Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 26 iul 2008 - Anul XIII, nr. 174 (3855)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tăriceanu cere măsuri rapide de înălţare a digurilor pentru a proteja localităţile de noi inundaţii

Duminică, 27 Iulie 2008 (13:34:21)

 Ploile torenţiale produse în ultimele zile impun adoptarea unor măsuri de gestionare a debitelor şi de înălţare a digurilor, pentru a proteja localităţile de noi inundaţii, a afirmat, duminică, premierul Călin Popescu Tăriceanu, la şedinţa comitetului pentru situaţii de urgenţă.
 
  El a cerut directorului Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) să prezinte situaţia din punct de vedere al prognozei meteo şi hidro, pentru a stabili care sunt măsurile operative care se impun.

"Va trebui să luăm, probabil, nişte decizii importante, având în vedere debitele preconizate şi sigur că ar trebui şi măsuri legate de gestionarea debitelor, dar, probabil, şi măsuri rapide de înălţare a digurilor, astfel încât să protejăm Paşcaniul şi alte localităţi de inundaţii", a spus Tăriceanu.

El a cerut reprezentanţilor companiei Hidroelectrica să informeze rapid asupra condiţiilor în care autorităţile pot înălţa digurile în zonele inundate.

"Pentru lucrările astea de supraînălţare a digurilor ar fi trebuit să vină un constructor care să ne spună necesarul de forţă de muncă, de saci şi utilaje cu care să începem operaţiunea rapid. Aş vrea să luaţi legătura cu un constructor care să poată să ne dirijeze, că nu putem noi să ştim de la Bucureşti de ce este nevoie, unde să-l punem (digul - n.r.), nici nu ştiu dacă prefectul din zonă se pricepe la aşa ceva", a spus Tăriceanu membrilor comitetului.

Directorul ANM a precizat că presiunea atmosferică asupra Maramureşului este în scădere, iar ploile se vor opri în Ucraina şi în zona judeţului Maramureş, arătând însă că trebuie acordată atenţie situaţiei de pe Prut, la graniţa dintre Ucraina şi Moldova.

"La Moldova de peste Prut vor fi cantităţi de apă mari în continuare, până în prima parte a zile, spre 100 de litri pe metru pătrat", a spus directorul ANM, Ion Sandu.

Şeful Guvernului a convocat, duminică, o şedinţă a comitetului operativ pentru situaţii de urgenţă, în care să fie analizate efectele inundaţiilor din ultimele zile. La şedinţă au participat secretari de stat din Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, Ministerul Transporturilor, Ministerul Mediului, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Apărării, şeful Statului Major al Ministerului Apărării, reprezentanţi ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Administraţiei Rezervelor de Stat, Institutului de Meteorologie, Institutului de Hidrologie, Apele Române, Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, Hidroelectrica şi Electrica.

Sâmbătă, în zona de nord a Moldovei s-au aflat preşedintele Traian Băsescu şi miniştrii Cristian David şi Attila Korodi.

Sute de case din mai multe localităţi sucevene au fost din nou inundate, sâmbătă după-amiază, în urma unor noi ploi torenţiale înregistrate în zonă, potrivit subprefectului judeţului Suceava, Orest Onofrei.

Conform sursei citate, au fost afectate localităţile Vicovu de Jos, Vicovu de Sus, Voitinel, Frăţăuţii Noi, Marginea, Suceviţa şi Putna, iar autorităţile locale i-au evacuat pe oameni din zonele acoperite de ape.

În ultimele zile, judeţele din nordul ţării au fost afectate de inundaţii. Cele mai grave inundaţii s-au produs în Suceava, Maramureş şi Botoşani, însă au fost de asemenea afectate judeţele Iaşi, Neamţ, Satu Mare şi Bistriţa-Năsăud.

Administraţia Naţională Apele Române a anunţat menţinerea avertizării hidrologice de cod roşu până duminică, după ora 16.00, pentru râul Prut, extinzându-se pe Siret în judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi şi Neamţ.

Ciclonul retrograd care a dus la producerea de inundaţii în nord-estul ţării este în deplasare către est şi va înceta să afecteze România, luni, a informat Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Mediului şi Dezvolării Durabile.

Adminitraţia Naţională de Meteorologie a informat ca pe urmǎtorul interval vremea va fi în general instabilă, cerul va fi mai mult noros şi, mai ales ziua, vor fi averse însoţite de descărcări electrice pe arii extinse în nord şi local în centru şi vest.

Cantităţile de apă vor depaşi 25 de litri pe metrul pătrat în nordul extrem şi izolat 35-40 de litri pe metrul pătrat la munte. Vântul va sufla slab până la moderat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tăriceanu cere măsuri rapide de înălţare a digurilor pentru a proteja localităţile de noi inundaţii.
 Vizualizări articol: 484 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tăriceanu cere măsuri rapide de înălţare a digurilor pentru a proteja localităţile de noi inundaţii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei