Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 1 feb 2008 - Anul XIII, nr. 26 (3707)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Circa 15% dintre agricultori au cerut subvenţii pentru suprafeţe mai mari decât cele reale

Vineri, 1 Februarie 2008 (17:58:57)

Circa 15% din numărul total de fermieri care au depus cereri pentru obţinerea subvenţiei pe hectar din fonduri UE au declarat suprafeţe mai mari decât cele reale, rata de eroare din acest domeniu fiind în România de şapte ori mai mare decât media din UE.
  "Rata de eroare referitoare la supradeclarări ale parcelelor, în România aceasta este cu mult peste media europeană, respectiv de peste 15% din totalul dosarelor de plată depuse, faţă de 2% media din vechile state membre ale UE", se arată într-un comunicat al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA).

Numărul de fermieri care au depus cereri de sprijin în 2007 este de aproximativ 1,24 milioane, iar în urma controlului administrativ din perioada octombrie-noiembrie 2007 au fost identificate circa 140.000 de blocuri fizice supradeclarate, corespunzator unui număr de circa 550.000 parcele şi implicând aproximativ 445.000 de fermieri, potrivit sursei citate.

Supradeclararea parcelelor a fost determinată de identificarea greşită de către fermieri a parcelelor în blocurile fizice, diferenţa dintre suprafaţa trecută în actul de proprietate şi cea reală, de determinată prin măsurători specifice, depunerea mai multor cereri de sprijin pe aceeaşi parcelă (şi de către proprietar şi de lucrătorul terenului), în condiţiile în care numai utilizatorul beneficiază de subvenţii, sau solicitarea de subvenţii pentru terenuri aflate în litigiu (în cazul cărora parcelele sunt excluse de la plată).

APIA a transmis, joi, Comisiei Europene, datele preliminare privind suprafaţa eligibilă pentru plată, respectiv de 8,95 milioane de hectare, iar în termen de o lună trebuie să finalizeze toate controalele pentru a comunica autorităţilor europene cifra finală a suprafeţei pentru care vor fi acordate subvenţii.

"În acest moment, APIA mai are de primit de la contractorul extern rezultatele controlului prin teledetecţie asupra unui număr de aproximativ 58.000 de fermieri şi efectuarea unor eventuale controale pe teren prin inspecţii rapide pentru verificarea eventualelor erori rezultate în urma controalelor prin teledetecţie", se mai spune în comunicat.

România a declarat o suprafaţă de referinţă de circa 8,7 milioane de hectar, iar, în cazul în care suprafaţa pentru care se cer subvenţii este mai mare, va fi aplicat un coeficent de reducere a plăţii pe hectar pentru toţii beneficiarii.

Deşi iniţial autorităţile anunţaseră începerea plăţilor la data de 1 decembrie, acestea vor fi distribuite din a doua jumătate a lunii februarie sau începutul lunii martie, potrivit estimărilor Ministerului Agriculturii.

Plata directă pe suprafaţă se ridică la circa 50 de euro pe hectar, la care se adaugă alţi 30 de euro, plăţi complementare de la bugetul de stat.

Sistemul de gestionare a fondurilor UE destinate acestor subvenţii a făcut subiectul unei ameninţări cu aplicarea clauzei de salvgardare în domeniul agricol din România. Instituţia care gestionează acest sistem, APIA, a primit mai multe termene limită pentru remedierea deficienţelor, pe care le-a îndeplinit, iar mecanismul de aplicare a cluazei a fost astfel stopat.

Controalele în domeniu continuă însă, cel mai recent audit desfăşurându-se în perioada 28-31 ianuarie.

Aplicarea clauzei ar fi însemnat reducerea cu 25% a fondurilor destinate subvenţiilor agricole, care totalizează 440 de milioane euro, sumă aferentă anului agricol 2007.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Circa 15% dintre agricultori au cerut subvenţii pentru suprafeţe mai mari decât cele reale.
 Vizualizări articol: 482 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Circa 15% dintre agricultori au cerut subvenţii pentru suprafeţe mai mari decât cele reale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Legume gratinate 2 porţii - 50 minute 500g cartofi2 roşii1 vânătă mai mare sau 2 mai mici1 ceapă2 căţei de usturoi450g telemea2 linguri pastă de roşii2 linguri făină300ml supă de legume2 linguri cimbru proaspăt450ml iaurt4 linguri ulei2 ouăsare, piper ... Citeşte