Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 1 feb 2008 - Anul XIII, nr. 26 (3707)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CC arată că a declara neconstituţională Legea CNSAS nu desfiinţează instituţia

Vineri, 1 Februarie 2008 (20:18:01)

  Prin Decizia 51 din 31 ianuarie 2008, Curtea Constituţională a statuat, în esenţă, că doar justiţia poate să dea "verdicte" în ceea ce priveşte fapte prin care s-au adus atingeri drepturilor omului, se arată într-un comunicat remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX, de către Biroul de presă al Curşii.

"Or, în afara judecătorului, nimeni nu poate înfăptui justiţia în România, în cadrul unui proces corect şi echitabil, asigurat de către o instanţă independentă şi imparţială", se arată în comunicat.

Nesocotirea acestui principiu reprezintă o gravă încălcare a drepturilor omului şi a statului de drept, mai spune sursa citată.

Decizia 51 din 31 ianuarie 2008 nu abrogă Legea 187/1999 şi nici nu desfiinţează CNSAS. Potrivit art.147 alin.(1) din Constituţie, legea este suspendată pe o durată de 45 de zile, interval în care CNSAS nu îşi poate exercita competenţele stabilite prin lege.

Dacă până la expirarea acestui termen nu intervine nicio modificare legislativă, dispoziţiile respective îşi încetează efectele juridice.

Parlamentul, în acest interval de 45 de zile, poate adopta reglementări în acord cu prevederile constituţionale, astfel cum acestea sunt enunţate în decizia Curţii.

Scopul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), natura juridică a acestuia, puterea instituţiei de se pronunţa prin acte cu forţă juridică echivalentă cu aceea a hotărârilor judecătoreşti, criticate de Curtea Constitutţională.

Curtea Constituţională a constatat faptul că Legea 187/1999 nu urmăreşte numai scopul de deconspirare, ci promovează şi răspunderea morală, juridică şi politică a persoanelor care au participat la activitatea de poliţie politică comunistă, urmărind îndepărtarea lor din funcţiile de demnitate publică sau din cele de şefi ai magistraţilor şi împiedicarea lor de a candida pentru alegerea sau numirea în aceste posturi.

Potrivit motivării deciziei Curţii prin care s-a declarat neconstituţională Legea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii - făcută publică vineri -, excepţia ridicată de liderul PC Dan Voiculescu în procesul său cu CNSAS vizează, în primul rând, natura juridică a Consiliului, susţinându-se că, prin atribuţiile şi procedurile urmate, instituţia se plasează în afara Constituţiei, iar prevederile legale atacate şi legea, în ansamblu, contravin legii fundamentale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CC arată că a declara neconstituţională Legea CNSAS nu desfiinţează instituţia.
 Vizualizări articol: 535 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CC arată că a declara neconstituţională Legea CNSAS nu desfiinţează instituţia0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   O iubim pe MONA trimis de
( 2 feb 2008, 14:35:19


Scuze ptr. cuvantul neterminat''core''din prima propozitie,comentariul anterior.Este vorba despre CORECTITUDINE.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Legume gratinate 2 porţii - 50 minute 500g cartofi2 roşii1 vânătă mai mare sau 2 mai mici1 ceapă2 căţei de usturoi450g telemea2 linguri pastă de roşii2 linguri făină300ml supă de legume2 linguri cimbru proaspăt450ml iaurt4 linguri ulei2 ouăsare, piper ... Citeşte