Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 5 dec 2007 - Anul XII, nr. 291 (3661)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Firmele trebuie să înregistreze menţiunile de sănătate asociate alimentelor, până la 30 decembrie

Miercuri, 5 Decembrie 2007 (15:54:09)

Comercianţii de alimente cu menţuni de sănătate, cum ar fi cele care fac referire la controlul greutăţii, trebuie să înregistreze la Ministerul Sănătăţii Publice, până la 30 decembrie, exemple de formulare a menţiunilor, precum şi sursa şi dovezile care atestă relaţia alimentului cu sănătatea.

  "Operatorii cu activităţi în domeniul alimentar care comercializează pe piaţa din România alimente care au asociate menţiuni de sănătate (...) au obligaţia de a completa on-line, în limbile română şi engleză, pe site-ul oficial al Ministerului Sănătăţii Publice, formularul care curpinde lista menţiunilor de sănătate asociate alimentelor", se arată într-un ordin comun al ministrului Sănătăţii şi preşedintelui Autorităţii Veterinare.

În formular sunt cuprinse informaţii despre alimentul sau nutrientul care are menţiune de sănătare, care este relaţia produslui cu sănătatea, condiţiile de utilizare, sursa şi tipul dovezilor, bibliografie şi un exemplu de formulare.

Dacă menţiunea cuprinde şi reprezentări grafice care arată, sugerează sau implică că alimentul are caracteristici speciale, acestea trebuie transmise de asemenea la Ministerul Sănătăţii.

Pe baza formularelor instituţia realizează o listă naţională a menţiunilor de sănătate, care va fi transimsă Comisiei Europene, până la 31 ianuarie 2008. Înainte de a fi trimisă CE, lista va fi analizată de o comisie formată din reprezentanţi ai institutelor de sănătate publică din mai multe judeţe şi ai Autorităţii Veterinare.

Ordinul este aplicabil pentru acele menţiuni care nu fac referire la reducerea riscurilor de îmbolnăvire şi la dezvoltarea şi sănătatea copiilor, aceste categorii fiind supuse unei proceduri de autorizare.

Astfel, prevederile actului normativ sunt aplicabile pentru menţiunile care descriu rolul nutrientului sau al altei substanţe în creşterea, dezvoltarea şi în funcţiile organismului, precum şi menţiunile care se referă la funcţiile psihologice şi comportamentale.

De asemenea, alimentele care au menţuni despre pierderea în greutate, controlul greutăţii, reducerea senzaţiei de foame, accentuarea senzaţiei de saţietate sau la reducerea valorii energetice a regimului alimentar sunt vizate de prevedere.

Excepţie fac firmele care comercializează suplimente alimentare predozate de origine animală şi vegetale şi/sau amestecuri ale acestora cu vitamine, minerale şi alţi nutrienţi, dar şi comercianţii de plante medicinale şi aromatice "utilizate ca atare", parţial procesate sau procesate sub formă de suplimente alimentare predozate, se mai spune în ordin.

Comercianţii din această categorie se vor întregistra la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Firmele trebuie să înregistreze menţiunile de sănătate asociate alimentelor, până la 30 decembrie.
 Vizualizări articol: 504 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Firmele trebuie să înregistreze menţiunile de sănătate asociate alimentelor, până la 30 decembrie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti File de şalău in crusta de mac 700g file de şalău100g făină4 linguri seminţe de mac1 lingură coajă de lămâie rasă1 linguriţă boia de ardei dulce150ml ulei 2 lămâi± sare, piper Curăţă fileul de şalău, spală-l bine în apă rece, lasă-l să... Citeşte