Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 25 ian 2008 - Anul XIII, nr. 20 (3701)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MAE anunţă că protestul ucrainienilor de la vamă a fost închis după discuţiile cu partea română

Vineri, 25 Ianuarie 2008 (18:59:47)

Consulatul României la Cernăuţi a organizat, joi, o întâlnire cu reprezentanţi ai Administraţiei din această regiune şi cu protestatarii ucrainieni nemulţumiţi de regimul de vize, informează MAE, precizând că în urma discuţiilor, "protestul cetăţenilor ucraineni a fost declarat închis".
  "La 24 ianuarie 2008, conducerea Consulatului General al României la Cernăuţi a organizat o întâlnire oficială cu reprezentanţi ai Administraţiei de Stat a Regiunii Cernăuţi, precum şi ai protestatarilor în vederea identificării, în comun, a soluţiilor de detensionare a situaţiei create urmare a faptului că în zilele de 22 şi 23 ianuarie 2008, câteva zeci de cetăţeni ucraineni au blocat temporar drumul european E85 Suceava – Cernăuţi, în zona punctului de trecere a frontierei Siret (România) – Porubne (Ucraina), pe teritoriul ucrainean", se arată într-un comunicat al MAE remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX.

Sursa menţionată adaugă că, potrivit datelor furnizate de conducerea Administraţiei de Stat a Regiunii Cernăuţi şi direct de reprezentanţii protestatarilor, cetăţenii ucraineni respectivi sunt nemulţumiţi de cuantumul mare al taxelor necesare obţinerii vizelor româneşti, eliberate în baza Acordului între Comunitatea Europeană şi Ucraina privind facilitarea eliberării vizelor, intrat în vigoare la data de 1 ianuarie 2008.

"Participanţii au fost informaţi cu privire la posibilităţile oficiilor consulare ale României de a contribui, în limita competenţelor şi în baza prevederilor Acordului bilateral între Comunitatea Europeană şi Ucraina, la soluţionarea revendicărilor. Astfel, s-a menţionat că, potrivit Acordului, există posibilitatea scutirii de taxe de vize pentru 14 categorii de persoane (pensionari, sportivi, artişti, jurnalişti etc.) a simplificării procedurilor de obţinere a vizei şi de trecere a frontierei, subliniindu-se faptul că România nu are competenţe în modificarea taxelor de vize stabilite", se arată în comunicat.

MAE menţionează că misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României acordă însă în totalitate facilităţile prevăzute de Acordul UE - Ucraina.

"În urma convorbirilor purtate la sediul oficiului consular protestul cetăţenilor ucraineni a fost declarat închis. Participanţii la întâlnire au apreciat disponibilitatea Consulatului General şi calitatea serviciilor consulare oferite. În urma examinării altor posibilităţi de facilitare a accesului cetăţenilor ucraineni în România, MAE precizează că este în fază de finalizare o decizie a Consiliului şi Parlamentului European în baza căreia cetăţenii ucraineni, posesori de vize sau permise de şedere eliberate de alte state membre UE vor putea să tranziteze teritoriul României fără viză", se mai arată în comunicat.

În comunicat se arată că "în curând" va fi pus la dispoziţia părţii ucrainene proiectul textului acordului bilateral privind micul trafic de frontieră în vederea începerii negocierilor.

După intrarea în vigoare a acordului respectiv, cetăţenii domiciliaţi în zona de frontieră vor avea posibilitatea să călătorească frecvent în România pe baza unor permise speciale eliberate de autorităţile competente, se arată în comunicat.

Marţi şi miercuri, pe teritoriul ucrainean, la câţiva kilometri de Vama Siret-Porubnoe, şoseaua a fost blocată de protestatari ucraineni care şi-au exprimat nemulţumirea faţă de taxele pe care trebuie să le achite pentru obţinerea vizei de intrare în România, în condiţiile în care cetăţenii români nu au nevoie de viză.

Protestatarii s-au declarat nemulţumiţi de activitatea oficialilor din cadrul consulatului României din Cernăuţi. Procedurile de obţinere a vizelor sunt complicate, iar costurile acestora au sporit în 2008. Ei au cerut simplificarea procedurilor şi acordarea de vize gratuite pentru urcaineni.

Pentru a aplana conflictul, serviciul naţional de frontieră al Ucrainei împreună cu alte agenţii abilitate au înfiinţat un grup de lucru pentru coordonarea activităţilor lor.

Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a declarat, vineri, că va solicita MIRA acceptul de a discuta cu reprezentanţii Administraţiei de Stat din Cernăuţi în legătură cu protestele ucrainenilor.

Onofrei s-a întâlnit, vineri, cu un responsabil al Consulatului General al României de la Cernăuţi, care l-a informat că mai mulţi ucraineni au reclamat că îi costă foarte mult obţinerea vizei pentru România şi că autorităţile române ar face "exces de zel".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MAE anunţă că protestul ucrainienilor de la vamă a fost închis după discuţiile cu partea română.
 Vizualizări articol: 1086 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 2 voturi
MAE anunţă că protestul ucrainienilor de la vamă a fost închis după discuţiile cu partea română1.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Apa rece trimis de
(27 ian 2008, 10:05:01
Nu exista Porubnoe , parca ii zice Tereblece punctului de trecere a frontierei . Cu asemenea diplomati (care habar nu ce probleme sunt si de ce ele au aparut) nu e de mirare ca nu stiu unde a fost blocarea ! asa comunicareasa rezolavare a problemelor ! Ce persoane a trimis Romania la Cernauti - asa sunt si rezultatele ! (vedeti ce aberatiia debitat asa zisul "consul" Popescu la Suceava pe 19 ianuarie la intrunirea grupei de aoameni de afceri romani si ucraineni . Halal ministerul de externe !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pere în aluat 4 porţii – 30 minute 4 pere200g aluat de foitaj1/2 pahar vin1/2 pahar apă4 bucăţi cuişoare1 baton scorţişoară1/2 linguriţă coajă de lămâie200g frişcă1 ou bătut1 linguriţă seminţe de coriandru Spălaţi perele,... Citeşte