Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 22 apr 2008 - Anul XIII, nr. 95 (3776)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Geoană: Preşedintele Băsescu a reuşit să ne pună în cap Chişinăul şi Kievul

Marţi, 22 Aprilie 2008 (18:05:19)

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, marţi, la Drobeta Turnu Severin, că nu înţelege de ce preşedintele Traian Băsescu, "în mod absolut stupid", face declaraţii cu privire la schimbarea graniţelor Ucrainei şi Republicii Moldova, "reuşind să pună în cap Chişinăul şi Kievul".
  "Nu înţeleg de ce preşedintele Băsescu, în mod absolut stupid, face declaraţii cu privire la schimbarea graniţelor, plecarea Transnistriei la Ucraina şi plecarea de la Ucraina a Sudului Basarabiei la Moldova, reuşind să pună în cap şi Chişinăul, şi Kievul, şi Moldova. Acum două săptămâni am avut summit-ul NATO la Bucureşti şi ne-am gândit să fim acolo ca o garanţie pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova, ne-am gândit cu toţii să spunem că Ucraina şi Georgia trebuie să vină în NATO pentru că e interesul nostru să nu rămânem graniţa de răsărit a Occidentului pentru a putea să fim într-adevăr protejaţi", a precizat Geoană, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Cu privire la relaţiile României cu Rusia, preşedintele PSD s-a pronunţat în favoarea îmbunătăţirii acestora.

"Oare cei care sunt acum la putere nu văd ce este în lume, nu aud că Putin a fost în vizită în Libia şi că Gazprom împreună cu compania de petrol a italienilor au făcut un aranjament şi gazul din Africa să vină în Europa? Oare lumea nu îşi dă seama că suntem în faţa unui joc geostrategic cu petrolul şi cu gazele de la ruşi? Nu zic eu că toată ziua să ne pupăm cu ruşii, dar nici nu putem ca de fiecare dată să stăm pe gard şi să arătăm că suntem prieteni cu americanii", a declarat Mircea Geoană.

Preşedintele PSD a fost prezent, marţi, la Drobeta Turnu Severin, la lansarea candidaţilor PSD la primăriile din judeţ, alături de Adrian Năstase, Miron Mitrea, Manuela Mitrea, Eugen Nicolicea.

Ambasadorul României la Kiev a fost convocat, vineri, la Ministerul de Externe al Ucrainei în legătură cu o serie de declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în 31 martie, la TVR, că "mai devreme sau mai târziu va trebui să discutăm cinstit şi condiţiile în care politicieni români au semnat Tratatul cu Ucraina", precizând că "anumite zone" din document ar fi trebuit negociate altfel.

Referindu-se la faptul că României i s-a cerut, în 1996, când s-a pus problema intrării în NATO, să îşi rezolve problemele cu vecinii, Băsescu a spus că, la acel moment, Bucureştiul a exagerat în relaţia cu Ucraina. "Îmi pare rău că am făcut această paranteză, dar am răbdat de prea mulţi ani obrăznicia unora care şi-au dat ţara pe nerăsuflate sau au lăsat interesul naţional după uşă când au semnat Tratatul cu Ucraina", a adăugat preşedintele, precizând că din cauza unor slăbiciuni în negocierea acelui tratat este România acum în ipostaza de a se adresa Curţii de la Haga.

El a declarat, ulterior, la o conferinţă organizată de fundaţia Konrad Adenauer, că România încearcă să corecteze Tratatul prin mecanisme bilaterale, pentru că o renegociere a documentului ar presupune denunţarea în prealabil a acestuia, procedură care ar putea dura foarte mult.

Întrebat dacă doreşte renegocierea Tratatului cu Ucraina, în 2012, când se poate face acest lucru, Băsescu a explicat că în momentul în care se doreşte renegocierea unui tratat, acesta trebuie în prealabil să fie denunţat. "E dificil să denunţi Tratatul cu Ucraina, pentru că nu se ştie cât durează negocierea unui tratat cu Ucraina", a spus Băsescu.

Preşedintele a menţionat că are un dialog intens cu omologul său ucrainean, menţionând în acest context că "Ucraina este mult mai stabilă decât se crede sau decât avem impresia".

Băsescu a mai spus că o pârghie în relaţia cu Ucraina o reprezintă instituţiile internaţionale, menţionând procesul dintre România şi Ucraina aflat pe rol la Curtea de Justiţie de la Haga în legătură cu delimitarea platoului continental. Şeful statului a precizat că România aşteaptă de la această instanţă o soluţie în cursul acestui an sau la începutul anului viitor şi că autorităţile române nu vor renunţa la acest proces.

La aceeaşi conferinţă, el a mai declarat că apartenenţa la NATO a Ucrainei ar garanta că acest stat nu are pretenţii asupra Transnistriei. El a precizat că nu face această declaraţie pentru că în prezent ar exista astfel de pretenţii din partea Ucrainei, însă a menţionat că apartenenţa Ucrainei la NATO ar însemna că interesele legate de Transnistria nu ar putea fi afectate. În Ucraina "sunt destui, nu la nivelul conducerii, dar sunt, care vorbesc despre o Transnistrie care să revină Ucrainei, dar uită să vorbească despre sudul Ucrainei care să revină la Moldova", a mai spus Traian Băsescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Geoană: Preşedintele Băsescu a reuşit să ne pună în cap Chişinăul şi Kievul.
 Vizualizări articol: 510 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Geoană: Preşedintele Băsescu a reuşit să ne pună în cap Chişinăul şi Kievul0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei