Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 24 ian 2008 - Anul XIII, nr. 19 (3700)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cioloş: Agricultura va menţine actualele subvenţii acordate producătorilor, sprijinul este suficient

Joi, 24 Ianuarie 2008 (14:40:16)


Ministerul Agriculturii va menţine actualele subvenţii acordate producătorilor, sprijinul acordat fiind consistent, a declarat, joi, ministrul de resort, Dacian Cioloş, după ce Federaţia Agrostar a anunţat că, în lipsa majorării subvenţiilor, preţurile alimentelor vor creşte.
  "Ceea ce există în acest moment, ca subvenţii, cred că este consistent, dar vom mai avea discuţii cu reprezentanţii producătorilor. (...) Preţurile şi costurile produselor alimentare ţin de mecanismele pieţei", a declarat Cioloş într-o conferinţă de presă.

Membrii Federaţiei Agrostar au ameninţat, miercuri, cu proteste de amploare, la Bucureşti şi Bruxelles, cerând Guvernului adoptarea unei politici reale pentru subvenţionarea agriculturii, care presupune reducerea cu 50% a preţului la motorină, precum şi sprijin financiar pentru fiecare sector agricol.

Sindicatele agricultorilor au avertizat că, din martie, vor începe protestele prin pichetarea, în aceeaşi zi, a sediilor Ministerului Agriculturii şi Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti. De asemenea, sindicaliştii vor recurge la un miting şi un marş în Capitală, unde sunt anunţaţi 30.000 de ţărani, fermieri şi producători, a afirmat preşedintele Federaţiei Agrostar, Nicolae Ştefan.

Liderul sindical spune că, indiferent de rezultatele primite după aceste proteste, membri ai Federaţiei Agrostar, împreună cu cei ai Federaţiei Europene a Sindicatelor din Agricultură, vor picheta sediul Comisiei Europene de la Bruxelles, urmând apoi blocarea punctelor vamale, a supermarketurilor şi principalelor căi de comunicaţie din România.

Sindicaliştii au trimis, din nou, marţi, ministrului Agriculturii revendicările care se referă la reducerea preţului la motorină pentru agricultură cu 50% din cel practicat la pompă, spunând că agricultorii din Franţa, de exemplu, beneficiază de această reducere, plătind 0,54 euro pe litrul de combustibil.

O altă solicitare a agricultorilor se referă la prezentarea de către Ministerul Agriculturii a unei strategii de combatere a secetei, fără de care, spun ei, nu se mai poate face agricultură. Potrivit unei decizii a prim-ministrului Călin Popescu Tăriceanu, acest program a avut termen de finalizare 15 noiembrie 2007.

Liderul sindical a declarat că agricultorii au nevoie urgentă de un sprijin financiar defalcat pe sectoare de activitate, pentru a putea începe campania de primăvară, astfel încât să existe o piaţă mai bine aprovizionată şi cu preţuri mai mici. Astfel, pentru producţia protejată de legume şi fructe (sere, solarii) sindicaliştii cer 2.000 de lei la hectarul cultivat, pentru legume şi fructe de câmp - 1.450 de lei, pentru pomicultură şi floricultură - 1.230 de lei, pentru viţa de vie - 1.050 de lei, pentru sectorul vegetal şi cultura mare - 750 de lei, pentru sectorul zootehnic, respectiv bovine - 0,5 lei pe litrul de lapte, iar pentru ovine şi caprine - 0,4 lei pe litrul de lapte.

O altă cerere a sindicaliştilor o reprezintă elaborarea Programului Naţional pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (PNADR), inclusiv normele metodologice, pentru a putea fi atrase investiţiile Uniunii Europene.

Nicolae Ştefan a spus, totodată, că a solicitat Ministerului Agriculturii să-i informeze cu privire la rezerva de stat la grâu, pentru că există informaţii potrivit cărora în luna aprilie acest stoc ar putea fi epuizat.

Sindicaliştii spun că preţurile la toate produsele urmează să crească, în primul semestru, în medie cu 20-25%, astfel că la pâine va fi înregistrată o majorare cu 35%, la legume şi fructe - 25-30%, la carnea de porc - 10-15%, la lapte - 10-15%.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cioloş: Agricultura va menţine actualele subvenţii acordate producătorilor, sprijinul este suficient .
 Vizualizări articol: 493 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cioloş: Agricultura va menţine actualele subvenţii acordate producătorilor, sprijinul este suficient0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Mâncare de ouă cu crenvurşti 6 porţii - 45 minute 8 ouă10 crenvurşti3 cepe1 ardei gras4-5 roşii1 morcov100ml ulei1 leg. pătrunjel± sare, piper Tocaţi mărunt ceapa şi morcovul şi căliţi-le în 50ml ulei, 10 minute. Adăugaţi crenvurştii tăiaţi în felii... Citeşte