Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 26 iul 2008 - Anul XIII, nr. 174 (3855)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Vârful de viitură, aşteptat pe Siret duminică seară, în jurul orei 20.00

Duminică, 27 Iulie 2008 (14:39:57)


Vârful de viitură pe Siret este aşteptat să ajungă în zona Paşcani duminică seară, în jurul orei 20.00, iar la Răchiteni, la confluenţa cu râul Moldova, după alte 16 ore, a declarat, duminică, agenţiei MEDIAFAX, ministrul Mediului Attila Korodi.
  Ministrul Korodi a participat, duminică, la Primăria Paşcani, la o şedinţă cu autorităţile judeţene pe tema gestionării crizei produse de inundaţii.

"Din datele pe care le avem, este de aşteptat ca valul de viitură pe Siret să ajungă la Paşcani în această seară, în jurul orei 20.00. După calculele noastre, 16 ore mai târziu viitura va fi la Răchiteni, de unde trece în judeţul Bacău. Încercăm să ţinem vârful de viitură prin barajele pe care le avem pe traseu", a declarat ministrul Korodi.

Mai multe cartiere din Paşcani şi Roman şi câteva localităţi de pe malul Siretului vor fi evacuate, duminică, au decis reprezentanţii autorităţilor locale în şedinţa desfăşurată la Primăria Paşcani, la care a participat şi ministrul Mediului.

"Am decis ca mai multe localităţi din apropierea Siretului, între Paşcani şi Roman, să fie evacuate, pentru că nu ştim cât vor ţine digurile. Este vorba de vreo cinci-şase localităţi, dar şi de cartiere din Paşcani şi Roman", a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, ministrul Mediului, Attila Korodi.

El a mai precizat că, în aceeaşi şedinţă, s-a decis supraînălţarea unor diguri, cele mai importante fiind unul care apără un cartier din Paşcani şi unul din zona Răchiteni.

Forţele de ordine din judeţul Iaşi au început, duminică, evacuarea a mii de persoane din zona Lunca Paşcani - un cartier mărginaş al municipiului Paşcani - unde, în cursul după-amiezii, pe râul Siret, este aşteptată o puternică viitură. La dispoziţia oamenilor, au fost puse autobuze care îi transportă în zone sigure.

Hidrologii au anunţat că debitul Siretului ar putea depăşi, după ora 16.00, 2.000 de metri cubi pe secundă, în dreptul municipiului Paşcani (suburbia Lunca).

"Fac apel la cetăţenii din Paşcani să înţeleagă gravitatea situaţiei, să colaboreze cu autorităţile şi să evacueze zona, pentru a nu-şi pune viaţa în pericol. Avem în vedere mai întâi copiii, bătrânii şi femeile. Dacă nu vom găsi înţelegerea necesară, va interveni armata pentru evacuarea cetăţenilor. Cred că va fi necesară evacuarea întregii zone a suburbiei Lunca, deoarece apele ar putea ajunge chiar până în spatele societăţii Kosarom", a declarat, duminică, primarul Paşcaniului, Grigore Crăciunescu.

Până la orele amiezii, la Liceul "M. Sadoveanu", din Paşcani, au fost cazaţi peste 200 de evacuaţi din Lunca Paşcani şi alte câteva zeci de persoane din împrejurimi, ameninţate de inundaţii. De asemenea, copiii vor fi cazaţi la Spitalul Municipal şi la grădiniţele din Paşcani.

Debitul râului Siret a atins punctul maxim în dreptul municipiului Paşcani vineri noapte, în jurul orei 2.00, fără însă a produce pagube, autorităţile spunând că lucrările de consolidare a malurilor râului au avut efectul scontat.

Vineri după-amiază, câteva sute de localnici au lucrat la ridicarea unor diguri de protecţie pe malul Siretului, din saci cu nisip, pe o lungime de câteva sute de metri. Autorităţile afirmă că în cazul în care nu s-ar fi construit aceste diguri, zeci de locuinţe din zona Lunca Paşcani ar fi fost inundate.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a anunţat, duminică, că persoanele afectate de inundaţii din zonele apropiate municipiilor Paşcani şi Roman vor fi evacuate, iar digurile de pe râul Siret vor fi supraînălţate, pentru sinistraţi urmând să fie scoase produse de primă necesitate de la rezervele de stat.

El a arătat că prima prioritate este salvarea localnicilor din zonele inundate şi a arătat că zona Moldovei este "sub control", cu excepţia Maramureşului, unde patru persoane au decedat, şi a râurilor Siret şi Prut, în cazul cărora debitele foarte mari de apă creează "probleme critice". El a arătat că o situaţie de asemenea critică este şi pe râul Prut, unde debitul în zona graniţei cu Ucraina şi Moldova atinge cote mai mari decât cel al Dunării.

Patru persoane din judeţul Maramureş au murit, alte două sunt date dispărute şi aproape 9.000 au fost evacuate în urma inundaţiilor din ultimele zile care au afectat 167 de localităţi din şapte judeţe, potrivit unui bilanţ prezentat, duminică, de secretarul de stat Victor Paul Dobre.

Secretarul de stat în Ministerul Internelor şi Reformei Administrative a declarat, duminică, după şedinţa Comitetului Operativ pentru Situaţii de Urgenţă de la Guvern, că potrivit unei sinteze operative, duminică, la ora 8.00, erau afectate de inundaţii şapte judeţe, 167 de localităţi, 8.922 de persoane fiind evacuate.

Codul roşu de inundaţii emis de hidrologi pentru râurile din nordul ţării rămâne valabil până luni la prânz, singura modificare faţă de ceea ce există în prezent fiind aceea că râul Vişeu, care avusese şi el cod roşu, va trece la codul portocaliu, au declarat, duminică, agenţiei MEDIAFAX surse din cadrul Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vârful de viitură, aşteptat pe Siret duminică seară, în jurul orei 20.00 .
 Vizualizări articol: 633 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vârful de viitură, aşteptat pe Siret duminică seară, în jurul orei 20.000.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei