Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 23 apr 2008 - Anul XIII, nr. 96 (3777)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Peste 30.000 de elevi români din 180 de şcoli au participat la Cea mai mare lecţie din lume

Miercuri, 23 Aprilie 2008 (16:54:44)

Peste 30.000 de elevi români din 180 de şcoli din mediul rural şi urban au participat, miercuri, la Cea mai mare lecţie din lume, eveniment organizat de Salvaţi Copiii România, în cadrul unei campanii privind accesul gratuit la educaţie al copiilor desfăşurate în peste o sută de state ale lumii.
 
  Evenimentul face parte din Campania Globală pentru Educaţie care militează la nivel mondial pentru atingerea obiectivelor Educaţiei pentru Toţi, care au fost stabilite încă din anul 2000, la Dakar, de peste 180 de ţări, printre care şi România.

Principalele obiective ale campaniei vizează extinderea educaţiei preşcolare, asigurarea învăţământului obligatoriu gratuit pentru toţi copiii, promovarea educaţiei continue şi a învăţării abilităţilor de viaţă pentru tineri şi adulţi, creşterea ratei de alfabetizare a adulţilor cu 50 la sută la nivel global, precum şi creşterea calităţii în educaţie.

Potrivit estimărilor, la nivel global circa 750 de milioane de adulţi sunt analfabeţi, majoritatea fiind femei, iar 70 de milioane de copii din întreaga lume nu au acces la educaţie.

La nivel naţional, potrivit estimărilor, 16 la sută dintre copiii cu dizabilităţi nu urmează nicio formă de educaţie, în timp ce pentru ceilalţi 31.000 din învăţământul de masă există puţin peste o mie de cadre didactice de sprijin, iar dotările şi echipamentele din instituţiile de învăţământ sunt insuficiente pentru a permite integrarea lor.

Preşedintele executiv al Organizaţiei "Salvaţi Copiii", Gabriela Alexandrescu, a declarat, miercuri, că dintr-un studiu realizat cu părinţi de către Institutul Naţional de Statistică, aproximativ 70.000 de copii sunt implicaţi în forme grave de muncă, în timp ce cercetările realizate cu copii indică un număr aproape dublu.

Totodată, studiile şi evaluările realizate de organizaţia nonguvernamentală indică faptul că o treime dintre copiii care trăiesc în stradă sunt analfabeţi, iar 40 la sută dintre ei au un nivel redus al abilităţilor de scris şi citit.

Aproximativ 80 la sută dintre copiii de vârstă şcolară care nu merg la şcoală sunt de etnie romă, principalele cauze ale neşcolarizării lor fiind tradiţia şi sărăcia.

"Aproximativ 24 la sută dintre copii nu au acces la educaţie preşcolară datorită costurilor ridicate pe care le presupune aceasta (pe lună, aproximativ 40 la sută din venitul minim garantat pentru un copil), dar şi datorită lipsei grădiniţelor, a distanţelor mari dintre casă şi instituţiile de învăţământ. Diferenţe mari se înregistrează între mediul rural şi urban, rata de cuprindere în învăţământul preşcolar fiind în medie cu şase la sută mai mică în rural", potrivit Raportului asupra stării sistemului naţional de învăţământ 2007, citat de organizaţia "Salvaţi Copiii".

Campania din acest an s-a desfăşurat în două etape şi a avut ca temă "Educaţie de calitate pentru toţi - Stop excluderii!". Prima etapă a vizat organizarea de activităţi în şcoli în care să fie implicaţi elevii din mediile rural şi urban, iar cea de-a doua etapă a constat în organizarea celei mai mari lecţii din lume, eveniment organizat în peste o sută de state ale lumii.

Potrivit "Salvaţi Copiii", numărul minorilor implicaţi în campania din acest an este de patru ori mai mare decât anul trecut şi, pentru prima oară, s-a reuşit implicarea unui număr însemnat de unităţi de învăţământ din mediul rural, respectiv 23, precum şi a unor şcoli speciale şi centre de reeducare pentru minori.

La "Cea mai mare lecţie din lume" organizată la Colegiul Naţional "Spiru Haret" din Capitală a participat şi preşedintele Traian Băsescu, care a declarat că cea mai reală problemă o au copiii cu dizabilităţi, cărora nu le este asigurat nici măcar accesul în şcoală.

Referitor la copii romi care nu merg la şcoală, preşedintele Traian Băsescu a declarat că fenomenul este cauzat, în principal, de educaţia şi cultura familiilor din această etnie.

În timpul lecţiei, o profesoară a declarat că o elevă de etnie romă i-a spus că familiile aparţinând acestei minorităţi nu au în cultură trimisul copiilor la şcoală, iar Liliana Preoteasa, reprezentant al Ministerului Educaţiei, a menţionat că o cauză a fenomenului este "sărăcia cruntă" cu care aceşti oameni se confruntă.

În replică, Băsescu a declarat că familiile de romi fac mulţi copii, iar indemnizaţiile de la stat pe care le încasează astfel le-ar permite să îi trimită la şcoală.

Preşedintele a susţinut şi faptul că adulţii din aceste familii ar trebui să fie încadraţi în cicluri de învăţământ similare primelor patru clase, pentru ca "măcar să poată semna".

În cadrul evenimentului, Traian Băsescu a mai declarat că alocarea de bani de la buget pentru domeniul Educaţiei nu s-a făcut doar pentru salarii, pentru a asigura un standard profesorilor, ci şi pentru copii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 30.000 de elevi români din 180 de şcoli au participat la Cea mai mare lecţie din lume.
 Vizualizări articol: 506 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste 30.000 de elevi români din 180 de şcoli au participat la Cea mai mare lecţie din lume0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei