Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 31 oct 2007 - Anul XII, nr. 256 (3631)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tăriceanu explică miniştrilor: Referendumul şi euroalegerile nu vor fi organizate în secţii unice

Miercuri, 31 Octombrie 2007 (13:21:45)
"

Premierul Călin Popescu Tăriceanu i-a informat pe membrii Guvernului, în şedinţa de miercuri, că a transmis un răspuns scris preşedintelui Băsescu la scrisoarea legată de organizarea referendumului concomitent cu euroalegerile, explicând că nu pot fi organizate secţii unice de vot.

"I-am scris preşedintelui că vom face tot ceea ce este posibil în aşa fel încât organizarea referendumului să fie făcută cu costuri cât mai reduse", a spus Tăriceanu miniştrilor.

Şeful Executivului a subliniat că preşedintele cunoştea bine legea referendumului atunci când s-a decis să îl organizeze şi cunoştea că acesta presupune costuri suplimentare. El a adăugat că organizarea referendumului este atributul şi prerogativa preşedintelui.

"Bănuiesc că preşedintele a cântărit bine momentul în care doreşte să-l organizeze", a explicat primul-ministru.

El a arătat că prevederile legale privind organizarea referendumului, respectiv a alegerilor, trebuie respectate.

"Am răspuns preşedintelui că facem tot posibilul să reducem costurile şi să asigurăm condiţii optime de desfăşurare a referendumului. Însă nu pot să dau curs cererii aşa cum a fost formulată de preşedinte. Nu putem să încălcăm legea şi nu se pot organiza secţii unice pentru cele două alegeri", a mai spus Tăriceanu.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, luni, că i-a adresat premierului o scrisoare prin care i-a cerut să ia măsurile necesare pentru ca referendumul şi euroalegerile să fie organizate în aceleaşi spaţii şi să se ajusteze şi programul orar, astfel încât cele două procese să fie simultane.

Băsescu a spus că a adresat primului-ministru o scrisoare prin care îl roagă să ia "măsurile reglementare necesare", astfel încât referendumul şi euroalegerile să se desfăşoare în acelaşi spaţiu, având în vedere experienţele trecute, în care şeful statului, senatorii şi deputaţii au fost aleşi "în aceeaşi sală", fără să se creeze dificultăţi.

El a arătat totodată că activitatea în secţiile de votare, în cazul referendumului şi al euroalegerilor, trebuie să înceapă şi să se termine în acelaşi timp.

În replică, premierul Călin Popescu Tăriceanu i-a transmis, marţi, preşedintelui, tot prin intermediul unei scrisori, că legea nu permite ca referendumul şi euroalegerile să fie organizate în aceleaşi spaţii, dar l-a asigurat că vor fi reduse cheltuielile, şi i-a cerut să nu folosească legea uninominalului ca instrument în lupta politică.

Ministrul Internelor şi Reformei Administrative, Cristian David, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, la Timişoara, că referendumul pentru votul uninominal şi alegerile pentru Parlamentul European vor fi organizate în secţii de votare separate.

David a precizat că şi sistemul de numărare a voturilor va fi separat, pentru a fi eliminată fraudarea şi pentru a elimina orice dubii.

"Secţiile de votare pentru referendum şi pentru alegerile europarlamentare vor fi separate. Încă nu ştim cum se va întâmpla asta, urmează să stabilim în următoarea şedinţă de Guvern, de miercuri. Nu vor fi probleme, pentru că lucrurile sunt clare, există legi care clarifică forma de organizare în caz de referendum sau dacă discutăm despre alegeri obişnuite", a spus David.

Potrivit sursei citate, atât pentru referendum, cât şi pentru alegerile europarlamentare vor exista comisii diferite, iar softul sistemului prin care se vor număra voturile va fi, de asemenea, separat.

"
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tăriceanu explică miniştrilor: Referendumul şi euroalegerile nu vor fi organizate în secţii unice.
 Vizualizări articol: 597 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tăriceanu explică miniştrilor: Referendumul şi euroalegerile nu vor fi organizate în secţii unice0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei