Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 iul 2008 - Anul XIII, nr. 157 (3838)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Geoană: Liderul român care a solictat în scris privatizarea Petrom este Băsescu, în anul 2000

Luni, 7 Iulie 2008 (15:53:57)


Liderul PSD Mircea Geoană a făcut, luni, un apel la Senat pentru a pune la dispoziţia opiniei publice raportul Comisiei de anchetă parlamentară cu privire la privatizarea Petrom, el susţinând că acolo se arată că Traian Băsescu a fost cel care a solicitat în scris privatizarea companiei, în 2000.
  "Facem un apel oficial la Senatul României pentru a pune la dispoziţia opiniei publice şi a mass-media raportul Comisiei de anchetă parlamentară cu privire la privatizarea Petrom. Liderul român care a solictat în scris privatizarea Petrom este domnul Traian Băsescu, în anul 2000, când, în calitate de ministru coordonator cu Banca Mondială - PSAL 2 - a cerut în scris premierului Mugur Isărescu privatizarea Petrom, pentru, citez din memorie, a acoperi pagubele la buget şi optimizarea sectorului energetic naţional", a declarat Mircea Geoană, într-o conferinţă de presă.

Preşedintele PSD a afirmat, de asemenea, că Traian Băsescu este cel ca a iniţiat procedura şi obligaţia constrângătoare a României în relaţia cu Banca Mondială şi instituţiile financiare internaţionale.

"Mi se pare cel puţin hilar ca domnul Boc să-l ia în vizor pe colegul Iulian Iancu de la noi, iar şeful domnului Boc, domnul Băsescu, să-l cheme pe Iulian Iancu ca principal specialist pe probleme de energie în această ţară", a mai precizat Geoană.

Boc a cerut PSD să aibă "minima decenţă" de a-şi asuma responsabilitatea pentru contractele, atribuite "fie pentru Buzăianu (Bogdan Buzăianu – n.r), fie pentru alţii", care au dus la dezastrul din energie.

Preşedintele PDL Emil Boc a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că PSD este amnezic, iar Iulian Iancu, fost secretar de stat în Guvernul social-democrat, are un tupeu fără precedent, ieşit din comun, referindu-se la afirmaţiile lui Iancu privind energia scumpă vândută populaţiei.

"Este incredibil: PSD-ul este amnezic, iar domnul Iulian Iancu are un tupeu fără precendent, un tupeu ieşit din comun", a spus Boc.

Liderul PDL a susţinut că PSD uită că era la guvernare în perioada 2001 - 2004, uită că îl avea ministru al Industriilor pe Dan Ioan Popescu, că avea secretar de stat pentru energie şi gaze in persoana lui Iulian Iancu şi că PSD a semnat toate contractele "abuzive" pe termen lung referitoare la energie şi gaze naturale.

"Populaţia trebuie să suporte scumpirile ca urmare a abuzurilor PSD din perioada 2001 – 2004", a mai spus liderul PDL, adăugând că Iulian Iancu, fost secretar de stat, că a girat contractele din energie.

Boc a acuzat PSD că, prin privatizarea Petrom, a vândut rezervele de ţiţei ale României şi a stabilit un preţ maxim de 28 de dolari pe barilul de petrol, deşi, în prezent, această sumă atinge 140 de dolari pe piaţa internţională, iar în contractul de privatizare nu există vreo clauză de actualizare a preţului petrolului.

"Aţi jefuit rezervele de ţiţei ale României, iar astăzi plângeţi pe umerii pensionarilor şi românilor", a mai susţinut Boc.

El a susţinut că rezevrele de petrol ale României sunt în jur de 50 de miliarde de euro, iar redevenţa anuală primită de stat este sub 100 milioane de euro.

Boc mai solicitat PSD trebuie să îşi asume răspunderea politică pentru scumpirile din domeniul gazelor naturale, să nu vină ca "nişte fecioare neprihănite în faţa românilor".

Preşedintele Comisiei de Industrii din Cameră Iulian Iancu (PSD) i-a solicitat, duminică, primului-ministru, Călin Popescu Tăriceanu, să prezinte public o analiză prin care să explice cum e posibil ca ANRE, aflată în subordinea sa, să ia decizii discreţionare, vânzând energie scumpă către populaţie.

"Mă adresez direct primului-ministru, care are responsabilitate directă asupra ANRE, care i se subordonează şi îi cerem să prezinte public cum a fost posibil ca prin decizii şi ordine a ANRE energia ieftină a României să se plimbe de la un producător român la alt producător român, prin intermediari", a arătat Iancu.

El a susţinut că, prin deciziile sale, ANRE a dezechilibrat piaţa de energie, ajungându-se la situaţii în care producătorii români să cumpere energie de la intermediari, sau situaţia paradoxală ca producătorii români să vândă o cantitate de energie mai mare decât produc.

Preşedintele Comisiei de industrii din Cameră, deputatul PSD Iulian Iancu, a avut, miercuri, la Palatul Cotroceni, o discuţie de o oră şi un sfert cu şeful statului despre domeniul sistemului energetic.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Geoană: Liderul român care a solictat în scris privatizarea Petrom este Băsescu, în anul 2000.
 Vizualizări articol: 476 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Geoană: Liderul român care a solictat în scris privatizarea Petrom este Băsescu, în anul 20000.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei