Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 29 oct 2007 - Anul XII, nr. 254 (3629)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sindicatele declanşează conflictul de muncă, dacă patronatele nu decid salariul minim

Luni, 29 Octombrie 2007 (15:25:57)
"

Confederaţiile sindicale au anunţat că vor declanşa, vineri, conflictul de muncă dacă, până atunci, patronatele nu sunt stabilesc cu un salariu minim pe economie, pentru 2008, mai mare decât cel de 480 de lei, oferit anterior şi respins de reprezentanţii salariaţilor.

  "Vineri, pe 1 noiembrie, expiră termenul legal de 60 de zile, în care sindicatele şi patronatele trebuia să negocieze salariul minim pe economie pentru anul viitor, iar dacă în patru zile reprezentanţii angajatorilor nu vin cu o propunere pe care s-o putem accepta, vom declanşa conflictul de muncă, putând să ajungem la greva generală", a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Cele două părţi s-au întâlnit luni, însă patronatele nu au venit cu nicio ofertă, exprimându-şi însă dorinţa de a modifica grila de ierarhizare. "Patronatele vor să schimbe articolul cu ierarhizarea, referindu-se la cei cu studii superioare care au salariul minim de două ori mai mare decât cei fără, dar acest lucru a fost negociat acum doi ani, la propunerea patronatelor", a subliniat Hossu.

Liderul Cartel Alfa a spus că acest lucru, referitor la ierarhizare, se poate discuta, însă sindicaliştii vor să finalizeze mai întâi problema referitoare la salariul minim.

Organizaţiile patronale au propus, la întâlnirea de săptămâna trecută, ca salariul minim pe economie în 2008 să fie de 480 de lei, propunerea fiind respinsă de sindicate.

"Patronatele au venit cu o altă sumă pentru salariu minim din 2008, mai mare cu 20 de lei decât precedenta, de 460 de lei, iar noi nu putem accepta, astfel că ne vom întâlni săptămâna viitoare din nou, când aşteptăm altă variantă, amânând declanşarea conflictului de muncă", declara preşedintele Cartel Alfa.

Cu două săptămâni în urmă, cele patru mari confederaţii sindicale - Blocul Naţional Sindical, Cartel Alfa, CNSLR Frăţia şi CSDR - atenţionau că nu sunt de acord cu nivelul de 460 de lei pentru salariul minim din 2008 propus de patronate, apreciind că acesta nu acoperă coşul minim de subzistenţă şi ameninţau cu declanşarea conflictului de muncă dacă reprezentanţii părţii patronale nu vin cu o altă ofertă.

"Dacă, săptămâna viitoare, patronatele nu vor avea un răspuns clar privind salariul minim pe economie în anul 2008, vom declanşa conflictul de muncă, cu toate consecinţele pe care le presupune", declara Hossu, acum o săptămână.

Patronatele şi sindicatele s-au întâlnit prima oară la jumătatea lunii septembrie, pentru a decide nivelul salariului minim în 2008. Iniţial, sindicatele au propus părţii patronale un salariu minim pe economie de 700 de lei, acesta reprezentând, în opinia reprezentanţilor salariaţilor, minimum pentru ca o persoană activă să îşi poată acoperi cel puţin pragul de sărăcie.

Confederaţiile sindicale sunt nemulţumite şi de faptul că Guvernul a stabilit salariul minim pe economie pe 2008 la nivelul de 450 de lei, cu doar doi la sută mai mare decât salariul minim prevăzut prin contractul colectiv de muncă de anul trecut, deşi se angajase în 2006, în faţa Parlamentului, la un nivel al salariului minim de 654 de lei în 2008.

"
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicatele declanşează conflictul de muncă, dacă patronatele nu decid salariul minim.
 Vizualizări articol: 530 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sindicatele declanşează conflictul de muncă, dacă patronatele nu decid salariul minim0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei