Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 12 nov 2007 - Anul XII, nr. 268 (3641)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul reduce bugetele la nouă ministere şi alocă fonduri pentru pensii şi ajutoare sociale

Luni, 12 Noiembrie 2007 (14:53:57)

Guvernul va diminua bugetele la nouă ministere, la a treia rectificare bugetară, şi va acorda fonduri suplimentare pentru pensiile majorate ale agricultorilor, plata salariilor în penitenciare, ajutoare de încălzire, au declarat pentru MEDIAFAX surse din Ministerul Economiei şi Finanţelor.
 
  Pe lista instituţiilor ale căror cheltuieli de la bugetul de stat vor fi reduse, inclusă deja în ordonanţa de urgenţă privind rectificarea bugetului pe 2007, se află Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor (suma alocată a fost revizuită în scădere cu 65,2 milioane lei), Ministerul Economiei şi Finanţelor (un minus de 414 milioane lei), Ministerul Apărării (-382,7 milioane lei), Ministerul pentru IMM, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale (-50 milioane lei), Ministerul Agriculturii (-364 milioane lei), Ministerul Mediului (-350 milioane lei), Ministerul Educaţiei (-679 milioane lei), Ministerul Sănătăţii (-321,1 milioane lei).

Executivul va reduce şi cheltuielile din credite externe pentru Ministerul Dezvoltării (-115 milioane lei), Ministerul Economiei şi Finanţelor (-23,3 milioane lei), Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (-80,1 milioane lei) şi Ministerul Mediului (-31,4 milioane lei).

Cheltuielile Serviciului Român de Informaţii din credite interne vor fi diminuate cu 1,8 milioane lei.

La nivelul bugetelor locale va fi operată, de asemenea, o reducere a cheltuielilor cu 1,2 miliarde lei, concomitent cu o suplimentare de 921, 9 milioane lei reprezentând sume defalcate din TVA (826,5 milioane lei) şi subvenţii de la bugetul de stat (95,4 milioane lei).

"Reducerea cheltuielilor bugetelor locale reprezintă ajustarea acestora potrivit execuţiei bugetare derulată pe primele zece luni", au precizat sursele.

Supliementări ale cheltuielilor de la bugetul de stat vor fi efectuate doar la Ministerul Justiţiei (un plus de 102,1 milioane lei, pentru executarea hotărârilor judecătoreşti definitive şi completarea subvenţiei acordate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, inclusiv pentru plata salariilor pe luna noiembrie şi a utilităţilor la unităţile penitenciare), la Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (un plus de 500,1 milioane lei, pentru plata drepturilor salariale în bani şi în natură ale personalului ministerului), la Ministerul Muncii (un plus de 814,3 milioane lei, în principal pentru plata pensiilor majorate ale agricultorilor, a indemnizaţiei acordate veteranilor, a alocaţiei pentru copii, a ajutoarelor de încălzire).

Alte instituţii ale căror cheltuieli de la bugetul de stat vor fi majorate sunt Ministerul Culturii (cu 87 milioane lei pentru restaurarea şi conservarea monumentelor şi lăcaşurilor de cult), Serviciul Român de Informaţii (cu 50 milioane lei pentru salarii), Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (cu 35,5 milioane lei pentru achitarea TVA aferentă echipamentelor achiziţionate), Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară (cu 39 milioane lei pentru continuarea programelor de combatere a bolilor la animale), Societatea Română de Radiodifuziune (cu 8 milioane lei), Societatea Română de Televiziune (cu 7,9 milioane lei).

Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului va fi suplimentat cu 500 milioane lei, iar fondul de risc pentru credite garantate şi/sau subîmprumutate, cu 40,7 milioane lei.

Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate va fi majorat cu 306,9 milioane lei.

Cheltuielile din credite externe vor fi majorate la Ministerul Transporturilor (cu 688,8 milioane lei) şi Ministerul Educaţiei (cu 35 milioane lei).

Administraţia Prezidenţială va fi autorizată să redistribuie o sumă de 360.000 lei de la cheltuieli de personal la alte costuri.

Creşterea pe sold a veniturilor totale ale bugetului general consolidat va fi de 13 milioane lei. Cheltuielile bugetului de stat vor fi diminuate cu 475,1 milioane lei, iar veniturile bugetului de stat aferente TVA vor scădea cu 826,5 milioane lei.

La nivelul bugetelor locale va fi operată, de asemenea, o reducere a cheltuielilor cu 1,2 miliarde lei, concomitent cu o suplimentare a veniturilor de 921, 9 milioane lei, reprezentând suma defalcată din TVA transferată de la bugetul de stat (826,5 milioane lei) şi subvenţii de la bugetul de stat (95,4 milioane lei).

Proiectul ordonanţei de urgenţă privind rectificarea prevede diminuarea deficitului bugetului general consolidat de la 2,7% la 2,4% din produsul intern brut.

"Neaprobarea rectificării ar putea avea consecinţe negative, precum întârzierea activităţilor şi programelor unor ordonatori principali de credite, ca urmare a insuficienţei surselor de finanţare, ca şi imposibilitatea asigurării fondurilor pentru desfăşurarea activităţii la unele instituţii publice şi plata unor drepturi salariale, dobândite prin hotărâri judecătoreşti rămase definitive", au afirmat sursele citate.

Veniturile colectate la cele cinci mari componente ale bugetului general consolidat au însumat, după primele zece luni, 99,13 miliarde de lei, în urcare cu 21,41% faţă de perioada similară din 2006, conform datelor publicate de MEF.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu a declarat, la începutul lunii noiembrie, că bugetul a înregistrat un excedent de aproape 0,4% din PIB după primele zece luni ale anului.

Bugetul general consolidat a înregistrat, la finele perioadei ianuarie-septembrie, un excedent bugetar de 732,7 milioane de lei, reprezentând 0,19% din PIB. Veniturile totale au ajuns la 91,997 miliarde de lei, iar cheltuielile au însumat 91,264 miliarde de lei.

La rectificările bugetare din lunile iunie şi septembrie, Guvernul a menţinut plafonul de deficit bugetar la 2,7% din PIB, nivel prevăzut pentru întregul an.

Ministrului Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a anunţat, săptămâna trecută, că Executivul ar putea aproba, luni, 12 noiembrie, a treia rectificare bugetară din acest an, operaţiunea vizând reducerea cheltuielilor pentru majoritatea ministerelor, cu o sumă totală de 2-3 miliarde de lei (700-800 milioane euro).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul reduce bugetele la nouă ministere şi alocă fonduri pentru pensii şi ajutoare sociale.
 Vizualizări articol: 511 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Guvernul reduce bugetele la nouă ministere şi alocă fonduri pentru pensii şi ajutoare sociale5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei