Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 19 nov 2007 - Anul XII, nr. 275 (3647)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Isărescu: Creşterea inflaţiei ar trebui să se oprească până în primăvara anului viitor

Luni, 19 Noiembrie 2007 (14:25:46)

Creşterea inflaţiei ar trebui să se oprească până în primăvara anului viitor, iar avansul preţurilor ar trebui să revină în intervalul ţintit de BNR pentru 2008, de 2,8%-4,8%, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, pentru agenţia MNSI, citată de Reuters.
 
Rata anuală a inflaţiei a urcat în luna octombrie la 6,8%, de la 6% în septembrie, din cauza preţurilor mari ale alimentelor, cel mai probabil eliminând şansele ca BNR să îndeplinească ţinta privind majorarea preţurilor în 2007, situată între 3% şi 5%.

"Situaţia este sub control şi estimăm că această majorare se va sfârşi până în primăvara anului viitor, iar evoluţia indicelui preţurilor de consum va reveni în intervalul ţinţit de BNR", a afirmat Isărescu.

În ultimul raport asupra inflaţiei, prezentat la începutul lunii noiembrie, banca centrală a revizuit în creştere cu 1,8 puncte prognoza pentru sfârşitul acestui an, la 5,7% pe an, faţă de nivelul de 3,9% estimat în luna august, în contextul majorării preţurilor la alimente şi a înrăutăţirii perspectivelor privind moneda naţională.

De asemenea, banca centrală a urcat cu 0,6 puncte prognoza de inflaţie pentru 2008, la 4,3% pe an, faţă de rata de 3,7% estimată în cel de-al doilea raport trimestrial asupra inflaţiei.

Isărescu a spus, înaintea întâlnirii reprezentanţilor băncilor centrale din Cape Town, că BNR este liniştită în privinţa nivelului actual al leului.

"Sunt mai liniştit cu nivelul actual al leului, decât cu cel total nesustenabil de pe perioada verii", a afirmat guvernatorul BNR.

Leul s-a depreciat în ultimele luni, ca urmare a creşterii aversiunii investitorilor pentru risc şi a temerilor privind indicatorii fundamentali ai economiei. Moneda naţională a României s-a depreciat în luna noiembrie, cu 5% faţă de euro, atingând în şedinţa bursieră de vineri, un nou minim al ultimului an, de 3,4764 lei/euro.

Cu privire la întrebările despre intervenţiile BNR pe piaţa valutară, Isărescu a menţionat că încearcă să intervină cât mai puţin posibil şi cu cât mai puţină frecvenţă, dar totuşi, banca centrală este pregătită pentru orice fel de intervenţie fără a o anunţa şi comenta.

Oficialii băncii centrale nu au putut confirma imediat comentariile guvernatorului BNR.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Isărescu: Creşterea inflaţiei ar trebui să se oprească până în primăvara anului viitor.
 Vizualizări articol: 451 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Isărescu: Creşterea inflaţiei ar trebui să se oprească până în primăvara anului viitor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei