O tânără din Suceava, Ioana Tatarciuc, a reprezentat România în cadrul unui program internațional de implicare comunitară, organizat în SUA.
Este vorba de programul Community Engagement Exchange (CEE), organizat cu sprijinul US Department of State. Programul, spune suceveanca, încurajează schimbul cultural și experiența profesională la nivel internațional „și mi-a oferit oportunitatea unică de a-mi demonstra talentul și pasiunea pentru implicarea comunitară”. Ioanei nu i-a fost ușor să fie acceptată în acest program internațional. Ea a fost selectată în urma unui proces riguros de selecție, în care a concurat alături de peste 5.000 de candidați talentați din întreaga lume. Experiența ei diversificată în voluntariat, lucrul cu tinerii și managementul proiectelor comunitare a fost recunoscută de către organizatori, făcând-o demnă de a reprezenta România în acest prestigios și complex program internațional, ce s-a desfășurat în Statele Unite, încheindu-se în Washington DC.
„Îmi doresc să aduc valoare comunității sucevene cu tot ce pot și, în mod voluntar, voi fi disponibilă spre a prezenta tinerilor oportunități pe care le cunosc personal din propria experiență”, ne-a spus tânăra.
Experiența sa în programul internațional Community Engagement Exchange a adus astfel o nouă perspectivă asupra importanței oportunităților pentru tineri în dezvoltarea personală și profesională.
· Ioana se oferă să ajute pro bono tinerii suceveni
Inspirată de această experiență valoroasă, Ioana își dorește să aducă beneficii întregii comunități din județul Suceava, oferind informații și sprijin pentru accesarea unor proiecte și programe internaționale. În calitate de multiplicator Eurodesk și membră a rețelei Europeers, Ioana Tatarciuc are acces la o gamă variată de oportunități de voluntariat, stagii, burse, schimburi și alte activități educaționale în întreaga Europă. Dorind să facă cunoscute aceste oportunități și să încurajeze participarea tinerilor, ea este deschisă să prezinte pro bono în școli, licee, centre de tineret și evenimente comunitare despre posibilitățile de dezvoltare personală și internațională.
Recent întoarsă din SUA (a locuit trei luni în statului Minnesota), Ioana se gândește deja la ce poate face, după încheierea programului CEE, în comunitatea suceveană. Și-a propus să țină ateliere gratuite despre oportunități pentru tineri, democrație și cetățenie activă, consiliere și orientare în carieră, dar și de identitate culturală, promovând valorile bucovinene.
Aceste ateliere vor fi organizate prin Asociația Hope 4 Humanity, unde lucrează de patru ani cu zeci de tineri, Ioana fiind și multiplicator Eurodesk și membră a rețelei Europeers, astfel încât este deschisă la orice colaborare cu instituții de învățământ din întregul județ, fiind disponibilă la adresa contact@hope4humanity.ro și la numărul de telefon 0723 780 472.