Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 24 dec 2007 - Anul XII, nr. 310 (3677)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9728 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,476 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Anul 2007, marcat de adâncirea dezechilibrelor economice şi de fragmentarea mediului politic

Miercuri, 26 Decembrie 2007 (16:01:39)

Anul 2007 a fost unul de cotitură pentru România, după aderarea la UE, marcat de adâncirea dezechilibrelor economice şi de fragmentarea mediului politic, unul dintre factorii de risc pentru 2008 fiind continuarea expansiunii politicii fiscale, pe fondul alegerilor, consideră agenţiile de rating.
  "Anul 2007 a fost cu siguranţă un moment hotărâtor pentru România, după aderarea la UE. Evoluţia macroeconomică din acest an a fost dominată de creşterea dezechilibrelor economice, şi anume adâncirea deficitul de cont curent şi a celui bugetar, alături de o inflaţie mai ridicată. Totodată, fragmentarea scenei politice a condus la lipsa unei stabilităţi a politicilor economice necesare pentru a contracara riscurile", a declarat agenţiei MEDIAFAX Marko Mrsnik, analist al Standard&Poor's (S&P).

Creşterea deficitului de cont curent se reflectă în sporirea dependenţei României faţă de intrările de capital străin, într-un moment de turbulenţă pe pieţele internaţionale, pe fondul crizei creditelor ipotecare din SUA.

Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat, în primele zece luni, un deficit de 13,34 miliarde euro, mai mare cu 71,7% faţă de nivelul consemnat în perioada similară a anului trecut, reprezentând 11,3% din PIB-ul estimat pentru 2007, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR).

Influenţa determinantă asupra soldului contului curent a avut-o deficitul balanţei comerciale, care a însumat 14,03 miliarde euro, în urcare cu 61,8% faţă de de ianuarie-octombrie 2006.

Totodată, preţurile de consum au avansat cu 0,93% în luna noiembrie, astfel că inflaţia anuală s-a situat la 6,67%, cele mai importante scumpiri, de 1,21%, fiind înregistrate de sectorul serviciilor.

Comparativ cu decembrie 2006, preţurile de consum au consemnat o creştere de 5,89%, peste prognoza de 5,7% anunţată de BNR pentru întregul an.

"Inflaţia a ajuns la 6,7% în noiembrie, avans generat nu doar de preţurile la alimente, ci şi de cele la servicii, reflectând majorarea puternică a salariilor şi a cererii interne. Politica monetară a fost destul de lejeră, în pofida creşterii de 0,5 puncte procentuale a dobânzii de politică monetară, întrucât autorităţile oscilează între nevoia unei politici mai ferme, pentru a limita inflaţia, şi riscurile ca această politică să aprecieze leul şi să înrăutăţească deficitul de cont curent", a spus Andrew Colquhoun, director în carul Fitch Ratings.

Politica fiscală a Guvernului se adaugă presiunilor de supraîncălzire a economiei, deficitul bugetar fiind programat să crească anul viitor, faţă de acest an, a adăugat Colquhoun.

"Mă aştept ca dezechilibrele din economia României să se atenueze gradual şi într-o manieră disciplinată, fără crize. Totuşi, riscurile privind un rezultat turbulent au crescut pe parcursul anului 2007", a mai spus directorul Fitch.

În ceea ce priveşte anul viitor, analiştii se aşteaptă ca politica fiscală să continue să fie expansionistă, având în vedere că 2008 va fi o perioadă electorală.

"Moody's consideră că, pe termen mediu, perspectivele economice ale României sunt bune. Aderarea la UE va continua să impulsioneze investiţiile, ceea ce va duce la creşterea veniturilor, dar şi a cheltuielilor. Creşterea (economică - n.r.) ar putea fi oarecum constrânsă de deficitul reformelor structurale (din educaţie, sistemul juridic, sectorul de stat). În 2008 vor exista două forţe opuse care vor acţiona în economie. În primul rând, alegerile ar putea conduce la majorarea cheltuielilor guvernamentale. În al doilea rând, reducerea lichidităţii la nivel internaţional s-ar putea traduce în diminuarea fluxurilor financiare în România, ceea ce va afecta investiţiile şi consumul", a afirmat Kenneth Orchard, analist al Moody's Investors Service.

Estimările Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP) pentru 2008 indică o creştere economică de 6,5%, peste nivelul de 6,1% anticipat pentru acest acest an.

În primele nouă luni ale anului, avansul PIB a fost de 5,8%, cu două puncte procentuale sub intervalul ianuarie-septembrie 2006.

Nivelul deficitului de cont curent este prognozat de CNP la 13,6% din PIB, comparativ cu 13,4% din PIB în acest an.

În ceea ce priveşte inflaţia din 2008, ţinta stabilită de Guvern şi BNR este de 3,8% plus/minus un punct procentual.

Toate cele trei agenţii de rating acordă calificative României.

Calificativele sunt "BBB minus", în cazul Standard&Poor's, "BBB" - Fitch Ratings şi "Baa3" - Moody's Investors Service.

La începutul lunii noiembrie, S&P a modificat în coborâre perspectiva asociată ratingului suveran acordat României de la "stabil" la "negativ", principala cauză reprezentând-o adâncirea deficitului de cont curent.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Anul 2007, marcat de adâncirea dezechilibrelor economice şi de fragmentarea mediului politic.
 Vizualizări articol: 327 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Anul 2007, marcat de adâncirea dezechilibrelor economice şi de fragmentarea mediului politic0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei