Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 3 iul 2008 - Anul XIII, nr. 154 (3835)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PRM vrea un institut de cercetare a "limbii române primordiale"

Joi, 3 Iulie 2008 (17:12:49)

PRM a iniţiat un proiect de lege privind înfiinţarea Institutului Român pentru Studii Indo-Europene, care se va ocupa de culegerea, cercetarea, publicarea şi arhivarea documentelor referitoare la "limba română primordială", transmite corespondentul MEDIAFAX.

  Senatorul Gheorghe Funar, unul dintre iniţiatori, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că un astfel de institut este necesar în condiţiile în care există numeroase studii ale unor cercetători străini care duc la ideea că la baza limbilor vorbite în zona indo-europeană ar sta limba formată în Spaţiul Carpatic.

"Limba indo-europeană este un concept formulat în 1786 de preşedintele Curţii Supreme din Bengal, William Jones, care a constatat că între greaca veche, sanscrită şi latină există asemănări izbitoare. Neştiind cum se numeşte, i-a spus limba mamă. După studiile altor istorici, această limbă s-ar fi format în Spaţiul Carpatic", a spus Funar.

El a citat-o pe profesoara de arheologie Marija Gimbutas de la University of California Los Angeles (UCLA), care a susţinut că toate civilizaţiile străvechi ale Europei au ca punct de pornire Spaţiul Carpatic.

Potrivit lui Funar, dintr-un studiu al Universităţii Cambridge reiese faptul că "atât indienii, cât şi europenii provin din Spaţiul Carpatic" şi că "ar părea normal ca cercetările privind limba indo-europeană să înceapă cu spaţiul originar".

"Alţi cercetători spun că româna este piatra unghiulară a întregii lingvistici romanice. Foarte mulţi savanţi străini au scris elogios despre limba română. Pentru a se face un pas mare în favoarea acestui adevăr am propus înfiinţarea institutului", a afirmat senatorul PRM.

Institutul este propus să fie înfiinţat la Bucureşti, sub egida Parlamentului României.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului PRM vrea un institut de cercetare a "limbii române primordiale" .
 Vizualizări articol: 527 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PRM vrea un institut de cercetare a "limbii române primordiale"0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei