Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 1 mar 2024 - Anul XXIX, nr. 50 (8579)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Activități variate dedicate elevilor, studenților, profesorilor, francofonilor și francofililor, în luna martie, la Suceava

Vineri, 1 Martie 2024 (12:11:34)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Alianța Franceză din Suceava, care își aniversează în această lună trei ani de activitate, propune o varietate de activități dedicate elevilor, studenților, profesorilor, francofonilor și francofililor, publicului larg sucevean, cu prilejul lunii francofoniei. În fiecare an, luna martie este marcată de manifestări cultural-artistice și științifice dedicate Zilei Internaționale a Francofoniei, sărbătorită pe 20 martie. De mai bine de 20 ani, la Suceava, multitudinea activităților și proiectelor prezentate cu această ocazie au transformat „Săptămâna Francofoniei” în „Luna Francofoniei”.

La Suceava, „Luna Francofoniei” va debuta pe 1 martie, cu activitatea Dialogues Francophones, animată de lectorul de limba franceză Aurelie Poc, un atelier de conversație și cultură francofonă destinat publicului larg și organizat în fiecare vineri, de la ora 16.00 la 18.00, până pe data de 1 iulie.

 

·        Întâlnire cu autori bucovineni francofoni

 

Alianța Franceză  propune în luna martie o nouă întâlnire cu autori bucovineni francofoni, în cadrul activității „Rencontres-lectures avec des écrivains francophones”, animată de scriitorul și artistul plastic Constantin Severin. Invitata acestei luni este prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu, semioticiană, lingvistă, specialistă în analiza discursului și francofonie, care va aborda o temă de mare actualitate, cea a Imaginarului lingvistic francofon.

Pe 6 martie, Alianța Franceză din Suceava organizează o nouă întâlnire cu muzica franceză, sub genericul „Le chanteur du mois”, coordonată de Frederic Castel, profesor la INSPE Reims, Franța. Invitata lunii martie este Magali Lucie, cântăreață și compozitoare, care va vorbi despre primul său album, „Au clair de ma bulle”, lansat în 2020, dar și despre proiectele sale de viitor.

Joi, 7 martie, este ziua dedicată perfecționării științifice și profesionale în cadrul atelierului de traducere „L’alchimie d’une traduction littéraire et le respect de l’âme de l’auteur”, prezentat de profesor dr. habilitat Ludmila Zbanț de la Universitatea de Stat Moldova din Chișinău. Atelierul este organizat sub egida a 30 de ani de francofonie științifică și este destinat studenților, profesorilor, oamenilor de cultură pasionați de traducerea textului literar.

 

·        Concurs de cultură generală și creație literară destinat liceenilor

 

Luna Francofoniei la Alianța Franceză din Suceava va continua cu un atelier foto destinat liceenilor, „Peindre avec la lumière en photo”, organizat pe 12 martie 2024, în parteneriat cu Colegiul Național „Petru Rareș” și Casa Studenților Suceava, coordonat de Ema Motrescu, doctorandă în cinematografie, artist fotograf.

Pe 19 martie va avea loc tradiționalul concurs de cultură generală și creație literară destinat liceenilor, „La Plume d’or”, organizat în parteneriat cu „Asociația Défense de la langue française” din Paris.

Proiectul „Itinéraires francophones” continuă și în luna martie cu tema „Un roi français”, care propune publicului sucevean o introducere în istoria Franței și a regilor care i-au marcat devenirea. Activitatea este organizată în parteneriat cu Asociația Seniorilor Bucovinieni și va avea loc pe 22 martie 2024.

În cadrul proiectului „Les après-midi francophones à Suceava”, mai multe instituții de învățământ din județul Suceava propun activități pe tema francofoniei: „La Francophonie partagée”, spectacol organizat de elevii Colegiului Național „Mihai Eminescu” și ai Colegiului Economic „Dimitrie Dimitrie” (pe 13 martie), „La Francophonie aux yeux des ados”, activitate organizată de Școala Gimnazială Bosanci și Colegiul Tehnic  „Lațcu Vodă” din Siret (pe 20 martie), „Les couleurs de la Francophonie”, spectacol de cântece și poezie susținut de elevii Școlii Gimnaziale nr. 1 și ai Colegiului Tehnic „Lațcu Vodă” din Siret (pe 27 martie).

 

·       Festivalul Filmului Francez la Suceava

 

La Suceava, luna francofoniei se va încheia cu cea de a cincea ediție a Festivalul Filmului Francez (FFF), organizat în parteneriat cu Institutul Francez din România, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și Casa Studenților Suceava. Timp de patru zile (27-30 martie 2024), publicul sucevean va avea ocazia să descopere șapte filme franceze recent lansate, care au obținut premii prestigioase la festivaluri de film renumite, precum cele de la Cannes, Veneția sau Locarno. Tema celei de a 28 - a ediții a FFF este „Vertiges” și va fi dedicată filmelor de gen și propunerilor cinematografice alternative și provocatoare, care vor fi incluse în secțiunea „Mauvais genres”. Publicul cinefil va putea regăsi însă și secțiuni consacrate ale festivalului, precum „Panorama filmelor anului”, „Competiția tinere talente – lungmetraj”, „Competiția tinere talente – scurtmetraj”, „Filme pentru întreaga familie”. Mai multe informații și documente despre activitățile organizate în „Luna Francofoniei” pot fi consultate pe adresa de Facebook a Alianței Franceze din Suceava, precum și pe site-ul Alianței Franceze din Suceava: https://afsuceava.ro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Activități variate dedicate elevilor, studenților, profesorilor, francofonilor și francofililor, în luna martie, la Suceava.
 Vizualizări articol: 407 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Activități variate dedicate elevilor, studenților, profesorilor, francofonilor și francofililor, în luna martie, la Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei