Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 7 mai 2008 - Anul XIII, nr. 105 (3786)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul a aprobat legea pentru o nouă rectificare bugetară în perioada vacanţei parlamentare

Miercuri, 7 Mai 2008 (16:16:06)

Guvernul intenţionează ca, în perioada vacanţei de vară parlamentare, programată pentru perioada 1 iulie-1 septembrie 2008, să rectifice bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat din acest an, precum şi să adopte o serie de reglementări financiare în domeniul învăţământului.
  Executivul va solicita în acest sens Parlamentului, printr-un proiect de lege, să fie abilitat să emită ordonanţe în domenii care nu fac obiectul legilor organice, în intervalul cuprins între încheierea primei sesiuni ordinare a acestui an şi până la reluarea lucrărilor Legislativului în cea de a doua sesiune ordinară.

Proiectul de lege s-a aflat timp de aproximativ o lună în dezbatere publică şi a fost aprobat, miercuri, de Guvern.

Astfel de ordonanţe vor fi adoptate, printre altele, pentru rectificarea bugetului pe 2008, reglementări financiare în domeniul învăţământului, transpunerea acquis-ului comunitar în procesul de privatizare, postprivatizare şi valorificarea unor active ale statului, stabilirea de măsuri excepţionale pentru eliminarea pericolului de prăbuşire a unor construcţii existente care prezintă pericol public.

Executivul va mai modifica Legea 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, Legea 372/2005 privind performanta energetică a clădirilor, Ordonanţa 42/1995 privind producţia de produse alimentare destinate comercializării, Ordonanţa de Urgenţă 196/2005 privind Fondul pentru mediu, Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, Legea 35/1994 privind timbrul literar, cinematografic, teatral, muzical, folcloric si al artelor plastice.

Executivul intenţionează să instituie şi un regim specific de protejare a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei şi să completeze Legea 321/2006 privind finanţarea nerambursabilă pentru programele, proiectele sau acţiunile de sprijin a românilor din străinătate şi a organizaţiilor reprezentative ale acestora.

Ordonanţele vor fi înaintate spre aprobare Parlamentului, potrivit procedurii legislative, până la reluarea lucrărilor în cea de a doua sesiune ordinară.

Potrivit Constituţiei, Parlamentul poate adopta o lege specială de abilitare a Guvernului pentru a emite ordonanţe în domenii care nu fac obiectul legilor organice.

În practica parlamentară, asemenea legi de abilitare au fost adoptate, de regulă, înainte de încheierea sesiunilor parlamentare ordinare, Guvernul fiind împuternicit să emită ordonanţe pe durata vacanţei parlamentare în anumite domenii care nu fac obiectul legilor organice sau în alte domenii pentru care în Constituţie se prevede adoptarea de legi organice.

Prin acest proiect de lege sunt stabilite domeniile în care Guvernul va putea emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare, între 1 iulie-1 septembrie 2008.

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a anunţat în urmă cu două săptămâni că Guvernul ar putea opera o nouă rectificare bugetară în luna iunie, în sensul suplimentării fondurilor anumitor ministere, în principal la Ministerul Transporturilor şi Ministerul Apărării, ca urmare a rezultatelor peste aşteptări din primele trei luni ale anului.

Potrivit datelor publicate de minister, principalele venituri la bugetul general consolidat au însumat, în primele trei luni ale anului, 37 de miliarde de lei (aproximativ 10 miliarde de euro), în creştere cu 51,1% faţă de încasările realizate în perioada similară din 2007.

Executivul a aprobat, la începutul lunii martie, prima rectificare a bugetului de stat pentru 2008, prin care au fost operate reduceri de bugete la aproape toate ministerele, iar deficitul consolidat programat pentru acest an a scăzut cu 0,4 puncte procentuale, de la 2,7% la 2,3% din PIB.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul a aprobat legea pentru o nouă rectificare bugetară în perioada vacanţei parlamentare.
 Vizualizări articol: 551 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guvernul a aprobat legea pentru o nouă rectificare bugetară în perioada vacanţei parlamentare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei