Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 18 oct 2007 - Anul XII, nr. 245 (3620)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Trei brăţări dacice, în atenţia autorităţilor din România, în vederea recuperării

Joi, 18 Octombrie 2007 (15:06:06)
"

Trei brăţări dacice din aur ar putea fi aduse în România până la sfârşitul acestui an, ele urmând să fie răscumpărate de statul român, după ce vor fi expertizate de o comisie numită de Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC), a declarat pentru MEDIAFAX ministrul Culturii şi Cultelor Adrian Iorgulescu.

"Sunt în atenţia noastră trei brăţări dacice, ele vor fi aduse din Occident. Ele vor fi răscumpărate după ce o comisie le va verifica autenticitatea. Până la sfârşitul anului, ele ar putea fi aduse în România", a spus Iorgulescu.

El a mai precizat că suma de răscumpărare a celor trei brăţări va fi, probabil, asemănătoare cu cea alocată de Ministerul Culturii şi Cultelor, pentru răscumpărarea ultimelor trei astfel de obiecte, două din Elveţia şi una din SUA, respectiv 561.000 lei.

"S-a dat de urma actualilor deţinători. Brăţările vor fi răscumpărate la preţul de achiziţie, care va fi probabil similar cu cel dat de MCC pentru răscumpărarea ultimelor trei brăţări aduse în România", a mai spus Iorgulescu.

În urmă cu circa o lună, ministrul Culturii şi Cultelor spunea că autorităţile urmăresc o brăţară dacică din aur, aflată în SUA.

Cele nouă brăţări dacice din aur, recuperate până în prezent de statul român, se află în patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie al României (MNIR).

Primele patru brăţări dacice au fost răscumpărate cu suma de 980.000 de lei de la un colecţionar american. Acestea au fost aduse în ţară la jumătatea lunii ianuarie şi au fost expuse la MNIR. Cea de-a cincea brăţară a fost predată statului român de către autorităţile judiciare franceze la data de 23 ianuarie. Aceasta fusese expusă la Expoziţia Bienală a Anticarilor, organizată de Grand Palais din Paris. Piesa expusă de Ariadna Gallerry din New York aparţinea unui cetăţean german din Munchen, cercetat pentru trafic ilegal cu bunuri culturale. O altă brăţară geto-dacică din aur a fost recuperată în luna iunie, la Baia Mare, de la un hunedorean.

Ultimele trei brăţări dacice expuse la MNIR au fost recuperate în august din Elveţia şi din SUA. Răscumpărarea celor două brăţări dacice din Elveţia a costat 140.000 de euro, iar cea din SUA - 60.000 de dolari, banii fiind alocaţi de MCC.

"
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Trei brăţări dacice, în atenţia autorităţilor din România, în vederea recuperării.
 Vizualizări articol: 518 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Trei brăţări dacice, în atenţia autorităţilor din România, în vederea recuperării0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei