Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 29 mai 2008 - Anul XIII, nr. 124 (3805)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Uniunea Notarilor: Infracţiunile în domeniul imobiliar au atins cote fără precedent

Joi, 29 Mai 2008 (16:47:13)

Asociaţia profesională a notarilor români susţine că numărul tranzacţiilor imobiliare frauduloase "a atins cote fără precedent" în România, devenind un adevărat fenomen, dar anunţă că notarii colaborează cu Ministerul Internelor şi s-au dotat cu aparate de depistare a cărţilor de identitate false.
  "Fenomenul infracţional în materie imobiliară a atins cote fără precedent în România, pe fondul unei creşteri accentuate a tranzactiilor imobiliare, datorată creşterii preţurilor imobilelor de la an la an şi obţinerii unor profituri considerabile prin înstrăinarea de imobile", susţine Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (UNNPR), într-un comunicat de joi.

Asociaţia susţine că apariţia infractorilor în acest domeniu era de aşteptat, iar tehnicile lor s-au perfecţionat, în mare măsură şi datorită relaţiilor care există între infractori şi diverşi funcţionari care permit acestora accesul la baze de date oficiale.

"Există pe piaţă falsuri după acte de identitate sau de proprietate care sunt greu de depistat chiar şi de ofiţerii de poliţie", potrivit comunicatului.

Notarii publici susţin că, de multe ori, "întocmai ca şi părţile unui act", pot fi victime ale unor falsuri impecabile, fiind de multe ori puşi în faţa unor documente care, în ochiul unui neiniţiat în falsuri, pot apărea ca adevărate.

"Notarii publici nu au avut pregătirea, experienţa şi priceperea detectării unor falsuri care, de cele mai multe ori, sunt aproape perfecte. Dacă, în unele situaţii, nici specialiştii în domeniu nu s-au putut pronunţa pe loc asupra legalităţii unor acte, este absurd să se ceară notarilor acest lucru", scrie UNNPR.

Organizaţia profesională a notarilor anunţă însă că a iniţiat un proiect de colaborare cu Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) care, odată finalizat, "va contribui la blocarea, chiar dacă nu totală, a infracţionalităţii imobiliare".

"UNNPR a dotat fiecare birou notarial cu aparate de depistare a cărţilor de identitate false, iar notarii vor fi instruiţi de către reprezentanţi ai MIRA cu privire la elementele care pot depista falsul", anunţă organizaţia, îngrijorată de amploarea "fenomenului infracţional".

Paisprezece persoane au fost arestate, miercuri, de instanţa Tribunalului Bucureşti, într-un dosar privind înşelăciuni imobiliare prin folosirea de documente oficiale şi sub semnătură privată falsificate, prejudiciul cauzat de aceştia fiind estimat la peste 500.000 de euro, după ce, în urmă cu aproximativ două săptămâni, alte 12 persoane, printre care şi doi funcţionari ai Primăriei Sectorului 5, de la Direcţia Taxe şi Impozite, au fost reţinute de procurori.

Patru dintre acestea au fost arestate preventiv, iar celelalte opt, printre care şi cei doi funcţionari, au primit interdicţie de a părăsi Capitala pe perioada cercetărilor. Ei au intrat în vizorul autorităţilor pentru înşelarea mai multor bătrâni din sectorul 5 din Capitală, cărora le vindeau proprietăţile.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Uniunea Notarilor: Infracţiunile în domeniul imobiliar au atins cote fără precedent.
 Vizualizări articol: 488 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Uniunea Notarilor: Infracţiunile în domeniul imobiliar au atins cote fără precedent5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei