Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 26 nov 2007 - Anul XII, nr. 282 (3653)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Numărul catastrofelor naturale datorate schimbărilor climaterice este în creştere

Luni, 26 Noiembrie 2007 (15:07:41)

Numărul catastrofelor naturale legate de schimbările climaterice a crescut de patru ori în ultimii 20 de ani, potrivit unui raport al organizaţiei umanitare britanice Oxfam, publicat duminică, şi care apreciază că lumea trebuie să fie pregătită pentru a face faţă unor noi calamităţi, relatează AFP.
  Numărul acestor catastrofe, care afectează cel mai mult populaţiile sărace de pe planetă, a crescut de la 120 de an, în medie, la începutul anilor '80, la circa 500 pe an, la ora actuală, potrivit Oxfam.

Numărul victimelor acestor dezastre a crescut şi el cu 68 la sută, de la 174 de milioane pe an, între 1985 şi 1994, la 254 de milioane pe an, între 1995 - 2004. De la începutul anului, numai inundaţiile din Asia au afectat 248 de milioane de persoane, a constatat organizaţia neguvernamentală.

Numărul inundaţiilor a crescut de şase ori începând din 1980, în timp ce numărul cutremurelor sau erupţiilor vulcanice a rămas relativ stabil.

Catastrofele de anul acesta "urmează un model de dereglări climaterice mai frecvente, mai neregulate, mai imprevizibile şi mai extreme, care afectează tot mai multe persoane", subliniază Barbara Stocking, directorul Oxfam.

Organizaţia îşi exprimă îngrijorarea cu privire la tendinţa de înmulţire a dezastrelor de dimensiuni mai mici decât marea foamete din Africa, din anii '80, taifunul din Bangladesh, din 1991, sau valul seismic din Asia, şi care se bucură de mai puţină atenţie din partea ţărilor dezvoltate.

"Ţările bogate au tendinţa de a acorda prioritate ajutoarelor în cazurile de urgenţă cele mai mediatizate şi ţărilor care corespund priorităţilor lor în materie de politică externă", precizează organizaţia.

Oxfam îndeamnă guvernele ţărilor bogate şi Naţiunile Unite să facă procesul de acordare a ajutoarelor umanitare mai rapid, mai corect şi mai flexibil şi să îmbunătăţească pregătirea pentru a face faţă şi a reduce riscurile acestor catastrofe.

Organizaţia, care cere o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră de către ţările dezvoltate, îndeamnă guvernele care urmează să participe la conferinţa de la Bali, referitoare la climat, să se pună de acord asupra unui mecanism care să ajute ţările dezvoltate să se adapteze consecinţelor schimbării climaterice şi să-şi reducă emisiile de gaze.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Numărul catastrofelor naturale datorate schimbărilor climaterice este în creştere.
 Vizualizări articol: 392 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Numărul catastrofelor naturale datorate schimbărilor climaterice este în creştere0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei