Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 1 feb 2008 - Anul XIII, nr. 26 (3707)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

ICCJ: Faptele lui Cristian Cioacă au un grad ridicat de pericol social

Vineri, 1 Februarie 2008 (14:30:52)

Faptele lui Cristian Cioacă au un grad ridicat de pericol social, în calitate de poliţist, el neputând invoca necunoaşterea legii potrivit căreia confidenţialitatea şi integritatea datelor şi sistemele informatice sunt protejate, susţin judecătorii instanţei supreme.
  Magistraţii au stabilit că prin Legea 161/2003 nu se protejează proprietatea şi confidenţialitatea şi integritatea datelor şi sistemelor infirmatice. Proprietatea este apărată prin reglementarea infracţiunilor prevăzute în Codul penal în articolul 208 - 222. "Prin urmare, nu are nicio importanţă că bunul era comun, cât timp este vorba de informaţii confidenţiale cuprinse în date din sistemul informatic", se arată în motivarea deciziei prin care judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au decis, în 24 ianuarie, arestarea preventivă a lui Cristian Cioacă.

Astfel, ICCJ consideră că, în înţelesul legii, sunt protejate atât confidenţialitatea şi integritatea datelor, cât şi sistemele informatice.

"Faptele inculpaţilor se încadrează în infracţiunile prevăzute la art. 42, alineatele 1, 2 şi 3, precum şi în art. 44 alineatele 1 şi 2 din Legea 161/2003, cu diferenţa că pentru Cioacă Cristian este vorba de infracţiuni la instigare la aceste fapte, deoarece au fost accesate fără drept cele două sisteme informatice în scopul evident de a obţine date informatice încălcându-se măsuri de securitate", susţin judecătorii instanţei supreme.

Judecătorii au remarcat neimplicarea lui Cioacă -deşi acesta era poliţist – în activitatea de căutare a soţiei dispărute.

"Trebuie subliniat că tocmai în calitate de poliţist, şi mai ales de soţ al persoanei dispărute, Cioacă, în loc să sprijine organele de poliţie în derularea activităţilor privind dispariţia soţiei, a ascuns datele informatice obţinute, direcţionându-le la sora sa, deşi era suspectat ca autor al infracţiunii de omor calificat după 18 septemebrie 2007", susţin judecătorii.

Totodată, referitor la faptele de instigare a inculpatului Breazu Marius Sebastian, ICCJ observă că inculatul Cioacă nu a fost interesat să afle locul în care s-ar afla soţia sa, pentru că, în loc să predea organelor de poliţie cele două calculatoare, el l-a instigat pe colegul său Breazu să le accesez fără drept şi să restricţioneze accesul la aceste date prin stocarea lor pe memory stick-ul lui Breazu, date ulterior redirecţionate către adresa de e-mail a surorii sale.

Magistraţii arată că faptele lui Cioacă prezintă un grad de pericol social deosebit, instigările sale determinând atragerea altor două persoane în sfera infracţiunilor împotriva sistemului informatic prin care sunt lezate valori ale societăţii.

Judecătorii fac referire în motivare la faptul că pericolul social este demonstrat de „firea violentă a inculpatului, evidenţiată în convorbirile telefonice cu Breazu, din care reiese că nu a contestat că şi-ar fi sechestrat în beci prima soţie şi că ar fi cercetat cu violenţă o persoană care ulterior l-a reclamat”.

"Trebuie accentuată perseverenţa acestui inculpat în continuarea activităţilor infracţionale, deşi în calitate de poliţist, avea obligaţia de a respecta legile şi a trage la răspundere persoanele vinovate de încălcarea lor neputându-se prevala de necunoaşterea legii", susţin judecătorii ICCJ.

Judecătorii susţin că „este evident că, indiferent de inexistenţa unei parole, deşi aceasta exista, datele erau strict confidenţiale şi nu se poate susţine credibil că Elodia Ghinescu i-ar fi dat acordul soţului său să-i acceseze corespondenţa electronică pe care aceasta o purta cu diferite persoane”.

Decizia de arestare a lui Cristian cioacă a fost luată cu majoritate, doi dintre magistraţii din complet - Marioara Prodan şi Margareta Teodorescu - fiind de acord cu propunerea procurorilor. Preşedintele completului, Ştefan Mateescu a avut opinie separată, apreciind că „Parchetul a scos din context dispoziţii ale Legii 161/2003 în situaţia în care nu a putut obţine arestarealui Cristian Cioacă în dosarul privind dispariţia soţiei”.

Cristian Cioacă a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, sub acuzaţia că ar fi accesat fără drept corespondenţa electronică a soţiei sale, avocata Elodia Ghinescu. Judecătorii au infirmat, astfel, decizia Curţii de Apel Braşov care decisese că Cioacă poate fi anchetat în libertate.

Marţi, Cioacă a fost eliberat provizoriu sub control judiciar de către instanţa braşoveană, recursul în acest dosar urmând să se judece, sâmbătă, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ICCJ: Faptele lui Cristian Cioacă au un grad ridicat de pericol social .
 Vizualizări articol: 496 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ICCJ: Faptele lui Cristian Cioacă au un grad ridicat de pericol social0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Legume gratinate 2 porţii - 50 minute 500g cartofi2 roşii1 vânătă mai mare sau 2 mai mici1 ceapă2 căţei de usturoi450g telemea2 linguri pastă de roşii2 linguri făină300ml supă de legume2 linguri cimbru proaspăt450ml iaurt4 linguri ulei2 ouăsare, piper ... Citeşte