Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 mar 2008 - Anul XIII, nr. 62 (3743)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Isărescu: Accesarea fondurilor europene este cea mai importantă problemă a României

Vineri, 14 Martie 2008 (16:08:54)

Atragerea fondurilor europene este cea mai importantă problemă a României, iar dacă procesul de accesare a banilor nu se va îmbunătăţi, atunci statul va continua să fie un contribuitor net la bugetul UE, a declarat, vineri, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.
  Dificultăţile întâmpinate în atragerea acestor fonduri subliniază o serie de alte disfuncţionalităţi, a afirmat guvernatorul, prezent la un seminar pe teme economice.

"Accesarea acestor bani, din experienţa altor state, ajunge la paradox. Zonele cele mai nevoiaşe, pot accesa mai greu fonduri, întrucât acest proces presupune calificare, administraţie durabilă", a spus Isărescu.

Oficialul băncii centrale a făcut o scurtă comparaţie între România şi alte state din UE, respectiv Cehia, Polonia, Ungaria şi Slovacia, privind atragerea de fonduri în primul an după aderare.

Astfel, gradul de accesare din România s-a situat la circa jumătate din nivelul ţărilor menţionate.

De asemenea, guvernatorul BNR a subliniat că România a fost singurul stat care s-a regăsit în poziţia de contribuitor net la bugetul UE.

Oficialul BNR a arătat că la acest moment este important ca fondurile să fie atrase, nu să se discute dacă alocarea acestora a fost negociată corect.

"Mi se pare o aşezare echilibrată, rămâne doar problema accesării. Dacă însă capacitatea administrativă este cea mai disfuncţională, atunci alocarea de 1,1% (din totalul fondurilor UE - n.r.) este redusă, dar aceasta este mai degrabă problema noastră, decât a UE", a spus Isărescu.

Guvernatorul a sugerat că ar trebui analizate situaţiile Spaniei şi Portugaliei, acestea fiind exemple care ar trebui luate în consideraţie.

De asemenea, oficialul BNR a arătat că printre provocările legate de absorbţia fondurilor se numără menţinerea unei creşteri economice ridicate, asigurarea cofinanţării şi îmbunătăţirea capacităţii administrative.

O altă problemă la care s-a referit guvernatorul a fost aceea a situaţiei terenurilor din România, arătând că acestea sunt "pline de murdării şi neîngrijite".

"Cel puţin jumătate din terenuri sunt cumpărate din considerente imobiliare şi nu sunt folosite. Mă întreb, ca finanţist, dacă o dezbatere despre virtuţiile politicii fiscale va curăţa terenurile", spus Isărescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Isărescu: Accesarea fondurilor europene este cea mai importantă problemă a României .
 Vizualizări articol: 406 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Isărescu: Accesarea fondurilor europene este cea mai importantă problemă a României0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sorbet amar de portocale 6 porţii – 20 minute + 3 ore la congelator4 portocale 250g zahăr600ml apă3 linguri Campari roşu2 albuşuri Tăiaţi coaja de portocale în fâşii şi puneţi-le la fiert în apă cu zahăr. Trebuie să fiarbă 10 minute, la... Citeşte