Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 apr 2008 - Anul XIII, nr. 78 (3759)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,596 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Scheffer speră că summit-ul NATO va oferi un răspuns în privinţa Afganistanului

Miercuri, 2 Aprilie 2008 (17:58:10)

Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a declarat, miercuri, că speră că summit-ul de la Bucureşti va oferi un răspuns în privinţa Afganistanului, principala prioritate a NATO în materie de operaţiuni.
  Scheffer a declarat că speră ca summit-ul va permite Alianţei să îşi reafirme angajamentul faţă "de această misiune esenţială", dar şi să găsească noi resurse pentru misiunea ISAF.

"Trebuie să demonstrăm publicului nostru, deseori critc, că a ajuta Afganistanul nu este un beneficiu doar pentru afgani, ci reprezintă şi un avantaj pentru propria securitate", a spus Scheffer.

El a menţionat că, pentru prima dată, joi, se vor întâlni lideri din cele 40 de state care participă la misiunea din Afganistan cu preşedintele Karzai, cu secretarul general al ONU şi cu preşedintele CE, Jose Manuel Barroso.

Scheffer a spus că această întâlnire nu va sublinia doar necesitatea unei abordări complete, ci şi faptul că a sosit momentul ca această abordare să treacă de la stadiul teoretic la cel practic.

Secretarul general al NATO a mai spus că reuniunea de joi va marca trecerea la o fază nouă - de la ceea ce a însemnat cu precădere un efort militar către o abordare mai echilibrată, care să pună accent pe aspectele civile.

Scheffer a mai spus că sarcinile militare de securitate care au fost asumate până în prezent de comunitatea internaţională vor fi asumate tot mai mult de către forţele afgane, care au dovedit, în opinia sa, că pot prelua anumite obligaţii.

"Dar acest lucru nu se poate întampla peste noapte. În viitorul previzibil, ISAF va rămâne indispensabilă", a spus Scheffer.

Oficialul NATO a anunţat, de asemenea, că pentru a stabili modul în care va continua misiunea din Afganistan, aliaţii împreună cu celelalte state contributoare la ISAF au lucrat la o declaraţie de viziune (vision statement) care să cuprindă atât progresele care au fost deja înregistrate, cât şi provocările rămase. Scheffer a anunţat de asemenea finalizarea, alături de partenerii ISAF, a unui plan politico-militar care va stabili obiective în ceea ce priveşte ISAF.

Discursul rostit de Scheffer a fost continuat cu o dezbatere pe tema Afganistanului la care, în afară de Jaap de Hoop Scheffer, au mai participat preşedintele afgan Hamid Karzai şi premierul Canadei Stephen Harper (n.red.-Canada este unul dintre cei mai importanţi contributori la misiunea ISAF).

Cu aceasta ocazie, preşedintele Hamid Karzai a mulţumit Canadei pentru efortul pe care l-a făcut în Afganistan. Liderul de la Kabul a adăugat că probabil mulţi nici nu pot înţelege câte eforturi a depus Canada în privinţa Afganistanului, exprimându-şi în repetate rânduri recunoştinţa.

Stephen Harper s-a declarat la rândul său convins că numărul trupelor din Afganistan va fi suplimentat.

Întrebat despre poziţia contradictorie a liderilor francezi privind trimiterea de trupe în Afganistan, Harper a spus că francezii nu au promis nimic canadienilor, iar preşedintele Sarkozy nu şi-a asumat un angajament personal faţă de Canada în ceea ce priveşte trupele.

În cadrul dezbaterii, Scheffer a mai spus că sunt necesare în continuare trupe în Afganistan . "Şi vom trimite (…) militari până ni se va spune că misiunea e gata", a spus el, atrăgând însă atenţia că în Afganistan există în principal o misiune de reconstrucţie, nu doar un angajament militar.

Preşedintele afgan, Hamid Karzai, a spus la rândul său ca Afganistanul are nevoie să continue eforturile, reforma justiţiei şi creşterea nivelului de trai.

"Am început practic de la zero. Au trecut deja şase ani, dar mai avem nevoie de foarte mult timp", a spus Karzai, care a apreciat că Afganistanul are nevoie în continuare de prezenţa comunităţii internaţionale, prezenţă care implică o latură militară, dar şi una economică.

Karzai a mai spus că probabil autorităţile de la Kabul nu comunică suficient restului lumii reuşitele pe care le înregistrează. La acest capitol, el a menţionat că cinci milioane de afgani au revenit în ţară, 80 la sută din populaţie beneficiază în prezent de servicii de sănătate. Karzai a mai spus că afganii au deja servicii mobile de diagnostic şi posibilitatea de a asigura tratament pentru 40 la sută din solicitări.

Karzai a mai spus că, în prezent, în Afganistan sunt şase milioane de persoane la şcoală, iar creşterea economică a fost de 13,7 la sută în 2007. De asemenea, 4000 de kilometri de drumuri au fost refăcute, potrivit preşedintelui afgan.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Scheffer speră că summit-ul NATO va oferi un răspuns în privinţa Afganistanului.
 Vizualizări articol: 433 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Scheffer speră că summit-ul NATO va oferi un răspuns în privinţa Afganistanului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei