Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 12 aug 2008 - Anul XIII, nr. 188 (3869)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Geoană: Continuarea monitorizării CE - confirmarea eşecului luptei anticorupţie a actualei puteri

Marţi, 12 August 2008 (17:38:30)

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, marţi, la Cotroceni, după consultările cu şeful statului pe tema Raportului Comisiei Europene pe Justiţie, că menţinerea monitorizării de către CE înseamnă confirmarea eşecului luptei anticorupţie a actualei puteri.

  Geoană a declarat că şi pentru PSD, ca şi pentru celelalte partide parlamentare prezente la consultările de la Palatul Cotroceni, ridicarea monitorizării pe Justiţie din partea CE este un obiectiv asumat.

El a apreciat însă că menţinerea acestei monitorizări reprezintă "confirmarea eşecului" luptei anticorupţie a actualei puteri, care s-a legitimat politic şi electoral la alegerile din 2004 tocmai prin acest obiectiv.

Geoană a spus că, pentru ridicarea monitorizării pe Justiţie, un pas obligatoriu şi urgent ar fi numirea unui procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie până la 1 septembrie, indiferent "cum se numeşte acesta şi cine îl numeşte".

El a sugerat că Traian Băsescu este de acord cu numirea urgentă a unui nou şef la DNA.

"Cred că am înţeles de la domnul preşedinte că vom avea un nou procuror-şef la DNA în cel mai scurt timp posibil, deşi nu am auzit niciun cuvânt explicit în acest sens", a explicat el.

La întrebările jurnaliştilor pe acest subiect, Geoană a reluat: "Nu a spus nimic (Traian Băsescu – n.r.), dar nu a negat, nu a reacţionat în vreun fel".

Pe acelaşi subiect, liderul social-democrat a reiterat propunerea PSD ca Senatul să adopte în regim de urgenţă legea prin care procurorii-şefi să fie numiţi de către şeful statului la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, şi nu la propunerea Ministerului Justiţiei.

Geoană a spus că, din punctul său de vedere, preşedintele Traian Băsescu are un punct de vedere diferit în această privinţă.

El a explicat că şeful statului a afirmat că numirea procurorilor-şefi la propunerea CSM nu este o "cerinţă explicită" a Comisiei Europene, aşa cum este depolitizarea actului de justiţie.

Pe de altă parte, Mircea Geoană a declarat că în cadrul consultărilor de la Cotroceni au existat unele schimburi de replici despre "încercările care se fac de la Bucureşti pentru a transfera (...) la Bruxelles tensiunile politice, lupta dintre palate, competiţia electorală".

"Există o suspiciune că în redactarea anumitor paragrafe din Raportul Comisiei Europene există forţe din România care continuă să joace un joc împotriva interesului naţional", a explicat el.

Întrebat de jurnalişti cum vor vota, miercuri, deputaţii PSD în cazul solicitărilor DNA de începere a urmăririi penale împotriva foştilor miniştri Adrian Năstase şi Miron Mitrea, Geoană a evitat un răspuns clar, explicând că o decizie va fi luată în şedinţa grupului PSD care va avea loc înaintea şedinţei Camerei Deputaţilor.

Preşedintele Traian Băsescu le-a spus, marţi, reprezentanţilor partidelor parlamentare, la consultările iniţiate pe tema raportului CE pe Justiţie, că îşi propune ca România să iasă de sub monitorizarea Comisiei în iulie 2009.

Băsescu a apreciat drept "relativ umilitor" faptul că CE monitorizează încă România la capitolul Justiţie.

"Propun ca în următoarele 12 luni România să iasă de sub monitorizare. Se pare că ne-a lipsit ca obiectiv să scăpăm de acest lucru pe care pe care îl consider relativ umilitor. Faptul că partea română a acceptat monitorizarea dă dreptul instituţiilor europene să facă comentarii care nu ne plac, aprecieri care nu ne plac la adresa oricărei instituţii", a declarat Băsescu la începutul consultărilor cu reprezentanţilor partidelor parlamentare.

Preşedintele a spus că opinia publică trebuie informată dacă partidele politice îşi propun ca România să iasă de sub monitorizarea CE sau dacă "opţiunea partidelor este să rămânem sub monitorizare mai mult de 12 luni".

Tot la începutul discuţiilor, preşedintele Traian Băsescu şi liderul PSD Mircea Geoană au avut un schimb de replici în legătură cu legea prin care procurorii ar urma să fie numiţi la propunerea CSM şi care se află la Senat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Geoană: Continuarea monitorizării CE - confirmarea eşecului luptei anticorupţie a actualei puteri.
 Vizualizări articol: 445 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Geoană: Continuarea monitorizării CE - confirmarea eşecului luptei anticorupţie a actualei puteri0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei