Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 iul 2008 - Anul XIII, nr. 153 (3834)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tăriceanu: Majorarea salariului minim nu este oportună deoarece are efecte inflaţioniste

Miercuri, 2 Iulie 2008 (18:46:09)

 Majorarea salariului minim nu este oportună în acest moment şi ar reprezenta o decizie iresponabilă şi contraproductivă cu efecte inflaţioniste, a declarat premierul Tăriceanu, care a făcut apel către sindicate pentru a înţelege că politica salarială trebuie corelată cu indicatorii economici.

Şeful Executivului a amintit, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria, că hotărârea de guvern de la sfârşitul anului trecut precizează clar că salariul minim poate fi majorat la 540 lei de la 1 iulie în funcţie de anumite condiţii, respectiv evoluţia creşterii economice, a productivităţii muncii şi a inflaţiei.

"Nu este o creştere acordată în orice condiţii, ci una condiţionată de aceşti trei parametri", a spus Tăriceanu, arătând că o creştere salarială necontrolată determină presiuni inflaţioniste şi, în final, scăderea puterii de cumpărare.

El a făcut apel către sindicate pentru a înţelege acest principiu şi a apreciat apelul preşedintelui Traian Băsescu privind evitarea tentaţiei de a răspunde populist la scumpiri.

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a afirmat la rândul său că dezbaterea privind salariul minim pe economie se adrsează mai ales persoanelor cu salarii relativ mai mari, "deşi aparent pare o discuţie legată de persoanele cu salarii reduse".

"Persoanele cu salariu minim pe economie, potrivit evaluărilor noastre, sunt între două şi trei procente. La nivelul administraţiei centrale, noi am aplicat practic această hotărâre pentru că nu avem persoane salarizate sub nivelul de 540 lei. Există în acordurile colective de muncă, într-o anumită legislaţie, legături între diverse nivele salariale care corelează salariile personalului tehnic şi ale personalului cu calificare universitară de nivelul salariului minim. Acestea duc, odată cu creşterea salariului minim, la o glisare a întregului fond de salarii, în condiţiile în care nivelul productivităţii şi politicile antiinflaţioniste nu argumentează acest lucru. Toate acestea au apoi un impact prin cumul asupra salariului mediu şi asupra pensiilor, putând duce la situaţia neacoperirii necesarului pentru bugetul de pensii", a spus Vosganian.

El a prezentat ca exemplu în acest sens sectorul feroviar, arătând că în dezbaterea privind salariul minim sunt implicate şi persoane care lucrează în acest domeniu în condiţiile în care acestea nu sunt însă remunerate cu salariul minim, dar ale căror câştiguri sunt condiţionate de nivelul salariului minim.

Sindicaliştii au încheiat prima zi de proteste în faţa sediilor ministerelor Muncii şi Finanţelor, anunţând că vor continua acţiunile şi în zilele următoare, iar dacă Guvernului nu va aproba majorarea salariului minim de la 500 la 540 de lei de la 1 iulie, vor organiza un miting de amploare.

Aproximativ o sută de sindicalişti au pichetat, miercuri, timp de trei orei, sediile ministerelor Muncii şi Finanţelor, cerând Guvernului majorarea salariului minim de la 500 la 540 de lei din 1 iulie, aşa cum s-a angajat în protocolul încheiat în decembrie anul trecut.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tăriceanu: Majorarea salariului minim nu este oportună deoarece are efecte inflaţioniste .
 Vizualizări articol: 517 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tăriceanu: Majorarea salariului minim nu este oportună deoarece are efecte inflaţioniste0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei