţii au sesizat că în baie cădea faianţa, în cameră tencuiala, mobilierul nu era potrivit, rămânând multe spaţii libere.

"În procesele verbale noi am consemnat aceste probleme, dar nu s-a luat nicio măsură. Nu vrem să se repete situaţia", a subliniat Păduraru.

Reprezentanţii organizaţiilor studenţeşti susţin că 40.000 de studenţi din Bucureşti vor rămâne fără loc de cazare, pentru că în Capitală sunt peste 70.000 de cereri şi doar 30.000 de locuri disponibile, iar chiria într-o garsonieră este între 150 şi 350 de euro, o sumă foarte mare pentru un student.

Preşedintele UNSR, Gabriel Petrea, a spus, în cadrul aceleaiaşi conferinţe, că de la 15 septembrie se va deschide, în Grozăveşti, un birou de informare pentru studenţii care nu au primit locuri de cazare.

"O să-i ajutăm să-şi găsească un loc în cămin sau o cazare mai ieftină. Vrem să diminuăm fenomenul de cumpărare a locurilor în cămin, care este în creştere, pentru că a explodat şi piaţa învăţământului particular, care a făcut ca un loc în cămin să ajungă la o mie de euro", a precizat Petrea.

Cele două organizaţii studenţeşti au anunţat că încep, săptămâna viitoare, verificarea stadiului actual al lucrărilor la cămine şi cer Ministerului Educaţiei să se implice şi să ia măsuri pentru ca acestea să fie executate corect şi la timp.

După revoluţie, în Bucureşti s-a construit un singur cămin - Belvedere, cu 300 de locuri, anul acesta, în octombrie, urmând să fie dat în folosinţă un altul, respectiv căminul A din Grozăveşti, cu 400 de locuri, "insuficient pentru numărul de studenţi", au precizat liderii celor două organizaţii.

O altă problemă a studenţilor o reprezintă nivelul burselor. "Vrem să nu ajungem din nou să ne rugăm de minister să mărească bursele, deoarece preţurile au explodat La ora actuală bursa este cuprinsă între 220 şi 350 de lei. Vrem ca fondul de burse să crească, rămânând acelaşi număr de burse, astfel încât bursa să fie la nivelul salariului minim pe economie şi să fie indexată în funcţie de inflaţie", a afirmat Păduraru.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Studenţii cer ministrului Adomniţei o întâlnire de urgenţă pentru rezolvarea problemelor.
 Vizualizări articol: 499 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Studenţii cer ministrului Adomniţei o întâlnire de urgenţă pentru rezolvarea problemelor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei