Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 20 iun 2008 - Anul XIII, nr. 143 (3824)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: Neratificarea Tratatului de la Lisabona poate afecta extinderea UE

Vineri, 20 Iunie 2008 (17:08:55)

 Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Bruxelles, că neratificarea Tratatului de la Lisabona poate afecta extinderea Uniunii Europene, deoarece Tratatul de la Nisa prevede existenţa a maximum 27 de state membre.
  Traian Băsescu a spus că în concluziile documentului rezultat în urma lucrărilor Consiliului European se arată că toate statele trebuie să ratifice că Tratatul de la Lisabona înainte de alegerile europarlamentare din iunie 2009.

"Optimul ar fi în februarie anul viitor, martie cel mai târziu să se încheie procesul de ratificat. Consiliu a stabilit că ratificarea să continue în statele în care acest proces nu s-a încheiat", a spus Traian Băsescu, adăugând că au existat şi abordări în cadrul Consiliului European, potrivit cărora acest proces de ratificare ar trebui stopat în condiţiile eşecului ratificării Tratatului în Irlanda.

Băsescu a mai spus că s-a făcut şi o analiză a stadiului în care se află ratificarea tratatului în acele state din UE în care documentul nu a trecut încă prin Parlament.

Şeful statului a precizat că s-a constatat că nu se întrevăd dificultăţi.

"Singurul semn de întrebare este Cehia care are Tratatul la Curtea Constituţională", a spus Băsescu, menţionând că nimeni nu poate să spună când şi cu ce rezultat se va încheia analiza pe care Curtea Constituţională de la Praga o face asupra documentului.

Preşedintele Băsescu a ţinut să evidenţieze şi implicaţiile neratificării Tratatului de la Lisabona.

El a amintit că acest document modifică numărul de europarlamentari. "Este extrem de dificil să imaginezi alegerile europarlamentare fără ratificarea Tratatului. De asemenea, preşedintele PE nu mai intră în numărul de parlamentari", a spus Băsescu.

El a amintit că, potrivit Tratatului de la Lisabona, PE devine partener al Comisiei Europene.

Şeful statului a mai declarat că în prezent UE funcţionează pe baza Tratatului de la Nisa, care prevede existenţa a maximum 27 de state membre.

Băsescu a explicat că, în aceste condiţii, neratificarea Tratatului de la Lisabona poate afecta extinderea UE. "Nu putem vorbi despre Croaţia sau despre Balcanii de Vest", a spus el, adăugând că, potrivit Tratatului de la Nisa, pot exista maximum 27 de comisari europeni.

"Cum este reprezentată Croaţia? Practic, UE nu mai poate funcţiona pe Tratatul de la Nisa", a arătat şeful statului.

El a precizat că a fost declanşat parteneriatul de mobilitate UE-Republica Moldova. "Lucrurile merg înainte referitor la uşurarea deplasării pentru muncă a cetăţenilor moldoveni în UE", a mai spus Băsescu.

Şeful statului a adăugat că în concluziile reuniunii de la Bruxelles se subliniază că toate statele din Balcanii de Vest au semnat Tratatul de stabilitate şi negociere cu UE şi că, de asemenea, se menţionează necesitatea apropierii Serbiei de UE.

Băsescu a mai spus că a fost abordată şi problema vizelor pentru cetăţenii Serbiei. El a mai spus că partea română are satisfacţia faptului că, în concluziile lucrărilor Consiliului, se stabileşte necesitatea dezvoltării unui parteneriat tehnic al UE, al cărui miez este sinergia Mării Negre.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: Neratificarea Tratatului de la Lisabona poate afecta extinderea UE .
 Vizualizări articol: 743 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: Neratificarea Tratatului de la Lisabona poate afecta extinderea UE0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei