Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 13 mar 2008 - Anul XIII, nr. 61 (3742)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

BOR: Prezenţa preoţilor în consiliile locale şi judeţene, acceptată dacă este în folosul comunităţii

Joi, 13 Martie 2008 (14:45:53)

Sfântul Sinod al BOR a "nuanţat" hotărârea anterioară de a interzice implicarea clerului în politică partinică, permiţând preoţilor, în anumite condiţii, să desfăşoare activitate decizională în consiliile locale şi judeţene, apreciind că acţiunile lor pot fi benefice pentru comunitate.
  "Experienţa ultimilor ani a determinat Sfântul Sinod să nuanţeze hotărârea sa anterioară de a interzice implicarea clerului în politică partinică, permiţând, totuşi, preoţilor, în anumite condiţii, să desfăşoare activitate decizională în Consiliile locale şi judeţene. Dacă experienţa anilor viitori va arăta că hotărârea Sfântului Sinod este benefică pentru viaţa comunităţilor locale, firesc, aceasta va fi menţinută, în caz contrar, ea va fi revizuită", se arată într-un comunicat al Patriarhiei Române remis, joi, agenţiei MEDIAFAX.

Conducerea Bisericii Ortodoxe Române (BOR) susţine că este "conştientă de riscul unei posibile secularizări" a comportamentului preoţilor activi în Consiliile locale şi judeţene, dar şi de posibilele avantaje ale influenţei pozitive pe care aceştia o pot exercita asupra celorlalţi consilieri, "dacă aceştia au o viaţă spirituală intensă şi un simţ practic".

"Prin urmare, considerăm că este prematur să emitem judecăţi radicale şi pripite înainte de a vedea roadele acestei misiuni sociale a preotului", se mai arată în comunicatul citat.

Patriarhia Română a făcut aceste precizări după ce în mass-media au apărut mai multe comentarii privind hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române de a permite candidatura preoţilor numai ca independenţi şi numai pentru Consiliile locale şi Consiliile judeţene, cu aprobarea episcopilor lor.

"Remarcăm faptul că persoanele care au publicat materiale de presă pe această temă menţionează că atitudinea Bisericii Ortodoxe Române diferă de cea a Bisericii Romano-Catolice şi a Cultului musulman, în timp ce ignoră celelalte culte recunoscute din România care sunt de acord şi practică implicarea deservenţilor de cult în Consiliile locale şi judeţene. Această situaţie se regăseşte, cu prioritate, în Transilvania unde în Consiliile locale sau judeţene sunt mai ales reprezentanţi ai cultelor protestante şi neoprotestante. Până în prezent, nu avem informaţii că activitatea personalului deservent al altor culte în Consiliile locale şi judeţene ar fi fost defavorabilă cultelor respective sau comunităţilor locale", precizează sursa citată.

Patriarhia Româă mai arată, în comunicat, că Hotărârea Sfântului Sinod nr. 410/2004 de a interzice implicarea clerului în politică a fost luată în urma unor propuneri venite din Transilvania.

"Acum, însă, pe baza experienţei acumulate în ultimii ani, propunerea de a se permite preoţilor să candideze ca independenţi în Consiliile locale şi Consiliile judeţene a venit tot din Transilvania. Hotărârea de a permite preoţilor să se implice, numai ca independenţi şi numai în Consiliile locale şi judeţene, a fost luată tot de către Sfântul Sinod, Patriarhia Română fiind receptivă la propunerile ierarhilor tocmai pentru că aceştia cunosc foarte bine problemele cu care se confruntă comunităţile locale din eparhiile lor", se precizează în comunicatul BOR.

Sfântul Sinod va analiza dacă decizia din martie 2008 a fost benefică sau nu pentru comunitate.

Preoţii pot participa la alegeri ca independenţi pentru funcţiile de consilier local sau consilier judeţean, cu aprobarea ierarhului superior, dar nu pentru funcţiile de primar, potrivit unei decizii a Sfântului Sinod BOR de săptămâna trecută.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului BOR: Prezenţa preoţilor în consiliile locale şi judeţene, acceptată dacă este în folosul comunităţii.
 Vizualizări articol: 466 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
BOR: Prezenţa preoţilor în consiliile locale şi judeţene, acceptată dacă este în folosul comunităţii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Salată de varză şi rubarbăr 2 porţii - 20 minute 1 varză potrivită1 leg. mărar verde1 leg. cimbru verde100g nuci zdrobite  mai mare4 - 5 tulpini de rubarbăr2 linguri oţet (balsamic, de mere, aromat)2 linguri ulei sare, piper Tăiaţi varza cât... Citeşte