Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 25 feb 2008 - Anul XIII, nr. 46 (3727)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Chimiştii ameninţă cu proteste dacă Guvernul nu ia măsuri pentru a evita închiderea combinatelor

Luni, 25 Februarie 2008 (14:16:05)

Sindicatele din chimie şi petrochimie cer Guvernului să ia de urgenţă măsuri pentru rezolvarea revendicărilor privind reducerea preţului la gazele naturale şi diminuarea valorii taxei de transport la mia de metri cubi la nivelul practicat în UE, ameninţând că în caz contrar vor recurge la proteste.
  Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Chimie şi Petrochimie (FSCP), Achile Duţu, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că "din cauza disfuncţionalităţilor generate de anumite persoane învestite cu responsabilităţi în Ministerul Economiei şi Finanţelor, autorităţile refuză încheierea unui protocol între această instituţie şi organizaţia sindicală".

Liderul sindical a adăugat că FSCP solicită ca un astfel de act să fie semnat cu celeritate, pentru a pune astfel capăt intenţiilor de concedieri colective care au fost notificate deja salariaţilor de la unele combinate chimice.

În situaţia în care aceste revendicări nu vor fi soluţionate, Federaţiei Sindicatelor din Chimie şi Petrochimie va organiza acţiuni de protest conform prevederilor legale, începând cu 3 martie, a precizat liderul sindical.

Achile Duţu declara, săptămâna trecută, că în urma întâlnirii cu reprezentanţii Ministerului Economiei şi Finanţelor, s-a stabilit semnarea unui protocol, astfel ca sindicaliştii să renunţe la protest.

Întâlnirea nu a mai avut loc, astfel că reprezentanţii FSCP au cerut din nou Guvernului să ia măsuri urgente pentru rezolvarea problemelor ridicate de sindicaliştii din domeniu.

Totodată, Duţu preciza că din cauza presiunii scăzute în conductele de gaz de la unele combinate, acestea au fost nevoite să-şi întrerupă activitatea.

"Li s-a comunicat că din cauza condiţiilor meteo s-a micşorat presiune până sub limita la care ele pot funcţiona. În aceste condiţii, cine răspunde de contractele încheiate de acei oameni, contracte pe care ei nu le mai pot onora?", se întreba liderul sindical.

Peste 200 de sindicalişti din chimie şi petrochimie au pichetat, în urmă cu două săptămâni, sediul Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF), cerând reducerea preţului la gazele naturale şi diminuarea valorii taxei de transport la mia de metri cubi la nivelul practicat în Uniunea Eurpeană.

"Soluţii la problemele noastre există, noi le-am exemplificat de ani de zile, nu trebuie să le inventeze acum Guvernul, ci doar să le analizeze. ANRE trebuie să regleze piaţa nu numai în avantajul producătorilor, ci şi al consumatorilor", preciza Achile Duţu.

Sindicaliştii i-au trimis, lunea trecută, ministrului Economiei şi Finanţelor Varujan Vosganian o scrisoare care cuprinde revendicările sindicaliştilor.

Federaţia Sindicatelor din Chimie şi Petrochimie (FSCP) anunţa că începerea unor acţiuni de protest a fost decisă în urma întâlnirii cu liderii sindicali din combinatele chimice Amonil Slobozia, Donau Chem Turnu Măgurele, Azomureş Târgu Mureş, Nitramonia Făgăraş, Amurco Bacău şi Gapro Co Chemicals Săvineşti. Aceştia reclamă "preţul exagerat de mare" practicat la gazul metan de către Guvern, prin Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei.

În opinia sindicaliştilor, această situaţie duce la închiderea capacităţilor de producţie din combinatele de îngrăşăminte chimice şi implicit la concedierea a peste şase mii de salariaţi.

Sindicaliştii cer reducerea preţului la gazele naturale utilizate ca materie primă de către combinatele de îngrăşăminte chimice la nivelul celui practicat în aceiaşi perioadă din anul 2007, astfel încât produsele rezultate să fie competitive atât pe piaţa internă, cât şi pe piaţa externă, stabilirea printr-o reală negociere a contractelor de furnizare a gazului metan şi energie electrică care să conţină drepturi şi obligaţii corelative atât pentru furnizori, cât şi pentru beneficiari.

Chimiştii vor şi diminuarea valorii taxei de transport la mia de metri cubi la nivelul practicat în Uniunea Eurpeană şi stabilirea de facilităţi la plata pentru producătorii de îngrăşăminte chimice atât pentru gazul metan consumat, cât şi pentru curentul electric, având în vedere ca aceştia recuperează valoarea produselor livrate numai după recoltarea şi valorificarea produselor agricole, dar şi pentru faptul că sunt mari consumatori de gaz metan (circa 20 la sută din consumul naţional).

Stabilirea, împreună cu partenerii sociali FSLCP şi Nitrofosfor, a unei strategii viabile pentru dezvoltarea unei politici performante pentru agricultura românească reprezintă o altă solicitare a sindicaliştilor.

În 30 ianuarie, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a anunţat că preţul gazelor naturale pentru consumatorii casnici va creşte, de la 1 februarie, cu 8,5 la sută, din cauza majorării preţului gazelor importate şi a ajustării tarifelor de distribuţie, iar preţul gazelor din producţia internă va urca cu 5 la sută, la 495 lei/1.000 metri cubi.

Săptămâna trecută, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Olosz Gergely, declara că majorarea tarifelor la gazele naturale din producţia internă a fost determinată de o directivă a Uniunii Europene şi de un acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Majorarea tarifelor la gazele naturale din producţia internă, cu 5% începând cu 1 ianuarie, a fost operată pentru respectarea Directivei 55 a UE, care prevede alinierea la preţuri comparabile a preţurilor la gazele naturale din producţie internă şi a celor din import, susţinea Olosz la Comisia de industrii a Camerei Deputaţilor.

Preşedintele ANRE a menţionat că, potrivit angajamentelor asumate de România faţă de UE, preţul gazelor interne trebuie să urce cu 25 dolari pe 1.000 metri cubi pe an, până la nivelul celor din import, proces care ar fi trebuit să se încheie în 2007, an pentru care se estima un preţ de 140 dolari/1.000 metri cubi.

Reprezentanţii PSD din Comisia de industrii au afirmat că majorarea tarifelor a fost aprobată, deşi nu a fost solicitată de producătorul intern de gaze naturale, şi au acuzat faptul că această măsură a fost dictată politic.

Membrii Comisiei au fost de acord cu propunerea ca ministrul Finanţelor, Varujan Vosganian, să fie chemat la audieri în legătură cu majorarea tarifelor gazelor naturale din producţia internă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Chimiştii ameninţă cu proteste dacă Guvernul nu ia măsuri pentru a evita închiderea combinatelor .
 Vizualizări articol: 436 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Chimiştii ameninţă cu proteste dacă Guvernul nu ia măsuri pentru a evita închiderea combinatelor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Frigărui cu scorţişoară 4 porţii - 60 minute 8 pulpe de pui2 foi de dafin1 morcov 2 cepe3 ramuri cu frunze de ţelină500ml vin roşu1 linguriţă miere1 cuişoară8 beţişoare de scorţişoarăsare, piper 1. Din vin, dafin, cuişoară, miere, frunze de ţelină,... Citeşte