Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 29 feb 2008 - Anul XIII, nr. 50 (3731)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Uniunea crescătorilor de păsări: Furajele sunt mai scumpe cu 25% în România decât în UE

Vineri, 29 Februarie 2008 (14:58:30)


Preţul furajelor este cu 25% mai mare pe piaţa românească decât la nivelul UE, una dintre cauze fiind lipsa mecanismelor de intervenţie, care să asigure existenţa unor stocuri de cereale, a declarat vineri preşedintele Uniunii Naţionale a Crescătorilor de Păsări din România (UNCPR), Ilie Van.
  "România nu are mecanisme de intervenţie la cereale, care să împiedice, atunci când producţia şi oferta sunt scăzute, ca preţurile să o ia razna. Ar fi benefic să existe un stoc de intervenţie care să fie scos pe piaţă la momentul oportun pentru temperarea preţurilor. Furajele sunt la noi (în România - n.r.) mai scumpe cu 25% decât în UE, iar existenţa acestor mecanisme ar fi bună. (...) Sperăm ca la noua recoltă costurile să revină la normal. Dacă nu, o parte din fermieri vor da faliment", a spus Van la o dezbatere pe tema politicii agricole din UE, desfăşurată la Ministerul Agriculturii.

Intermediarii care cumpără cereale de la fermieri şi le vând apoi mai scump sunt de asemenea de vină pentru creşterea preţurilor la furaje, a mai spus Van. El a adăugat că importurile de hrană pentru animale nu sunt o soluţie, întrucât acestea presupun costuri suplimentare, cu transportul.

În ciuda scumpirii furajelor, preţul la carnea de pasăre nu va creşte în acelaşi ritm ca şi costurile de producţie.

"Preţurile nu cresc în acelaşi rimt ca şi costurile. Noi am avut creşteri de costuri foarte mari în 2007 faţă de anul precedent, dar nu pot fi absorbite în întregime de preţ. (...) La carnea de pasăre, preţul la sfârşitul anului 2007 a fost cu 4% mai mare decât în 2006, potrivit datelor Institului Naţional de Statistică, în timp ce costurile au crescut numai în ultima perioadă a anului 2007 cu 35%", a arătat Van.

În ceea ce priveşte aplicarea unor mecanisme de intervenţie, ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş, a arătat, în cadrul aceleiaşi dezbateri, că instituţia pe care o conduce nu poate stabili preţuri şi nici nu se poate substitui organizaţiilor de producători.

"Noi nu putem stabili preţuri şi nici nu putem să face ceea ce ar trebui să facă organizaţiile. Dacă fermierii aveau silozuri unde să poată stoca producţia pentru a o vinde la momentul oportun poate că nu existau aceste probleme. Nu putem împiedica intermediarii să vândă când consideră ei şi la ce preţ consideră ei, dar putem stimula înfiinţarea de organizaţii, care să ajute fermierii să-şi organizeze activitatea, să facă investiţii", a spus Cioloş.

Mecanismele de intervenţie aplicabile în UE funcţionează atunci când preţurile scad sub un anumit nivel, iar producţia este cumpărată de către stat, fiind constituite aşa-numitele "stocuri de intervenţie". Aceste stocuri sunt apoi "scoase" pe piaţă când oferta este prea scăzută.

În România nu au fost aplicate anul trecut astfel de mecanisme pentru că preţul la grâu, de exemplu, a fost foarte ridicat, nicidecum sub pragul de referinţă, care ar fi dictat achiziţia de către stat şi constituirea stocurilor de intervenţie.

Producţia slabă de cereale a României de anul trecut a determinat o creştere a preţurilor la furaje. Producţia totală de cereale realizată în 2007 a fost de mai puţin de 7,5 milioane de tone, reprezentând jumătate din cantitatea obţinută în anul precedent (15,7 milioane de tone), dar şi cea mai mică recoltă de după 1990.

Producţia de grâu de anul trecut a totalizat circa trei milioane de tone, cu 44% mai puţin decât în anul precedent, iar recolta de porumb, de 3,7 milioane de tone, a reprezentat mai puţin de jumătate faţă de nivelul din 2006, dar şi cea mai redusă cantitate din ultimii 17 ani.

Preţurile la furaje au crescut şi la nivel european şi mondial, nu numai pe piaţa internă, din cauza recoltelor slabe, afectate de secetă şi de dezvoltarea sectorului bioenergiei, care a absorbit o cantitate importantă de cereale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Uniunea crescătorilor de păsări: Furajele sunt mai scumpe cu 25% în România decât în UE.
 Vizualizări articol: 860 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Uniunea crescătorilor de păsări: Furajele sunt mai scumpe cu 25% în România decât în UE0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ruladă de spanac 4 porţii - 40 minute 500g spanac2 linguri apă4 ouă1/2 linguriţă nucşoară300ml sos de roşii5 linguri ulei1 lingură pesmetsare, piper   Umplutura 175g bucheţele de broccoli3 linguri caşcaval ras175g brânză mozzarella... Citeşte