Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 22 feb 2024 - Anul XXIX, nr. 43 (8572)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Lecția de educație pentru elevi „Insecte la Cabaret”, la Muzeul de Științele Naturii

Joi, 22 Februarie 2024 (14:47:51)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În incinta Muzeului de Științele Naturii va avea loc, în zilele de 6 și 7 martie 2024, lecția de muzeu „Insecte la Cabaret”, organizată cu ocazia sărbătoririi anuale a celor două zile mondiale ale zonelor umede (pe 2 februarie) și ale faunei și florei sălbatice (în data de 3 martie). În acest fel, Muzeul Național al Bucovinei continuă proiectele de educație muzeală adresate elevilor.

Lecția „Insecte la Cabaret” prezintă elevilor piese de patrimoniu mobil reprezentate de insecte naturalizate din depozitul de Entomologie. Aceste nevertebrate prevăzute cu aripi franjurate sunt încadrate în Ordinele Trichoptera, Thysanoptera și Microlepidoptera (familia Psychidae, Coleophoridae și Pterophoridae). Insectele cu aripi franjurate trăiesc atât în emisfera nordică, cât și în cea sudică a globului pământesc, preferând habitatul umbros, umed și rece, precum și activitatea nocturnă și cea de crepuscul. Pe teritoriul României, și în special al județului Suceava, aceste insecte se găsesc în turbării, pe malurile râurilor, în zona montană joasă (a dealurilor și pădurilor de foioase) și în zona montană înaltă (a pădurilor de conifere).

Lecția de muzeu pune la dispoziția elevilor trei machete cu informații și curiozități despre adaptările morfologice și eto-ecologice ale acestor insecte la mediul de viață. Ora de muzeu aduce explicații despre formele și materialele utilizate la construcția căsuțelor larvare, despre modul de hrănire a larvelor și de fixare a căsuțelor de suport, precum și despre durata și stadiile dezvoltărilor ontogenetice ale insectelor cu aripi franjurate.

Pagubele produse de larvele moliilor sarcofag, balon și plumoase pot fi vizibile primăvara devreme și presupun încrețirea, depigmentarea și defolierea progresivă până la nervură. Prin această activitate didactică muzeală, spun specialiștii, se informează publicul vizitator școlar despre urmele tipice lăsate (pe flori, fructe, semințe, frunze și tulpini) de larvele miniere ale insectelor cu aripi franjurate, precum și principalele metode chimice și biologice de combatere a acestora. Informații și programări la telefoanele: 0230 213 775 și 0751 571 857.

Specialiștii Muzeului de Științele Naturii spun că insectele cu aripi franjurate (încadrate în ordinul Trichoptera) care trăiesc în preajma apelor dulci (stătătoare sau curgătoare) au un rol pozitiv asupra mediului, fiind hrană pentru puietul de pește și bioindicatori pentru lipsa de poluanți și metale grele, spre deosebire de insectele cu aripi franjurate (încadrate în ordinele Thysanoptera și Microlepidoptera) din zonele împădurite și de dealuri, care sunt dăunătoare (miniere) ale florilor, fructelor, tulpinilor și frunzelor de arbuști și arbori cu importanță cinegetică.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lecția de educație pentru elevi „Insecte la Cabaret”, la Muzeul de Științele Naturii.
 Vizualizări articol: 401 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lecția de educație pentru elevi „Insecte la Cabaret”, la Muzeul de Științele Naturii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei