Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 11 dec 2007 - Anul XII, nr. 297 (3666)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Principalele puncte ale acordului UE privind tratatul de reformare a instituţiilor comunitare

Marţi, 11 Decembrie 2007 (16:56:54)

Liderii Uniunii Europene au convenit, sâmbătă dimineaţă, asupra unei foi de parcurs pentru negocieri detaliate pe marginea unui nou tratat, care să înlocuiască Tratatul constituţional şi să reformeze structurile instituţionale ale blocului comunitar, format din 27 de state membre, relatează Reuters.
  Agenţia Reuters prezintă, în cele ce urmează, principalele puncte ale acordului privind tratatul european, despre care oficialii UE speră să fie ratificat de toate ţările membre, până la jumătatea anului 2009. El se bazează pe unele elemente fundamentale ale Tratatului constituţional, deşi proclamă oficial anularea textului respectiv.

INSTITUŢII - Liderii UE vor alege un preşedinte al reuniunilor Consiliului European, pentru un mandat de doi ani şi jumătate care poate fi reînnoit, în schimbul actualei preşedinţii semestriale, exercitată prin rotaţie de ţările membre.

Tratatul va înfiinţa puternica funcţie a noului şef al diplomaţiei europene, care să confere blocului comunitar o pondere mai mare pe scena internaţională. Acesta - care nu se va numi "ministru de externe al UE', în urma obiecţiilor Marii Britanii - va fi răspunzător în faţa guvernelor naţionale şi va gestiona uriaşul buget de ajutoare externe al Comisiei Europene.

Statele membre vor beneficia de o clauză de apărare reciprocă, după modelul NATO, în cazul în care vreunul dintre ele este atacat.

SISTEMUL DE VOT - Sistemul de vot din UE va continua să se bazeze pe actualele proceduri stipulate în Tratatul de la Nisa, până în anul 2014. După această dată, votul se va baza pe sistemul "dublei majorităţi", care necesită acordul a 55 la sută din statele membre, reprezentând 65 la sută din populaţia UE, pentru adoptarea unei decizii. Cu toate acestea, între 2014 şi 2017, orice stat membru va putea cere de unul singur reaplicarea vechilor reguli din tratatul de la Nisa, pentru orice decizie supusă la vot în această perioadă. Acest lucru înseamnă că Polonia a obţinut o amânare a aplicării noilor proceduri până în 2017.

Marea Britanie a câştigat, la rândul ei, dreptul de a alege ce probleme din domeniul justiţiei şi afacerilor interne vor fi cedate pentru coordonarea lor de către UE.

DREPTURILE CETĂŢENILOR - Acordul conferă caracter coercitiv actualei Carte a Drepturilor Fundamentale în toate statele membre cu excepţia Marii Britanii, care a cerut şi a obţinut o exceptare de la această regulă. Londra a afirmat că nu doreşte să-i fie impuse din afară prevederi precum o definiţie mai largă a dreptului la grevă - subiectul unor aprige conflicte de muncă, în Marea Britanie, în anii '80.

PARLAMENTELE NAŢIONALE - Conform noilor prevederi solicitate de Olanda, parlamentele naţionale vor avea capacitatea de a respinge propunerile legislative ale Comisiei Europene (Executivul UE) care contravin competenţelor naţionale.

PUNCTE LA CARE S-A RENUNŢAT - În comparaţie cu proiectul de Tratat constituţional, noul tratat elimină referinţele la o Constituţie a UE şi simbolurile precum drapelul sau imnul european.

Franţa a reuşit să obţină eliminarea unei referiri la competiţia "liberă şi neîngrădită" din obiectivele fixate ale UE, măsură care a stârnit îngrijorarea susţinătorilor pieţei libere, deşi oficialii europeni au minimalizat importanţa modificării.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Principalele puncte ale acordului UE privind tratatul de reformare a instituţiilor comunitare.
 Vizualizări articol: 522 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Principalele puncte ale acordului UE privind tratatul de reformare a instituţiilor comunitare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Broscuţe vesele 2 chifle2 felii mozzarella2 felii ardei gras2 măsline1 linguriţă unt1 lingura paste de tomate2 linguri brânză de vaci1 linguriţă chimen1.2 ceapasare Se amestecă brânza de vaci cu 1 linguriţă unt, chimenul, ceapa... Citeşte