Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 mar 2008 - Anul XIII, nr. 62 (3743)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tăriceanu: Independenţa energetică, asigurată prin construcţia unei noi centrale nucleare

Vineri, 14 Martie 2008 (18:40:42)

 Reducerea dependenţei României de o singură sursă de aprovizionare cu energie poate fi asigurată nu numai prin construirea ultimelor două reactoare ale centralei nucleare de la Cernavodă, ci prin începerea proiectului de construcţie a unei noi centrale, a declarat, vineri, premierul Tăriceanu.

El a arătat, în conferinţa de presă susţinută împreună cu preşedintele Traian Băsescu la finalul reuniunii Consiliului European de la Bruxelles, că independenţa energetică a României trebuie înţeleasă ca "lipsa dependenţei de o singură sursă de energie" şi nu în sens autarhic (de izolare - n.r.).

"Adaug câteva lucruri care nu trebuie considerate nicidecum ca o divergenţă de părere între primul-ministru şi preşedinte, este o chestiune complementară. Unul dintre cele mai importante proiecte pentru România este Nabucco, dar totodată cred că trebuie, la nivel naţional, să ne continuăm o politică energetică ce să ne dea această siguranţă în viitor. Şi, în acest sens, continuarea programului nuclear, nu numai prin construirea celor două reactoare de la Cernavodă în completarea celor existente, ci demararea proiectelor pentru construirea unei alte centrale nucleare, mi se pare că ar fi un proiect extrem de necesar pentru România", a spus Tăriceanu.

Premierul a anunţat, în luna octombrie, la Cernavodă, că ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, trebuie să se gândească la un amplasament unde ar putea fi construită o nouă centrală nuclearelectrică, întrucât România trebuie să continue să îşi dezvolte capacităţile de producţie a energiei electrice.

"Au fost făcute mai multe studii privind potenţialele locaţii unde putem construi o nouă centrală nuclearelectrică. Îl rog pe ministrul Economiei şi Finanţelor să se gândească începând de astăzi asupra unui amplasament", a spus atunci Tăriceanu, cu ocazia inaugurării Unităţii 2 a centralei de la Cernavodă.

El a arătat că la centrala nuclearelectrică de la Cernavodă nu se mai pot da în folosinţă decât reactorele 3 şi 4, pentru că reactorul 5 este imposibil de realizat "din punct de vedere tehnic".

Statul român intenţionează să construiască alte două reactore nucleare, investiţie estimată la 2,3 miliarde de euro.

Nuclearelectrica, operatorul centralei, a ajuns recent la un acord cu şase investitori - Enel (Italia), Electrabel (Belgia), Iberdrola (Spania), CEZ (Cehia), ArcelorMittal România şi RWE (Germania) - privind participarea acestora la construcţia reactoarelor 3 şi 4.

Acordul vizează formarea unei societăţi mixte între Nuclearelectrica şi cei şase investitori, viitoarea companie de proiect urmând să construiască, să pună în funcţiune şi să exploateze cele două reactoare. Unităţile, fiecare cu o putere de 750 MW, urmează să fie puse în funcţiune în 2014 şi 2015.

Potrivit Euro Online, Nuclearelectrica va păstra o participaţie de cel puţin 20% la consorţiul care urmează să construiască cele două reactoare, cu o capacitate de circa 700 de megawaţi fiecare, până în 2015.

Centrala de la Cernavodă a fost proiectată pentru cinci reactoare cu tehnologie canadiană, de tip CANDU, cu puteri instalate de circa 700 MW fiecare.

Securitatea energetică a statelor membre UE a reprezentat unul dintre subiectele discutate, joi şi vineri, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tăriceanu: Independenţa energetică, asigurată prin construcţia unei noi centrale nucleare.
 Vizualizări articol: 604 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tăriceanu: Independenţa energetică, asigurată prin construcţia unei noi centrale nucleare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sorbet amar de portocale 6 porţii – 20 minute + 3 ore la congelator4 portocale 250g zahăr600ml apă3 linguri Campari roşu2 albuşuri Tăiaţi coaja de portocale în fâşii şi puneţi-le la fiert în apă cu zahăr. Trebuie să fiarbă 10 minute, la... Citeşte