Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 24 ian 2008 - Anul XIII, nr. 19 (3700)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Kovesi: Dosarul Monicăi Macovei este în faza actelor premergătoare începerii urmării penale

Joi, 24 Ianuarie 2008 (14:36:22)


Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a declarat, joi, că dosarul privindu-l pe fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, este în faza actelor premergătoare începerii urmării penale.
  Ministerul Justiţiei a sesizat, în 9 octombrie 2007, Parchetul instanţei supreme după ce în urma verificărilor privind modul în care, în timpul ministeriatului Monicăi Macovei, a fost contractată organizaţia Freedom House - care a realizat auditul ce a stat la baza adoptării Strategiei Naţionale Anticorupţie în 2005 - a descoperit indicii de fals intelectual.

"Pângerea s-a înregistrat ca dosar penal la Secţia de urmărire penală şi criminalistică. Deocamdată, se află în faza de acte premergătoare începerii urmăririi penale. Nu vă pot confirma şi nu vă pot infirma dacă se va cere aviz de cercetare penală, pentru că este decizia exclusivă a procurorului de caz”, a declarat Codruţa Kovesi, răspunzând unei întrebări a jurnaliştilor în legătură cu stadiul acestui dosar.

Ministerul Justiţiei (MJ) informa, într-un comunicat, că verificările Corpului de Control al Ministrului Justiţiei în legătură cu modul în care Freedom House a câştigat selecţia de oferte pentru realizarea auditului s-au finalizat.

"Ca urmare a controlului, s-au constatat indicii că reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, împreună cu reprezentanţi ai Freedom House România, au încercat, prin emitere de înscrisuri, să creeze o aparenţă de legalitate în procedura de achiziţie a serviciilor de audit care a stat la baza emiterii HG nr. 231/2005 privind aprobarea Strategiei Naţionale Anticorupţie pe perioada 2005-2007 şi a planului de acţiune pentru implementarea Strategiei Naţionale Anticorupţie pe perioada 2005-2007. Fapta acestora poate întruni elemente constitutive ale infracţiunii prevăzute şi pedepsite de articolul 289 din Codul penal - fals intelectual", se preciza în comunicatul MJ.

Mai mult, potrivit aceluiaşi document, în cadrul interpelărilor formulate în Camera Deputaţilor, în perioada 2005-2006, pe subiectul achiziţiei serviciilor de audit, Ministerul Justiţiei a prezentat date inexacte cu privire la procedura de selectare a Freedom House şi la componenţa echipei care a realizat auditul.

"Prezentarea de date inexacte Parlamentului cu privire la activitatea ministerului pentru a ascunde săvârşirea posibilelor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului poate constitui infracţiune, aşa cum prevede art. 8 alin. 1 lit. b din Legea 115/1999 privind responsabilitatea ministerială", se mai arată în document.

Fostul ministrul al Justiţiei, Tudor Chiuariu, a lansat, în luna septembrie, acuzaţii foarte grave la adresa predecesorului său Monica Macovei şi a unor reprezentanţi ai societăţii civile în legătură cu modul în care a fost realizat auditul privind Strategia Anticorupţie de către Freedom House.

"Se vorbeşte mult în România despre licitaţii trucate, falsificate, aranjate. Una dintre modalităţile de fraudare a licitaţiilor este aceea că o anumită firmă participă, câştigă licitaţia şi apoi subcontractează mare parte sau întreaga lucrare unei firme a unui «prieten». Altă modalitate de falsificare e aceea în care «un prieten» are deja bunurile sau serviciile care vor face obiectul licitaţiei şi trebuie ajutat să le valorifice", declara ministrul Chiuariu, precizând că o astfel de licitaţie "cu dedicaţie" a fost cea în urma căreia a fost realizat auditul independent privind impactul strategiei anticorupţie 2001-2004 "celebrul" de acum raport Freedom House.

Tudor Chiuariu a explicat că una din condiţiile pentru a închide capitolul de negociere 24 (Justiţie şi Afaceri Interne) cu UE a fost "realizarea unui audit independent al rezultatelor şi impactului generate până acum de Strategia naţională anticorupţie, reflectarea concluziilor şi recomandărilor acestui audit în noua strategie anticorupţie multianuală care ar trebui să fie un document cuprinzător, redactat nu mai târziu de martie 2005, însoţit de un plan de acţiune cu elemente de control şi rezultate de atins clar definite, precum şi prevederi bugetare adecvate".

Potrivit fostului ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu, raportul de audit Freedom House a fost elaborat în anul 2004, adică înainte de lansarea procedurii de licitaţie la începutul anului 2005.

"Această informaţie este expres menţionată de Fredoom House în anexa metodologică, fila 175 a raportului, atât în varianta engleză, cât şi cea în română, postat pe site-ul Ministerului Justiţiei", a spus Chiuriu. Potrivit acestuia, toată documentaţia din dosarul de achiziţii este falsificată. "Unele documente nu există, iar altele nu se regăsesc în registratură la numerele indicate. Se află în această situaţie: ordinele de numire a comisiei de evaluare, documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei, invitaţii de participare la achiziţie, procesul verbal de deschidere a ofertei adresate Fredoom House pentru atribuirea contractului", a afirmat Chiuariu.

În replică, liderul Freedom House, Cristina Guseth, a respins în aceeaşi zi acuzaţiile lui Chiuariu, susţinând că acuzaţiile ministrului în legătură cu presupuse fapte de corupţie în realizarea auditului din 2005 nu sunt corect îndreptate şi arătând că, de fapt, Freedom House Washington şi nu filiala românească ar fi primit contractul.

"Organizaţia Freedom House Washington este cea care a fost desemnată să realizeze auditul, nu cea din România", a declarat Cristina Guseth, care a susţinut că afirmaţia lui Chiuariu potrivit căreia documentul a fost elaborat dinainte şi doar "servit" în 2005 se bazează pe o greşeală de redactare cuprinsă în Raport.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Kovesi: Dosarul Monicăi Macovei este în faza actelor premergătoare începerii urmării penale.
 Vizualizări articol: 481 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kovesi: Dosarul Monicăi Macovei este în faza actelor premergătoare începerii urmării penale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Mâncare de ouă cu crenvurşti 6 porţii - 45 minute 8 ouă10 crenvurşti3 cepe1 ardei gras4-5 roşii1 morcov100ml ulei1 leg. pătrunjel± sare, piper Tocaţi mărunt ceapa şi morcovul şi căliţi-le în 50ml ulei, 10 minute. Adăugaţi crenvurştii tăiaţi în felii... Citeşte