Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 5 mai 2008 - Anul XIII, nr. 103 (3784)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Excedent bugetar de 0,02% din PIB după primele trei luni ale anului

Luni, 5 Mai 2008 (16:45:10)

 Bugetul general consolidat a înregistrat, în primele trei luni, un uşor excedent, de 79,2 milioane lei (21,46 milioane euro), reprezentând 0,02% din PIB, potrivit datelor publicate luni de Ministerul Economiei şi Finanţelor.
  Cheltuielile realizate în primul trimestru au însumat 40,06 de miliarde lei, aproape jumătate dintre acestea fiind aferente bugetului de stat. De altfel, bugetul de stat a înregistrat cel mai mare deficit, de 4,14 miliarde lei. Cu un sold negativ, de 170 de milioane lei, figurează şi bugetul Companiei Naţionale Autostrăzi şi Drumuri Naţionale.

La capitolul venituri, cu un total de 40,14 miliarde lei, cel mai mare aport l-au avut încasările din taxa pe valoare adăugată (10,26 miliarde lei) şi contribuţiile de asigurări (11,33 miliarde lei). Veniturile din impozitul pe profit, salarii, venit şi câştiguri din capital au însumat aproape 7 miliarde de lei.

La fel ca în anii trecuţi, bugetele locale au cel mai mare excedent total, de peste 2 miliarde lei, iar pe surplus se menţine şi bugetul asigurărilor sociale de stat (331 milioane lei), în ciuda majorării importante a pensiilor. De altfel, toate bugetele asigurărilor sociale au fost excedentare, fondul de sănătate consemnând un surplus de 1,14 miliarde lei, iar asigurările de şomaj un excedent de 197,1 milioane lei.

Executivul a aprobat, la începutul lunii martie, prima rectificare a bugetului de stat pentru 2008, prin care au fost operate reduceri de bugete la aproape toate ministerele, iar deficitul consolidat programat pentru acest an a scăzut cu 0,4 puncte procentuale, de la 2,7% la 2,3% din PIB.

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a anunţat în aprilie că Guvernul ar putea opera o nouă rectificare bugetară în luna iunie, în sensul suplimentării fondurilor anumitor ministere, în principal la Ministerul Transporturilor şi Ministerul Apărării, ca urmare a rezultatelor peste aşteptări din primele trei luni ale anului.

De altfel, Executivul va solicita Parlamentului să fie abilitat să emită ordonanţe, în perioada vacanţei parlamentare de vară, în domenii precum rectificarea bugetului pe 2008, reglementări financiare în domeniul învăţământului, transpunerea acquis-ului comunitar în procesul de privatizare, postprivatizare şi valorificarea unor active ale statului, stabilirea de măsuri excepţionale pentru eliminarea pericolului de prăbuşire a unor construcţii existente care prezintă pericol public.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Excedent bugetar de 0,02% din PIB după primele trei luni ale anului.
 Vizualizări articol: 597 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Excedent bugetar de 0,02% din PIB după primele trei luni ale anului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei