Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 3 mar 2008 - Anul XIII, nr. 52 (3733)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ministerul Agriculturii a lansat programul de dezvoltare rurală, proiectele se depun de luni

Luni, 3 Martie 2008 (13:54:29)

 Ministerul Agriculturii a lansat, luni, în mod oficial, Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), dând startul depunerii proiectelor pentru modernizarea fermelor, creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere şi dezvoltarea satelor.

Pentru acest an sunt programate şase sesiuni de depunere a proiectelor, în perioada martie-august, prima derulându-se în intervalul 3 - 28 martie.

Sesiunile vor avea loc lunar, începând din primele zile ale lunii şi încheindu-se cu câteva zile înainte de finalul lunii, pentru a da timp Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) "să-şi facă socotelile" privind valoarea proiectelor depuse, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, secretarul de stat pentru dezvoltare rurală din Ministerul Agriculturii, Cornelia Harabagiu.

"Agenţia socoteşte ce fonduri au fost cerute în sesiunea respectivă şi apoi transmite informaţia Ministerului Agriculturii, pentru a stabili ce fonduri vor fi repartizate pentru următoarea sesiune. Dacă după cele şase sesiuni nu sunt consumate integral fondurile, avem posibilitatea să facem o a şaptea sesiune, de regularizare", a explicat Harabagiu.

Sumele alocate pentru prima sesiune de depunere a proiectelor totalizează aproape 200 de milioane euro (103,7 milioane euro pentru renovarea şi dezvoltarea satelor, 57,8 milioane euro pentru modernizarea fermelor şi 33,3 milioane euro pentru creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere). Sumele includ atât fondurile UE, cât şi contribuţia de la bugetul de stat.

Fondurile alocate pentru întregul an pentru cele trei măsuri sunt de 618,4 milioane euro - dezvoltarea satelor, 347,1 - modernizarea exploataţiilor şi 428,4 - creşterea valorii adăugate a produselor.

Beneficiarii proiectelor vor avea posibilitatea să solicite un avans de până la 10% din valoarea proiectului şi diverse posibilităţi de cofinanţare. Ministerul Agriculturii poartă discuţii cu mai multe bănci pentru crearea unor produse financiar-bancare specifice, adaptate la cerinţele PNDR. Totodată, beneficiarii vor putea obţine garantarea creditelor de cofinnţare a proiectelor.

În ceea ce priveşte promovarea, Ministerul Agriculturii va organiza opt conferinţe regionale, prima urmând să se deruleze în Sibiu.

PNDR va permite României să acceseze fonduri UE de opt miliarde euro până în 2013 şi a fost aprobat de Comisia Europeană pe 20 februarie. Prima tranşă a finanţării va fi virată României în luna mai şi se va ridica la circa 250 de milioane euro, reprezentând 3,5% din valoarea totală a sumei alocate până în 2013. A doua tranşă, reprezentând tot 3,5%, va fi virată până la finele anului.

Accesarea fondurilor pentru dezvoltare rurală va fi similară modelului SAPARD. Cei care vor să beneficieze de bani trebuie să depună proiecte, pe baza specificaţiilor din PNDR, la Agenţia pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit.

Primele trei măsuri lansate de Ministerul Agriculturii, modernizarea fermelor, creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere, dezvoltarea satelor beneficiază de o finanţare consistentă.

Pentru modernizarea exploataţiilor, finanţarea publică totală care poate fi accesată, pânp în 2013, se ridică la 991,8 milioane euro (80% fonduri UE, 20% de la bugetul de stat), iar suma maximă cu care poate fi sprijinit un proiect este de 1-2 milioane euro, în funcţie de tipul investiţiei, până în 2010, şi de 800.000-1,6 milioane euro în intervalul 2010-2013.

Gradul de finanţare a proiectelor este de 50-75% din valoarea totală, până la finele lui 2009, iar în perioada 2010-2013 gradul de acoperire a costurilor scade la 40-65%.

Pentru a fi eligibile, proiectele trebuie să îndeplinească un punctaj minim, stabilit pe baza unei grile de criterii, diferite pentru fiecare măsură.

În cazul modernizării fermelor, pentru a primi punctaj, un proiect de investiţii trebuie să se refere la alinierea la noi standarde europene, să fie într-unul din domeniile prioritare stabilite în PNDR, beneficiarii să fie ferme de semi-subzistenţă sau tineri sub 40 de ani. Acestea sunt doar câteva dintre criterii, iar proiectul trebuie să cumuleze minim 15 puncte din 100 pentru a fi selectat.

Cea de-a doua măsură, creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere, beneficiază de o finanţare de 1,07 miliarde euro (80% fonduri UE, 20% fonduri de la buget).

Procentul cofinanţării nerambursabile este de până la 50% din valoarea proiectului, cu un plafon maxim al sprijinului de două milioane euro pe proiect. Plafonul ajunge totuşi la trei milioane euro pentru investiţiile formelor asociative care deservesc membrii asociaţiei.

Beneficiari precum cei care vor să se adapeze la noi standarde comunitare sau activează în zone unde există materie primă, dar nu şi unităţi de procesare vor acumula punctaj pentru ca proiectele să fie selectate.

Cea de-a treia măsură este cea mai amplu finanţată, renovarea şi dezvoltarea satelor beneficiind de fonduri de 1,54 miliarde euro. Finanţarea este de 100% din cheltuielile eligibile în cazul proiectelor de utilitate publică şi 70% în cazul celor generatoare de profit.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ministerul Agriculturii a lansat programul de dezvoltare rurală, proiectele se depun de luni.
 Vizualizări articol: 498 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ministerul Agriculturii a lansat programul de dezvoltare rurală, proiectele se depun de luni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Berbecuţ cu spanac şi caju 200 g pulpa de berbecuţ100 g  spanac50 g caju50 ml ulei de măsline1 lingură smântână1 căţel de usturoi± sare, piper Caju-ul se prăjeşte în ulei de măsline. Berbecuţul se prăjeşte, separat, în ulei de măsline,... Citeşte