Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 8 mar 2008 - Anul XIII, nr. 57 (3738)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Federaţia Educaţiei Naţionale susţine Pactul naţional pentru educaţie

Duminică, 9 Martie 2008 (16:25:57)

Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) susţine Pactul naţional pentru educaţie, apreciind că acesta este un angajament politic aşteptat de 18 ani, care va crea premisele depolitizării structurilor administrative din învăţământ.
 
  În opinia FEN, acest pact va avea ca efecte stabilirea şi punerea în practică a unei strategii pe termen mediu şi lung care să restabilească ordinea logică de restructurare şi modernizare a învăţământului românesc şi adoptarea unei legislaţii coerente şi armonizate, adecvată strategiei convenite.

"Educaţia devine în mod real preocuparea prioritară a întregii clase politice, nu mai poate fi confiscată de nicio tabără politică şi implicit aceasta va crea premisele depolitizării structurilor administrative din Educaţie", se arată într-un comunicat al FEN.

Potrivit FEN, prin semnarea acestui pact, cei care au menţinut blocajul reformei în Educaţie au primit o "lovitură mortală", aceasta explicând reacţiile unor grupuri de interese care şi-au văzut în acest fel ameninţate afacerile dezvoltate "pe spatele şcolii româneşti".

"Structurile «clasice» care controlează şi menţin blocajul reformei Educaţiei suferă o lovitura mortală; aceasta explică şi reacţiile furibunde ale «trompetelor» acestor structuri şi grupuri de interese care-şi simt ameninţate afacerile pe spatele Şcolii româneşti", se mai arată în comunicat.

FEN susţine că va participa la elaborarea acestei strategii şi va veghea la aplicarea şi respectarea pactului de către toate părţile semnatare, apreciind că "marele campion, câştigător al acestui eveniment istoric pentru Educaţie este România".

Reprezentantii partidelor politice au semnat, miercuri, Pactul naţional pentru educaţie iniţiat de preşedintele Traian Băsescu săptămâna trecută.

Preşedintele Băsescu a afirmat că pactul este un succes al tuturor partidelor parlamentare. "Pactul pentru educaţie este un angajament al clasei politice faţă de societatea românească", a spus şeful statului, arătând că documentul va garanta modernizarea învăţământului şi cercetării, indiferent de cine va fi la putere.

Conform documentului, semnatarii se angajează solemn ca în toate acţiunile lor viitoare referitoare la educaţie să urmărească: modernizarea sistemului şi a instituţiilor de educaţie în perioada 2008 - 2013, asigurarea, prin alocarea bugetară anuală, a minimum 6% din PIB pentru educaţie şi a minimum 1% din PIB pentru cercetare, transformarea educaţiei timpurii într-un bun public, realizarea unei educaţii şcolare obligatorii de 10 ani şi garantarea accesului neîngrădit la educaţie gratuită până la absolvirea liceului, descentralizarea financiară, curriculară şi de resurse umane, adoptarea principiului "finanţarea urmează elevul/ preşcolarul" şi a principiului finanţării multianuale în învăţământul universitar.

Documentul mai prevede că semnatarii se angajează să adopte Carta drepturilor şi libertăţilor în educaţie şi să definească arii de educaţie prioritară pentru depăşirea decalajului dintre mediul rural şi cel urban.

Conform Pactului, educaţia permanentă va deveni baza sistemului educaţional din România şi va fi extinsă astfel încât până în 2013 să includă anual cel puţin 12% din forţa de muncă activă a ţării.

În document se precizează că prevederile se aplică nediscriminatoriu învăţământului în limba română, în limbile minorităţilor naţionale şi în limbi de circulaţie internaţională.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Federaţia Educaţiei Naţionale susţine Pactul naţional pentru educaţie.
 Vizualizări articol: 538 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Federaţia Educaţiei Naţionale susţine Pactul naţional pentru educaţie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Costiţă de porc la grătar 4 porţii - 30 minute 1,5kg costiţă crudă de porc50 ml ulei1 ceapă6 roşii bine coapte1 linguriţă boia de ardei dulce1 lingură sos de soia2 căţei de usturoi2 linguri muştar1 lingură zahăr brun1 linguriţă miere1 linguriţă rasă scorţişoară±... Citeşte