Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 28 nov 2007 - Anul XII, nr. 284 (3655)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Salariul real trebuie corelat cu economia, nu cu nevoile sociale, potrivit guvernatorului BNR

Miercuri, 28 Noiembrie 2007 (19:07:37)

Salariul real trebuie corelat cu performanţa economică, nu cu nevoile sociale, iar dacă factorul poltic nu înţelege această legătură, piaţa va corecta dezechilibrele, potrivit guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.
  El a arătat că, din punct de vedere social, poate fi fundamentat şi un salariu de 700 - 1.000 lei, arătând că poate că niciun nivel de 2.000 de lei nu ar fi suficient.

"Noi vorbim dacă economia poate să dea un salariu de 2.000 (lei - n.r.). Poate nominal, dar real tot 500 (ca efect al ajustării cu inflaţia - n.r.)", a spus, miercuri, Isărescu, la un seminar pe teme economice.

Guvernatorul BNR a adăugat că în cazul în care factorul politic nu înţelege să dea un salariu corelat cu economia, nu cu nevoile sociale, piaţa va corecta aceste dezechilibre.

Isărescu a declarat, sâmbătă, că România se va confrunta în continuare cu presiuni pe partea salariilor, situaţie generată şi de mesajele transmise de muncitorii români din străinătate privind câştigurile obţinute în alte ţări.

Având în vedere tocmai aceste mesaje, ale muncitorilor din străinătate, guvernatorul BNR întreaba atunci cât este de realist să se mizeze pe creşteri salariale de 3-4%.

BNR a început o politică monetară restrictivă, care să temepereze inflaţia, însă politica salarială continuă să fie expansionistă, iar cea fiscală este mai degrabă neutră, a mai spus Isărescu.

În acelaşi timp, autorităţile trebuie sã continue implementare de reforme structurale, al căror rol este de echilibrare a economiei.

În primele nouă luni ale anului, salariul mediu nominal net a urcat cu 13,2%, la 1.040 lei, în timp ce inflaţia a ajuns, în luna septembrie, la 6,03%, pentru ca în octombrie să se situeze la 6,84%.

Creşterea medie a preţurilor a fost, în intervalul ianuarie-septembrie, de 0,4% pe lună, faţă de 0,3% pe lună în perioada similară din 2006.

Avansul salarial din 2006 a fost de 33,5%, iar creşterea preţurilor s-a situat în decembrie 2006 la 4,87%, avansul mediu fiind de 6,56%.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Salariul real trebuie corelat cu economia, nu cu nevoile sociale, potrivit guvernatorului BNR.
 Vizualizări articol: 470 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Salariul real trebuie corelat cu economia, nu cu nevoile sociale, potrivit guvernatorului BNR0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei