Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 29 mar 2008 - Anul XIII, nr. 75 (3756)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

AFP: Summit-ul NATO de la Bucureşti, găzduit de palatul uriaş al lui Nicolae Ceauşescu

Duminică, 30 Martie 2008 (13:44:20)

Palatul lui Ceauşescu, care va găzdui în perioada 2-4 aprilie summit-ul NATO, este o construcţie faraonică, extinsă pe o suprafaţă de 330.000 de metri pătraţi şi structurată în 1.000 de săli, relatează AFP.
  Mai puţin de o treime din capacitatea totală a clădirii, a doua din lume ca suprafaţă după Pentagon, va fi însă utilizată pentru această reuniune, organizatorii constatând că este nevoie de zeci de minute pentru a se deplasa dintr-o sală în alta.

Construcţia, demarată în 1984 pe locul unui fost cartier rezidenţial demolat la ordinele fostului dictator Nicolae Ceauşescu, numără 16 etaje, dintre care patru se află sub pământ, şi două buncăre antiatomice.

Un număr total de 20.000 de muncitori au lucrat timp de cinci ani, 24 de ore din 24, pentru a ridica această clădire în stil eclectic, fiind deseori modificată după gustul oscilant al lui Nicolae şi Elena Ceauşescu.

Cuplul, care dorea să transfere în incinta noii clădiri majoritatea instituţiilor statului, a fost executat la 25 decembrie 1989 înainte de inaugurarea colosului în faţa căruia se deschidea bulevardul Victoria socialismului, inspirat de o vizită efectuată în Coreea de Nord.

Măsurând 2.200 de metri pătraţi şi 16 metri în înălţime, acoperită de un tavan de sticlă glisant care ar putea permite aterizarea unui elicopter, sala Unirii, cea mai mare din palat, va găzdui masa rotundă în jurul căreia se vor aşeza liderii de stat şi de guverne ale celor 26 de state membre NATO.

Această sală deţine, de asemenea, recordul celui mai mare covor, măsurând 1.200 de metri pătraţi şi cântărind cinci tone, şi celui mai impresionant candelabru, care cântăreşte trei tone şi are 7.000 de becuri.

"Un amestec de kitsch" pentru unii, "capodoperă" pentru alţii, palatul, care găzduieşte Senatul, Camera Deputaţilor şi Muzeul Naţional de Artă Contemporană, conţine un milion de tone de metri cubi de marmură şi 1.000 de tone de bazalt.

Clădirea prezintă însă o singură sursă de nelinişte, şi anume numărul toaletelor, care s-ar putea dovedi insuficient pentru cei 3.000 de delegaţi oficiali şi 3.500 de jurnalişti care vor participa la summitul NATO.

În timp ce mai multe voci au evocat necesitatea instalării de toalete ecologice, secretarul de Stat în Ministerul român de Externe şi coordonatorul reuniunii, Victor Micula, a declarat că "problema toaletelor nu va figura pe meniul summit-ului".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului AFP: Summit-ul NATO de la Bucureşti, găzduit de palatul uriaş al lui Nicolae Ceauşescu.
 Vizualizări articol: 485 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
AFP: Summit-ul NATO de la Bucureşti, găzduit de palatul uriaş al lui Nicolae Ceauşescu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei