Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 27 iun 2023 - Anul XXVIII, nr. 148 (8372)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Peste 200 de copii și tineri au evoluat pe scena suceveană într-un spectacol filantropic, pentru construirea unui foișor la Căminul pentru Persoane Vârstnice Solca

Marţi, 27 Iunie 2023 (11:28:39)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Peste 200 de copii și tineri au evoluat recent pe scena Teatrului Municipal „Matei Vișniec” din Suceava, într-un spectacol filantropic intitulat „Sânzienele copiilor”. Scopul acestui eveniment a fost strângerea de fonduri pentru construirea unui foișor pentru „bunicii” de la Căminul pentru Persoane Vârstnice Solca.

Copii și tineri, alături de părinți și profesori, au dovedit ce însemnă să fii împreună pentru o cauză nobilă, să „construiești” ceva trainic în sufletele oamenilor și pentru oameni.

La ediția din acest an a maraton-festivalului cultural și filantropic pentru copii și tineret „Sânzienele copiilor”, ne-a spus prof. Daniela Ceredeev, inspector școlar pentru religie, coordonator de proiect, au participat 28 de echipaje din școli și licee din județul Suceava. Ca voluntari, au contribuit la construirea Foișorului bunicilor cu dor, la Căminul pentru Persoane Vârstnice Solca.

„Timp de mai bine de patru ore, în sala de spectacol și în foaier, la Teatrul Municipal Matei Vișniec din Suceava, n-au contenit nici spectacolul, exercițiile de admirație și turul galeriilor de artă, și nici bucuria descoperirii, împărtășirea de gând bun și generos și empatia. O spun cu multă încredințare și cu recunoștință, doar una ne-a lipsit și-n acest an din șirul celor șapte arte frumoase, pentru că – și pe scenă și în spațiile de expoziție – au nelipsit muzica, pictura, dansul, sculptura, literatura, elementele de arhitectură (prezente în galeria de fotografii). S-a cântat și muzica a încântat. Muzică vocală și instrumentală, Crai Nou, pricesne, folclor, cântece ale copilăriei, piese etno, dar și arii consacrate universal, interpretate de soliști sau în duet, de coruri de copii, ansambluri artistice și grup vocal-tradițional. Au nelipsit vioara, orga, flautul și fluierul; pricesnele, cântarea omofonă, cântecul patriotic, cel de jale și dor și nici cel de joc și de petrecere”, a completat prof. Daniela Ceredeev.

·        Artiști, mici și mari

Pe scena suceveană au evoluat: Ansamblul „Kolomeika” de la  Școala Gimnazială „Petru Mușat” Siret, coord. prof. Zirca Ianoș; Ansamblul „Flori de merișor”, de la Școala Gimnazială Poiana Stampei, coord. prof. drd. Dorina Paicu, director;  Grupul vocal „Izvorașul” de la Școala Gimnazială „Maria Cantacuzino” Horodniceni, coord. prof. Loredana Cozma și prof. Ioana Cozma; Grupul vocal „Petru Mușat” al  Colegiului Tehnic „Petru Mușat” Suceava, prof. Oana-Diana Onesim; Ansamblul „Brăduțul” al Școlii Gimnaziale „Ion Șuhane” Frumosu, coord. prof. Eugenia Vaman, prof. Cornelia Niga, consilier educativ. Nu a lipsit Grupul vocal-tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni”, de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus, coord. prof. Vasile Schipor, director al Casei de Cultură din Vicovu de Sus; soliștii, copii și tineri, pasionați de muzică clasică sau de folclor, de la: Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava; Colegiul Național ,,Mihai Eminescu”, Suceava;  Colegiul Silvic „Bucovina” Câmpulung Moldovenesc, coord. prof. Mirela Havîrneanu; Școala Gimnazială Nr. 1 Suceava; Școala Gimnazială „Petru Mușat” Siret; Școala Gimnazială Nr. 1 Bogdănești, coord. prof. Elisabeta Holban și prof. dr. Nicoleta Ursuțu, director; Școala Gimnazială „George Voevidca” Câmpulung Moldovenesc, coord. prof. Marcela Norocel; Școala Gimnazială „Samson Bodnărescu” Gălănești; Școala Gimnazială Bosanci, coord. prof. Tamara Bujorean; Școala Gimnazială „Aurelian Stanciu” Salcea, prof. soprana Valentina Tablan-Popescu; Școala Gimnazială Poiana Stampei.

Nu au lipsit de la eveniment momentele literare, și nici incursiunile în „Confesiunile” Fericitului Augustin, în poezie și teatru oferite de Efrema Matei, de la Școala Gimnazială „Grigore Ghica Voievod” Suceava, coord. prof. Monica Matei și Ioan Ignat, de la Școala Gimnazială „Jean Bart” Suceava, coord. prof. Elena Ignat.

Coordonatoarea proiectului „Foișorul bunicilor cu dor, la Căminul pentru Persoane Vârstnice Solca”, prof. Daniela Ceredeev, a mai spus că din proiect au făcut parte și târgul de produse culturale „CopilOmenia”, tablouri, icoane pe sticlă și pe lemn, machete de biserici, semne de carte, bijuterii  și multe-multe produse handmade, creative și culturale, realizate de copii și tineri  în diverse activități școlare, în: Cercul „Micii meșteșugari” și  Cercul de pictură, de la Școala Gimnazială Berchișești, coord.  bibl. Lăcrămioara Lupăescu,  prof. Cristina Bilan și prof. Loredana-Elena Dura, director; Cercul de handmade „Vlăstarele Bucovinei”, de la Liceul Tehnologic Nr.1, Câmpulung Moldovenesc, coord. prof. Tiberiu Creciunescu;  Cercul de pictură de la Școala Gimnazială „Maria Cantacuzino” Horodniceni, coord. prof. Vlad Ichim și prof. Ionela Iacob, director; Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava, prof. Gabriela-Paraschiva Hisem, consilier educativ; Școala Gimnazială „Petru Mușat” Siret, prof. Alina Burlică; Cercul de handmade de la Școala Gimnazială „Iorgu G. Toma”, Vama, coord. prof. Tiberiu Creciunescu.

·        Artă fotografică

 

 

O secțiune din proiect a fost arta fotografică, în expoziția-galerie  „Copiii și inima Bisericii”, ce poartă semnătura Irinei Ursachi, fotoreporter și director de departament la Sectorul Media și comunicare al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, partener în proiect.  A fost organizat și un salon de carte, „Școala Bisericii”, constituit din cărți semnate de copii și de tineri, de elevi și de profesori, oferite de autori tocmai pentru a contribui la reușita proiectului. De la copii, Revista școlii „ROpot”  și Revista cercului de lectură „Dincolo de cuvinte”, realizate de elevii Școlii Gimnaziale Berchișești, coord. prof. Loredana-Elena Dura, director;  dinspre profesori: prof. dr. Aurica Daneliuc, Colegiul Tehnic Rădăuți; prof. dr. Dumitrița Tănase, director adjunct la Colegiul national de Informatică „Spiru Haret” Suceava; Oana-Diana Onesim, de la Colegiul Tehnic „Petru Mușat” Suceava; Vasile Schipor, de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus; și, da, și Moara (mea) de gânduri, publicată la Editura Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. S-au remarcat tinerii voluntari Andrei Lazăr, de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ”Mitropolitul Dosoftei”, Sabina Ștefanovici și Ștefan-Horia Bistricean, de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava, și „Sânzienele” – Maria Maloș, absolventă de gimnaziu și șefă de promoție, de nota 10,  și Anamaria Ionesi – de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus.

 

·        Un foișor în care bunicii de la Solca să se adune la povești în înserările calde de vară

 

„Foișorul bunicilor cu dor, la Căminul pentru Persoane Vârstnice Solca” începe să prindă contur datorită tuturor acestor oameni care au ales să participe la un eveniment caritabil bine organizat. Este vorba de „un foișor în care  bunicii de la Solca să se adune la povești în înserările calde de vară, în care să-i întâlnim și să ne așezăm cu ei la taifas, când îi vizităm și știm că le e dor să iasă din saloanele în care-și măsoară zilele la lumina de-afară. Un foișor al lor, chiar în curtea căminului în care-și numără zilele acestor ani. Nu-i chiar la îndemână și nici ușor de construit”,  transmite prof. Daniela Ceredeev. Se așteaptă în continuare sprijin pentru construirea foișorului pentru bunicii de la Solca. Puteți face o donație în contul RO13 RZBR 0000 0600 1360 0238, CIF: 28568800.

„Sânzienele copiilor”, ediția a II-a, este un proiect subsumat Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice în Patriarhia Română, organizat, organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, de Inspectoratul Școlar Județean Suceava, în parteneriat cu Arhiepiscopia  Sucevei și Rădăuților, prin sectoarele Media și Comunicare și Educațional-Teologic (Învățământ) ale Centrului Eparhial Suceava, Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava și Societatea Femeilor Ortodoxe „Maria de Mangop”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 200 de copii și tineri au evoluat pe scena suceveană într-un spectacol filantropic, pentru construirea unui foișor la Căminul pentru Persoane Vârstnice Solca.
 Vizualizări articol: 1188 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste 200 de copii și tineri au evoluat pe scena suceveană într-un spectacol filantropic, pentru construirea unui foișor la Căminul pentru Persoane Vârstnice Solca0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei