Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 oct 2023 - Anul XXVIII, nr. 233 (8457)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Deschiderea Festivalului „Nicolae Labiș“, ediția a 55-a, în Sala Unirii, în prezența unui public numeros

Miercuri, 4 Octombrie 2023 (12:38:13)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Festivalul Național de Poezie „Nicolae Labiș“, ediția a 55-a (4-5 octombrie 2023, Suceava, Fălticeni, Mălini), cel mai longeviv concurs literar din ţară, s-a deschis, miercuri, 4 octombrie, în Sala Unirii a Consiliului Județean Suceava.

Moderatorul evenimentului de miercuri a fost consultantul artistic Ioan Manole, de la Centrul Cultural „Bucovina”, poet, promotor cultural, organizatorul festivalului.

La deschiderea festivalului au participat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava Niculai Barbă, Margareta Labiș, sora poetului Nicolae Labiș, scriitoarea și traducătoarea Simona Modreanu, membrii Juriului Festivalului Național de Poezie „Nicolae Labiș“, ediția 2023, de la secțiunea Poezie nepublicată și de la secțiunea Cea mai bună carte de poezie a anului 2022 trimisă la Festivalul „Nicolae Labiș” - ediția a 55-a, tineri poeți care au participat la concurs, elevi de la Colegiul Național „Petru Rareș”, însoțiți de profesorul prof. Gheorghe Cîrstian, coordonatorul Casei de Poezie Light of ink, iubitori de carte, de poezie din tot județul.

 

·        Susținerea festivalului din partea autorităților jduețene

 

Gheorghe Flutur a apreciat că longevitatea acestui festival de poezie se datorează în primul rând oamenilor care participă la concurs, juriului, iubitori și creatori de poezie, oamenilor care se ocupă de organizare, dar și bunei colaborări, parteneriatelor cu administrația publică pentru înfăptuirea fiecărei ediții.

„Văd în sală oameni cu tâmple albe, dar și copii, elevi, cu toții iubitori de carte, de poezie. Este Suceava un magnet care atrage oameni de cultură. Vibrăm cu toții și vrem ca acest festival să meargă mai departe, iar eu încurajez și susțin tânăra generație să meargă pe acest drum, al poeziei. Ne obligă aceste locuri să promovăm cultura și să ne respectăm înaintașii, de această dată pe marele poet de la Mălini, Nicolae Labiș”, a spus președintele Consiliului Județean Suceava.

Niculai Barbă le-a propus organizatorilor, ca o provocare, să scoată, cu sprijinul autorităților județene, o antologie în care să fie publicate măcar poeziile premiate de la fiecare ediție a acestui festival. Mai mult, pe o platformă online să fie publicate numele tuturor laureaților, premianților de la cele 55 de ediții ale festivalului, pentru ca lumea să-i cunoască.

 

·        „Noi, nu!”, prin vocea Margaretei Labiș

 

Margareta Labiș, sora poetului Nicolae Labiș, a precizat că festivalul, care poartă onorific numele Nicolae Labiș, nu este un moment de comemorare. Este un prilej bun ca oamenii să fie împreună, să vorbească despre poezie, să scrie poezie, să recite, să-și amintească de Nicolae Labiș și de Mălini, a sugerat Margareta Labiș, care a recitat și o poezie scrisă de fratele ei, intitulată „Noi, nu!”, o provocare, o poezie care trezește în fiecare dintre noi întrebări, ne pune să gândim, să medităm: „O parte din noi ne-am învins / Greșeala, minciuna și groaza, / Dar e drum, mai e drum necuprins / Până-n zarea ce-și leagănă oaza. / Generații secate se sting, / Tinerii râd către stelele reci. / Cine-și va pierde credința-n izbândă / Pe-aceste mereu mișcătoare poteci? / Cine din noi va muri / Înainte ca trupu-i să moară? / Cine-o să-și lepede inima-n colb / Insuportabil de mare povară? / Ca un vânt rău, ori ca o insultă / Întrebarea prin rânduri trecu. Ascultă, ascultă, ascultă! / Noi, nu! Niciodată! Noi, nu!”

Sora poetului Nicolae Labiș, Margareta, a dat un citat și din „Baltagul” de Mihail Sadoveanu, pe care l-a cunoscut, care spunea despre locuitorii din Mălini: „Locuitorii aceștia de sub-brad sunt niște făpturi de mirare. Sunt iuți și nestatornici ca apele, ca vremea; răbdători în suferinți ca și-n ierni cumplite...”

 

·        Premierea, joi, la Mălini

Publicul prezent în Sala Unirii a Consiliului Județean Suceava a aflat de la poetul Ioan Manole că peste 50 de autori din aproape toate județele țării au trimis lucrări pentru concurs, printre care și: Ana Maria Morariu – Fălticeni, Ana Daria Maruseac – București, Bogdan Napa – Bacău, Alexia Plăcintă – Suceava, Amalia Mayer – Fălticeni, Andreea Duduman – Suceava, Adela Șulea – Suceava, Antonia Ilie – Suceava, Antonia Atudosei – Suceava. Juriul ediției a 55-a a Festivalului Național de Poezie „Nicolae Labiș” de la Suceava la secțiunea Poezie nepublicată a stabilit laureații acestei ediții, laureați care vor fi premiați, joi, 5 octombrie, în amfiteatrul sacru al Muzeului „Nicolae Labiș”. La Mălini va fi prezentă și va susține un recital de muzică și poezie Mihaela Popescu.

În urma jurizării (fiecare la adresa de domiciliu) a celor 26 de lucrări – cărți - și a mediilor obținute, în ordine descrescătoare, s-a hotărât următorul clasament: Claudiu Komartin – București, Nicolae Coande – Craiova, Radu Andriescu – Iași, Ioana Vintilă – București, Angelica Stan – Cluj, Ionel Ciupureanu – București, Olga Ștefan – București, Mircea Măluț – Bistrița-Năsăud, Constantin Buduleci – Cisnădie, Sibiu, Marilena Apostu – Galați. „Marele Premiu” va fi atribuit unui poet clasat în primii cinci.

Festivalul este organizat de Consiliul Județean Suceava, prin Centrul Cultural „Bucovina”, în parteneriat cu Primăria municipiului Suceava și în colaborare cu Teatrul „Matei Vișniec” Suceava, Muzeul Național al Bucovinei, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, Primăria și Consiliul Local Mălini.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Deschiderea Festivalului „Nicolae Labiș“, ediția a 55-a, în Sala Unirii, în prezența unui public numeros.
 Vizualizări articol: 1524 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Deschiderea Festivalului „Nicolae Labiș“, ediția a 55-a, în Sala Unirii, în prezența unui public numeros5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei