Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 28 nov 2007 - Anul XII, nr. 284 (3655)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu pentru El Pais: Cel mai grav este că românii nu se simt trataţi ca cetăţeni europeni

Miercuri, 28 Noiembrie 2007 (14:32:15)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, într-un interviu acordat cotidianului El Pais, că românii nu sunt trataţi ca cetăţeni europeni, sentiment pe care îl au atât cei care muncesc în străinătate, cât şi cei rămaşi în ţară.

  „Este o senzaţie pe care o au nu numai românii care muncesc în străinătate, ci şi cei care au rămas în ţară”, a spus Băsescu.

„Cred că moratoriul (impus românilor pe piaţa spaniolă a muncii - n.r.) este o greşeală deoarece alimentează munca la negru şi provoacă o situaţie în care mare parte dintre români nu îşi pot găsi un loc de muncă legal. Cel mai grav este că cetăţenii români nu se simt trataţi ca cetăţeni europeni”, a spus Băsescu.

"În absenţa moratoriului, Guvernele român şi spaniol ar putea şti cu exactitate care este numărul românilor (din Spania) şi ar putea elabora politici comune pentru a evita apariţia unor probleme”, a spus Băsescu, adăugând că „forţa de muncă românească neînregistrată riscă să se transforme într-o bombă cu ceas”.

Întrebat în legătură cu riscul ca o situaţie de genul celei înregistrate recent cu imigranţii români din Italia să se repete şi în cazul Spaniei, preşedintele a spus că repetarea acestei situaţii nu este de dorit.

Trebuie create condiţiile necesare pentru evitarea acestei situaţii, iar una dintre ele este eliminarea moratoriului, a declarat şeful statului.

Băsescu a apreciat de asemenea că este necesară îmbunătăţirea imaginii românilor din străinătate, apreciind că cea existentă în prezent nu este aceea pe care o merită românii.

„Poporul român este modest, muncitor şi cinstit. Puteţi întreba orice om de afaceri spaniol. Nimeni nu are dreptul, indiferent că este vorba despre ziarişti sau autorităţi, să judece poporul român pe baza delincvenţilor. În toate ţările există infractori”, a spus Traian Băsescu.

Întrebat dacă este mulţumit de situaţia ţării, la un an de la aderarea la UE, Băsescu a subliniat că România a utilizat puţine fonduri comunitare şi are în continuare probleme cu îndeplinirea obligaţiilor asumate în domeniul agriculturii.

„Dar nu este ceva nou. La fel s-a întâmplat şi în ţările care s-au integrat înaintea noastră”, a adăugat el.

Întrebat ce consideră mai important – apartenenţa la UE sau la NATO – Băsescu a subliniat că „România este o ţară sută la sută europeană”. El a adăugat însă că frontierele României se află în estul Europei, „iar viziunea despre securitate pare a fi diferită pentru ţările care au frontiera la Atlantic şi pentru cele care au graniţa la Marea Neagră”.

„Din acest motiv, România, dincolo de a fi un membru NATO, a simţit nevoia de a face o alianţă externă cu Statele Unite. În 2005 am acceptat amplasarea de baze militare americane pe teritoriul român. Această colaborare presupune un element de securitate la frontiera estică a Uniunii pentru toate statele membre şi pentru toate popoarele. Astfel că, nu ne întrebaţi dacă suntem buni europeni, deoarece suntem o ţară europeană, însă fără securitate nu există prosperitate. Este simplu”, a explicat Băsescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu pentru El Pais: Cel mai grav este că românii nu se simt trataţi ca cetăţeni europeni.
 Vizualizări articol: 394 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu pentru El Pais: Cel mai grav este că românii nu se simt trataţi ca cetăţeni europeni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei