Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 26 aug 2023 - Anul XXVIII, nr. 200 (8424)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

„Trei generații”

Creații ale Anei Creangă, Oana-Ruxandra Hrișcă și Mircea V. Hrișcă, expuse la Laval, în Franța

Duminică, 27 August 2023 (15:48:01)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Musée de la Perrine din Laval (Mayenne), Franța, găzduiește până pe 30 septembrie 2023 creațiile a trei artiști bucovineni: Ana Creangă, Oana-Ruxandra Hrișcă și Mircea V. Hrișcă. Sunt peste 100 de lucrări expuse în apreciatul muzeu francez.

„Trei generații” este numele expoziției vernisată pe 26 august 2023, în prezența unui public select, cu mulți iubitori de artă, dar și oficialități locale.

Lucrări ale regretatului pictor bucovinean Mircea V. Hrișcă pot fi admirate alături de creațiile fiicei sale, lect. univ. dr. Oana Ruxandra Hrișcă (USV), dar și ale nepoatei Ana Creangă, studentă la Universitatea Națională de Muzică București.

Sunt tehnici diferite, lucrări realizate de trei artiști, din trei generații, dar din aceeași familie. Creațiile pictorului Mircea V. Hrișcă, spunea la un vernisaj criticul de artă Oliv Mircea, fie că sunt naturi statice, peisaje, portrete etc., „îi desenează personalitatea puternică în simplitatea sa”, Mircea V. Hrișcă făcând parte dintr-o generație extrem de puternică, o generație care s-a bucurat de respect profund.

„Ne-am bucurat de o prezentă numeroasă la vernisaj, primarul orașului, oficialități de la Centrul Cultural Român din Paris, diverse alte oficialități ale orașului Laval. Muzeul este foarte vizitat, lumea are obiceiul să intre, să întrebe, să discute... Avem peste 100 de lucrări. Este cea mai importantă expoziție a noastră, dar și a lor, prin calitate și dimensiune. Un real succes. Intră, zilnic, în muzeu, peste 50 de persoane”, ne-a spus artistul plastic Oana Ruxandra Hrișcă, membră UAPR, Filiala Suceava, care a spus despre tatăl ei, pictorul Mircea V. Hrișcă, că a fost un patriot autentic, real, un iubitor de cultură, un om care s-a dăruit artei, „un tată care tăcea mult..., dar tăcerile lui erau cu sens”, pentru că „tata respira pictând”.

  • Trei generații marcate profund de gena creației

Artistul plastic Camelia Sadovei, președinta Filialei Suceava a Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAPR),a transmis „felicitări, și tărie, și putere pentru mai departe” artistelor Oana-Ruxandra Hrișcă și Ana Creangă. „Efortul logistic făcut pentru acest eveniment este cu totul admirabil. Se demonstrează astfel, dacă mai era nevoie, existența vie a unui filon artistic puternic și adevărat în cultura națională. Trei generații marcate profund de gena creației, înseamnă, dincolo de continuitate, speranță. Speranța într-un viitor în care spiritul, la modul generic, va dăinui. O misiune complet îndeplinită. Pentru cei care nu mai sunt și pe care-i prețuim, pentru cei care sunt și pentru cei care vor fi”, a spus Camelia Sadovei.

 

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Creații ale Anei Creangă, Oana-Ruxandra Hrișcă și Mircea V. Hrișcă, expuse la Laval, în Franța.
 Vizualizări articol: 2493 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Creații ale Anei Creangă, Oana-Ruxandra Hrișcă și Mircea V. Hrișcă, expuse la Laval, în Franța0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei