Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 21 dec 2007 - Anul XII, nr. 307 (3675)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Spaţiul Schengen se extinde oficial de la 15 la 24 de state membre

Vineri, 21 Decembrie 2007 (12:47:26)


Spaţiul Schengen a fost extins de la 15 la 24 de ţări, joi, la miezul nopţii, permiţând astfel celor 400 de milioane de europeni să călătorească liber din estul în vestul continentului şi din Norvegia până în Portugalia, relatează AFP.
  Pentru a marca evenimentul, la punctele de frontieră Berg-Petrzalka, dintre Austria şi Slovacia, sau Zittau-Hradek nad Nisou, între Germania şi Cehia, au fost lansate focuri de artificii şi s-a băut şampanie, în prezenţa sutelor de oameni adunaţi aici, în pofida frigului.

Aproape peste tot în Europa centrală au fost tăiate simbolic barierele vamale, pentru a marca evenimentul perceput în Est drept ultima etapă a desfiinţării Cortinei de Fier.

La punctul de frontieră Cesky Tesin-Cieszyn, dintre Cehia şi Polonia, oamenii au primit cârnaţi şi supă de mazăre.

"Nu va mai fi nimeni controlat, de acum înainte se va putea circula liber în interiorul Europei", a declarat ministrul slovac de Interne Robert Kalinak.

"Bine aţi venit în Schengenland!", i-a răspuns Roger Weber, primarul oraşului luxemburghez Schengen, unde a fost semnat tratatul care poartă acelaşi nume, în 1985.

Opt foste republici comuniste, devenite în 2004 membre UE - Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, Slovacia, Slovenia, Cehia, - au eliminat controalele la frontiera cu ţările vecine.

Din cauza decalajului de fus orar, cele trei ţări baltice, şi-au deschis joi frontierele comune încă de la orele 22.00 GMT (24.00 ora României).

Aflat în vizită la Tallinn, preşedintele Comisiei europene, Jose Manuel Barroso, a calificat ziua extinderii drept "cea mai bună zi" din viaţa sa. "Libera circulaţie a persoanelor constituie unul dintre principalele drepturi ale omului", a subliniat acesta.

Slovacia şi Austria au inaugurat încă de joi dimineaţă ceremonia menită să marcheze începutul celor trei zile de festivităţi organziate cu ocazia extinderii spaţiului Schengen.

"Este un eveniment istoric după pagubele din cele două războaie mondiale şi divizarea continentului de către Cortina de Fier", a subliniat cancelarul austriac Alfred Gusenbauer.

Câteva ore mai târziu, la frontiera ceho-slovacă miniştrii de Interne din cele două ţări, Ivan Langer şi respectiv Robert Kalinak, au prezentat paşapoartele la vamă, simbolizând ultimul control efectuat la punctul de frontieră Stary Hrozenkov-Drietoma.

"Astăzi desfiinţăm cea mai tănără frontieră din Uniunea Ruropeană", delimitată în 1993 după divizarea amiabilă a Cehoslovaciei, a precizat ministrul slovac.

În acelaşi timp, cetăţenii ungari şi austrieci au marcat şi ei desfiinţarea punctului de frontieră dintre Sankt Margarethen im Burgenland şi Fertorakos, acolo unde Cortina de Fier a războiului rece a fost decupată simbolic la 27 iunie 1989.

O caravană cu demnitari europeni va efectua, începând de vineri dimineaţă, un turneu pentru celebrarea desfiinţării punctelor de frontieră. În ţările mediteraneene, o delegaţie guvernamentală malteză se va îmbarca, în capitala Maltei, La Valetta, la bordul unui catamaran, pentru a marca eliminarea controalelor maritime în porturile europene.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Spaţiul Schengen se extinde oficial de la 15 la 24 de state membre.
 Vizualizări articol: 597 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Spaţiul Schengen se extinde oficial de la 15 la 24 de state membre0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Cubuleţe de porc cu frigănele 4 porţii - 35 min 700g pulpă de porc8 felii de franzelă2 ouă300ml ulei50g parmezan ras100ml vin roşu200ml supă de legume (din cub)1 lingură zeamă de lămâie1 căţel de usturoi1 leg. pătrunjel± sare, piper Curăţă... Citeşte