Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 iun 2008 - Anul XIII, nr. 131 (3812)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: Actuala Constituţie generează crize şi nu oferă instrumente de soluţionare

Vineri, 6 Iunie 2008 (18:14:37)


Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că actuala Constituţie generează crize la nivel instituţional şi nu oferă instrumente de soluţionare a acestora, menţionând că nemodernizarea legii fundamentale înseamnă o frână în calea modernizării politice a României.
 
  Şeful statului a participat la lansarea volumului "Regimul, partidele şi sistemul politic din România" semnat, alături de Sorina Soare, de consilierul prezidenţial Cristian Preda.

La eveniment au fost prezenţi, candidatul PDL la primăria Capitalei, Vasile Blaga, liderii PDL Theodor Stolojan, Valeriu Stoica, directorul SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, precum şi Ionuţ Popescu, fost ministru al Finanţelor. De asemenea, Elena Udrea a sosit la eveniment însoţită de Gabriel Liiceanu.

Referindu-se la temele abordate în carte, Băsescu a spus că una dintre concluziile volumului este că viaţa politică din România este legată de ambiguitatea regimului.

El a adăugat că, dacă trăieşti în mijlocul vieţii politice şi o cunoşti, poţi să dai şi exemple legate de această ambiguitate.

În discursul său, Băsescu a criticat faptul că, potrivit actualei Constituţii, rezultatele referendumurilor sunt consultative şi nu obligatorii pentru Parlament şi pentru politicieni. Băsescu a spus că aceasta este o uriaşă deficienţă a Constituţiei, pentru că politicul este îndepărtat, din această cauză, de popor.

Preşedintele a mai spus că legea fundamentală generează crize la nivel instituţional şi nu oferă instrumente de soluţionare a acestora.

Şeful statului a arătat că în România este posibil un lucru ce nu poate fi întâlnit în nicio ţară civilizată: "guvernări major minoritare, în timp ce Constituţia nu dă niciun mecanism de soluţionare a crizei".

"Acest lucru nu este posibil într-o democraţie reală. Democraţia are ca principiu majoritatea, fie ea chiar şi de doar 50% plus unu", a adăugat Traian Băsescu.

El a menţionat că actuala Constituţie creează toate premisele ca regimul politic să fie folosit în interesul partidelor.

"Această Constituţie ne-a fost utilă o bună perioadă de timp, în tranziţie. Ea a garantat neabandonarea democraţiei. (...) În 2003 ar fi trebuit să avem Constituţia modernă care să dea perspective României, şi nu una care să reprezinte temerile României", a spus Băsescu.

În încheiere, el a arătat că nemodernizarea actualei Constituţii reprezintă o frână pentru modernizarea politică a României.

Evenimentul de lansare a avut loc la Salonul Cărţii Bucureşti "Bookfest". La încheierea lansării, preşedintele a fost invitat să viziteze standurile Salonului însă acesta i-a remarcat printre invitaţi pe Blaga, Stolojan, Stoica şi Ionuţ Popescu, care, la fel ca şi Elena Udrea şi Mihai Răzvan Ungureanu, au ascultat discursul preşedintelui. Traian Băsescu s-a îndreptat spre cei patru, i-a salutat şi i-a invitat să bea o bere împreună, la o terasă amplasată lângă locul de desfăşurare a Salonului Cărţii.

Traian Băsescu, însoţit de cei trei, s-a îndreptat spre ieşire. La ieşire, el a stat de vorbă pentru câteva momente cu Stolojan, apoi l-a salutat pe Vasile Blaga, după care s-a îndreptat spre limuzina prezidenţială.

Ziariştii l-au întrebat dacă a renunţat la ideea de a bea o bere. "Nu mai bem o bere", a răspuns Băsescu, după care a fost întrebat de ziarişti de ce. "De-aia", a spus Băsescu după care a plecat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: Actuala Constituţie generează crize şi nu oferă instrumente de soluţionare.
 Vizualizări articol: 493 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: Actuala Constituţie generează crize şi nu oferă instrumente de soluţionare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei