Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 apr 2023 - Anul XXVIII, nr. 89 (8313)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5772 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

„Experimentul Pitești”, două proiecții, în premieră la Suceava, la Cinema Modern

Miercuri, 19 Aprilie 2023 (12:19:27)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Filmul artistic independent „Experimentul Pitești” va rula la Cinema Modern Suceava, pe 29 aprilie 2023, în premieră, două proiecții, de la orele 16:30 și 19:00. „Experimentul Pitești”, început în 2011 de regizoarea Victoria Baltag, se lansează anul acesta, începând cu o serie de proiecții speciale, în scop caritabil. Asociația „Connections” și Asociația Creativ AS au făcut posibil ca „Experimentul Pitești” să fie urmărit și de publicul sucevean. Pentru detalii și achiziționarea biletelor, doritorii pot apela la numerele de telefon 0722 500 970 / 0757 595 041, începând de luni, 10 aprilie 2023. În perioada 24-29 aprilie, biletele sunt disponibile și la Casieria Cinematografului Modern. Acestea au valoare de donație către Asociația Connections România.

Cercetarea pentru acest film istoric a presupus un efort de analiză a arhivelor, creare și studiere a unor interviuri, pe o durată de peste 4 ani. Realizatorii apreciază că la mai bine de 30 de ani de la căderea regimului comunist, România încă mai are de documentat acest fenomen.

În distribuție, cu o ultimă prezență cinematografică, poate fi urmărit și actorul Ion Caramitru, susținător al acestui proiect.

Programul de pe 29 aprilie 2023 cuprinde 5-7 minute de introducere ale organizatorilor evenimentului, un moment de poezie manifest, omagiu adus victimelor experimentului de la Pitești, al actorului Adrian Lepădatu, urmate de vizionarea filmului (o oră și 20 de minute) și o sesiune Q&A cu regizoarea Victoria Baltag și actorii Alin Stan și Adrian Lepădatu.

Despre „Experimentul Pitești”, istoricul François Furet, membru al Academiei Franceze, afirma că „a fost una dintre cele mai cumplite experiențe de dezumanizare pe care le-a cunoscut epoca noastră”. Perioadă nefastă a istoriei, anii 1949-1952 au făcut mii de victime: reeducarea, tortură fizică și mentală a studenților din România, inițiată de comuniști. Scopul: crearea omului de tip nou. Cei care aveau o altă convingere politică sau religioasă, alta decât cele agreate de regim, erau supuși reeducării prin tortură. A fost considerat cel mai agresiv program de spălare a minții din Europa de Est.

„Lung-metrajul despre Experimentul Pitești este un proiect realizat cu suflet, pentru suflet. Vă invit cu drag și sinceritate să urmăriți filmul nostru, să-l așezați cu grijă în inimă, să-l purtați cu demnitatea cu care merită un astfel de subiect și să priviți spre orizonturi deschise, cu mintea limpede, cu gânduri calde, cu puterea și curajul de-a realiza bijuterii... în artă, știință, cultură. Și eu, și echipa, vă mulțumim fiindcă ați fost mereu lângă noi, fiindcă ne-ați dat putere să mergem mai departe, fiindcă ne-ați susținut când a fost nevoie să facem acest proiect să prindă viață. Împreună creăm lucruri frumoase! Vă doresc vizionare plăcută, liniștită, aducătoare de gânduri bune”, este mesajul Victoriei Baltag, regizoarea filmului.

Broșura filmului, cu testimoniale de la actori, membri ai echipei și rudele celor care au pătimit la Pitești poate fi consultată accesând link-ul pus la dispoziție de realizatori: https://www.dropbox.com/s/mq8mp3kbsg7prjd/Brosura.pdf?dl=0.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Experimentul Pitești”, două proiecții, în premieră la Suceava, la Cinema Modern.
 Vizualizări articol: 762 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Experimentul Pitești”, două proiecții, în premieră la Suceava, la Cinema Modern0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei