Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 23 nov 2007 - Anul XII, nr. 279 (3651)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

BNS recomandă populaţiei să dea Guvernul în judecată pentru preţul la energie electrică

Vineri, 23 Noiembrie 2007 (17:05:26)


Blocul Naţional Sindical (BNS) recomandă populaţiei să dea Guvernul în judecată deoarece nu a respectat prevederile UE privind furnizarea de energie electrică ieftină în cuantum de 30 la sută din totalul consumului, a declarat, vineri, la Cluj, prim-vicepreşedintele BNS, Matei Brătianu.

  “Vom duce formulare pentru acţiune în instanţă împotriva Guvernului României, către fiecare consumator casnic, prin care să se îndrepte împotriva Guvernului care l-a privat de drepturile lui de consumator şi de energie electrică ieftină în cuantum de 30%. Să ceară să-i fie respectat acest drept şi despăgubiri pentru perioada în care a plătit mai mult din vina statului român”, a declarat, într-o conferinţă de presă la Cluj-Napoca, prim-vicepreşedintele BNS, Matei Brătianu, citat de corespondentul MEDIAFAX.

El susţine că un consum de energie electrică ieftină pentru consumatorii casnici şi transparenţa în furnizarea energiei sunt reglementate de Directiva Comisiei Europene nr. 54/ 2003 şi Ordinul nr. 408/ 2006 al ministrului Industriei.

Liderul BNS a acuzat statul român că nu şi-a îndeplinit obligaţiile faţă de consumatorii casnici şi cei vulnerabili, astfel încât fiecare dintre aceştia a plătit energie electrică mai scumpă cu 170 de euro în ultimii trei ani şi jumătate.

“După analizele federaţiilor Univers şi Energia Mileniului III, distribuitori şi transportatori de energie, rezultă că statul român nu-şi îndeplineşte obligaţiile faţă de consumatorii casnici de energie şi faţă de cei vulnerabili. Conform normelor europene, consumatorii casnici ar fi trebuit să fie definiţi de ANRE, care să spună că în categria consumatorilor vulnerabili intră categorii de populaţie cu veniturile respective”, a spus Brătianu.

Potrivit acestuia, consumatorii vulnerabili trebuie să beneficieze de subvenţii, iar conform normele europene 30 la sută din energia electrică, ce face parte din coşul de energie al consumatorului casnic, trebuie să fie energie ieftină, produsă în hidrocentrale, de Nuclearelectrica sau termocentralele care produc ieftin.

"La un consum mediu de 100-150 Kwh, la 103 euro/ Mwh, consumatorul casnic a plătit 4 euro în plus pe lună, ceea ce înseamnă 48 euro/ an. Începând cu 2004 şi până în primul semestru al acestuia an, rezultă 170 de euro în plus. Înmulţit cu 8 milioane de consumatori, rezultă 1,3 miliarde de euro, la care se adaugă 700 de milioane de euro de la IMM-uri. Ajungem la 2 miliarde de euro, care au intrat în buzunarele băieţilor deştepţi care au luat energia şi au vândut-o în acest fel”, a explicat liderul BNS.

El a acuzat Guvernul că pregăteşte plata diferenţiată a energiei electrice în funcţie de distanţa faţă de sursa de producere a energiei şi puterea ecnomică a unor zone, ceea ce va determina consumatorii din mediul rural să plătească energia mai scump.

"Cerem pentru consumatorul casnic un tarif unitar la nivelul ţării", a spus Brătianu.

BNS va angaja şi avocaţi pentru finalizarea demersului de acţiune în instanţă împotriva statului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului BNS recomandă populaţiei să dea Guvernul în judecată pentru preţul la energie electrică.
 Vizualizări articol: 588 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
BNS recomandă populaţiei să dea Guvernul în judecată pentru preţul la energie electrică0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei